-

قیمت جهانی

تغییرات (۲۴h)

رتبه جهانی

حجم معاملات (۲۴h)

$

تسلط به بازار

حجم کل بازار

$

ارز در گردش

BTC

قیمت در بازار تاپ ارز

کمترین قیمت (۲۴ ساعت)

بیشترین قیمت (۲۴ ساعت)

محاسبه قیمت ()

بیت‌کوین (BTC) چیست؟ تعریف بیت‌کوین به زبان ساده

نقل و انتقال پول بین افراد، مخصوصا زمانی که در کشورهای متفاوتی زندگی می‌کنند، همیشه با دردسرهای زیادی همراه است. تبدیل ارز یک کشور به کشور دیگر و انتقال آن، فرایند زمانبر و سختی است.

به‌همین‌دلیل مدت‌ زیادی دانشمندان علوم کامپیوتر در فکر داشتن پول الکترونیکی بدون هیچ واسطه و نهاد متمرکزی مانند بانک‌ها بودند. پولی که نقل و انتقال آن از یک شخص به شخص دیگر بدون واسطه و فرد سومی انجام پذیرد. در سال 2008 ساتوشی ناکاموتو، بیت‌کوین (Bitcoin) را به عنوان اولین پول الکترونیکی به جهان معرفی کرد. بیت‌کوین با ورود خود به جهان، تحول عظیمی در عرصه پول، پرداخت و سیستم نقل و انتقالات مالی به وجود آورد.

بیت‌کوین چیست

بیت‌کوین چیست؟

بیت‌کوین (Bitcoin) یک نوع پول الکترونیکی است که توسط هیچ نهاد خاصی کنترل نمی‌شود و افراد از سراسر جهان می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با BTC شرکت کنند. دارندگان بیت‌کوین قادرند در هر لحظه و در هر کجای جهان تنها با استفاده از اینترنت، از پول الکترونیکی خود استفاده کنند.

در واقع بیت‌کوین یک رمزارز الکترونیکی است که انتقال آن نیز در بستر اینترنت انجام می‌شود، ساتوشی ناکاموتو در یک سند 9 صفحه‌ای، بیت‌کوین را یک سیستم پولی دیجیتال غیر متمرکز و همتا به همتا معرفی کرد. براساس تعریف ساتوشی که می‌توان آن را ساده‌ترین تعریف بیت کوین نیز دانست؛

  • بیت‌کوین پول است، یعنی عملکردی مشابه همه پول‌ها و ارزهای رایج در کشورها (مانند دلار، پوند، یورو، ریال و غیره) دارد.
  • بیت‌کوین پول دیجیتال یا الکترونیک است، یعنی این پول به صورت فیزیکی وجود ندارد، و تماما در بستر دیجیتال و به صورت الگوریتم ریاضی شکل گرفته و استفاده می‌شود. در هر ساعت از شبانه روز و هر روز هفته می‌توان از آن به راحتی استفاده و یا آن را به فرد دیگری در هر جایی از جهان انتقال داد.
  • بیت‌کوین غیرمتمرکز است، برای ساخت و توسعه BTC هیچ نهاد یا مرکزی به عنوان واسطه وجود ندارد و اطلاعات در اختیار یک نهاد خاص قرار نمی‌گیرد. در واقع توسعه بیت‌کوین توسط افرادی که در شبکه بیت‌کوین به صورت داوطلبانه و اختیاری فعالیت می‌کنند، شکل گرفته و اطلاعات نیز در دسترس تمام این افراد است.
  • بیت‌کوین همتا به همتاست، انتقال Bitcoin از یک فرد به فرد دیگر کاملا مستقیم و بدون واسطه و دخالت نهاد یا هر مرکزی مانند بانک‌ها قابل انجام است.

بیت‌کوین تنها به اندازه ۲۱ میلیون واحد در جهان وجود دارد.

تاریخچه‌ی بیت‌کوین BTC

حدودا از سال 1980 مفهوم ارز دیجیتال شکل گرفت و از همان سال،‌ تلاش‌های زیادی برای به وجود آوردن رمزارزها انجام شد. بالاخره در سال 2008 فرد یا مجموعه ناشناسی با نام مستعار ساتوشی ناکوموتو توانست پروژه بیت‌کوین را ارائه دهد. ساتوشی مقاله‌ای با عنوان “Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System”، “بیت کوین: سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا” منتشر کرد. از آن تاریخ، بیت‌کوین با یک سری الگوریتم‌های ریاضی شکل گرفت و در پلتفرمی به نام Metzdowd به جهان معرفی شد.

سیر تحول پول و شکل گرفتن بیت‌کوین در سال 2009

هدف اصلی از ساختن BTC ، این بود که افراد بتوانند بدون نیاز به واسطه‌ها، نهادهای مالی، دولت‌ها و بانک‌ها، مبادلات مالی داشته باشند. با درنظر گرفتن این هدف، بیت‌کوین و سایر رمزارزها را می‌توان رقیب سختی برای بانک‌ها دانست.

ایده اولیه ساخت بیت‌کوین را می‌توان به انجمن برنامه‌نویسان سایفرپانک نسبت داد. این برنامه‌نویسان قصد داشتند تا با استفاده از سیستم‌های متن‌باز، از حریم خصوصی افراد دفاع کنند که در نهایت دولت‌ها و بانک‌ها به هویت و اطلاعات افراد دسترسی نداشته باشند و افراد مجبور به پرداخت مالیات و اجرای قوانین و مقرارت دولتی نباشند.

دیوید چاوم که دانشمندی در رشته کامپیوتر و رمزنگاری است، در ادامه تلاش‌های شکل گرفتن ارزهای دیجیتال توانست شبکه‌ای به نام بلاک چین را ارائه دهد. بلاکچین مسئولیت حفاظت از حریم خصوصی و اطلاعات تراکنش‌های مالی را برعهده داشت.

مدتی بعد، دانشمندی تلاش کرد که بیت گلد (BitGold) را که آن هم ارز دیجیتالی غیرمتمرکز بود، بسازد. اما تلاش‌هایش به نتیجه نرسید و نتوانست ایده‌های خود را به طور کامل پیاده‌سازی کند. کارشناسان معتقدند، بیت گلد نمونه شکست خورده بیت‌کوین است و ساتوشی شاید، ایده اولیه ساخت بیت‌کوین را از بیت گلد گرفته است.

در پی تمام این تلاش‌ها در تاریخ 31 اکتبر 2008، بیت‌کوین پا به عرصه جهانی گذاشت و دنیای ارزهای دیجیتال به نوعی با این رمزارز بزرگ، آغاز شد. در آن سال‌ها آمریکا درگیر یکی از بزرگترین بحران‌های اقتصادی بود و سعی داشت ارزش پول خود را حفظ کند. حال اینکه بیت کوین بدون درنظر گرفتن بانک‌ها، دولت‌ها و بحران‌های اقتصادی توانایی حفظ ارزش خود و حتی افزایش آن را دارد.

در ژانویه 2009 ساتوشی اولین بلاک بلاکچین بیت‌کوین را استخراج کرد و در آن بلاک این نوشته را برجای گذاشت: “در تاریخ 03/01/2009 نخست وزیر در آستانه دومین کمک مالی به بانک‌ها است.”

ویژگی‌های بیت‌کوین Bitcoin

کاربرد BTC مانند پول و ارز فیات (ارز مورد استفاده و رایج هر کشور مانند یورو، دلار، یوان، ریال و …) است که ما شناخت خوبی از آن داریم. اما Bitcoin ویژگی‌هایی دارد که آن را از ارز فیات بسیار متمایز می‌کند. برای درک بهتر این تفاوت‌ها باید ویژگی‌های بیت‌کوین را بررسی کنیم.

۱- غیرمتمرکز بودن

بیت‌کوین به طور گسترده توزیع و در اختیار عموم قرار گرفته است و توسط هیچ نهاد یا مرکز متمرکزی کنترل نمی‌شود. بیت‌کوین برای ثبت و تایید تراکنش‌ها از مکانیزم اجماع اثبات کار و شبکه‌ای گسترده از نودها استفاده می‌کند.

مشارکت کنندگان در شبکه بیت‌کوین به صورت غیرمتمرکز به مدیریت و اداره آن می‌پردازند. بیت‌کوین با داشتن منبع باز، شرایطی فراهم کرده است تا همه بتوانند منبع کد و الگوریتم‌های آن را ببینند، درنهایت شرکت‌کنندگان برای اداره بیت کوین، تغییرات لازم را به رای‌گیری گذاشته و پس از تصویب، تغییرات را اعمال می‌کنند.

۲- استفاده از فناوری بلاک چین

شفافیت و ثابت بودن تراکنش های بیت‌کوین به وسیله بلاکچین تامین می‌شود. بلاک‌چین یک دفتر کل عمومی است که تضمین می‌کند تراکنش‌ها در این بستر به طور شفاف و تغییرناپذیر تایید و ذخیره می‌شوند.

۳- عرضه محدود BTC

Bitcoin به صورت محدود و به اندازه 21 میلیون واحد عرضه می‌شود. طبق مقررات این اندازه هرگز بیشتر نخواهد شد. این امر باعث می‌شود که هیچ گاه بیت‌کوین مانند ارز فیات به طور بی رویه چاپ نشود و ارزش پول دارندگان بیت‌کوین همیشه حفظ شود. اما دولت‌ها هر زمان که بخواهند و بدون هیچ ضابطه‌ای، پول جدید چاپ کرده و باعث کاهش ارزش پول و ایجاد تورم می‌شوند.

نودها در شبکه بیت‌کوین برای تایید تراکنش‌ها و ذخیره آن‌ها در بلاکچین باهم رقابت می‌کنند و استخراج کنندگان نیز پاداش دریافت می‌کنند. اما این مسائل هیچ‌گاه باعث افزایش تعداد بیت‌کوین نمی‌شود و پاداش‌ها با مرور زمان طی فرآیند هاوینگ بیت‌کوین به‌طور برنامه‌ریزی شده، کاهش می‌یابند.

۴- امنیت

ارزدیجیتال بیت‌کوین از الگوریتم‌ها و تکنیک‌های رمزنگاری برای کنترل و ایجاد امنیت استفاده می‌کند. بلاک چین در واقع یک دفتر کل حسابداری است که همه می‌توانند یک نسخه از آن را داشته باشند. گفته شده که تراکنش‌ها پس از تایید به وسیله نودها، در تمام این دفاتر ثبت و ذخیره می‌شوند. وقتی این دفاتر حسابداری در دسترس صدها یا میلیون‌ها فرد قرار دارد، امکان جعل و یا تغییر از بین می‌رود، چرا که اگر کسی بخواهد تراکنشی را جعل کند، باید بتواند آن را در تمام نودها نیز تغییر دهد و این کاری غیرممکن است.

۵- دسترسی جهانی به Bitcoin

تراکنش‌های بیت‌کوین در سطح جهانی، بدون نیاز به هیچ نهاد یا مرکزی قابل اجراست. تنها کافیست که دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد، آنگاه به راحتی امکان خرید BTC، فروش و انتقال آن میسر است.

کاربران با داشتن کیف پول نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری و همچنین داشتن کلید خصوصی خود، در هرجای از جهان با اتصال به اینترنت قادرند که از بیت‌ کوین های خود هراندازه که باشد، از یک ساتوشی (کوچکترین واحد Bitcoin) تا میلیون‌ها بیت‌کوین را بدون مراجعه به مکانی و یا احراز هویت یا حتی ارسال رمز با پیامک، استفاده کنند.

Bitcoin از کجا می آید و کجا ذخیره می شود؟

استخراج یا ماینینگ فرآیندی است که در آن بیت‌کوین به وجود می‌آید. تراکنش‌های BTC در قالبی به نام بلاک، ثبت و وارد شبکه می‌شوند. در فرآیند استخراج، ظرفیت یک بلاک جدید تکمیل و به کل بلاک چین اضافه می‌شود. در طی انجام این پروسه، بیت‌ کوین های جدیدی ساخته شده و به بیت‌کوین های درحال گردش افزوده می‌شود.

با توجه به پیچیده بودن الگوریتم‌ها و توابع ریاضی بیت کوین، فرآیند استخراج بیت کوین، پیچیده و نیازمند کامپیوترها و دستگاه بیت کوین قوی است. ایجاد چنین بستری هزینه زیادی دارد، به همین دلیل به ماینرها که الگوریتم‌ها و تراکنش‌های پیچیده بیت‌کوین را پردازش می‌کنند، پاداش تعلق می‌گیرد.

همانطور که گفته شد، تراکنش های بیت‌کوین در شبکه بلاکچین ثبت می‌شوند، در واقع در جایی بیت‌کوین ذخیره نمی‌شود و این تنها تراکنش‌ها هستند که ذخیره می‌شوند. طبق این تعریف موجودی بیت‌کوین هر کاربر از حاصل جمع و تفریق تراکنش های او به دست می‌آید.

نحوه عملکرد بیت‌کوین

تبادلات و تراکنش‌های BTC با استفاده از فناوری بلاک چین انجام می‌شود. بیت کوین‌ها از یک آدرس عمومی و یک کلید خصوصی رمزنگاری شده، برای انجام تراکنش استفاده می‌کنند. هنگامی که رمزارز از یک آدرس به آدرس دیگری منتقل می‌شود؛

  • تراکنش باید امضای معتبر دیجیتالی (کلید خصوصی) داشته باشد.
  • نودها (کامپیوتر و دستگاه بیت‌کوین موجود در شبکه) پیام انجام تراکنش را دریافت می‌کنند.
  • نودها به رقابت با یکدیگر پرداخته و سعی در انجام معادلات و الگوریتم‌های ریاضی برای انجام تراکنش می‌پردازند.
  • پس از انجام تراکنش و همینطور تایید امضای تراکنش، نود یا دستگاه بیت کوین، مشخصات و زمان انجام تراکنش را در دفتر خود اعمال و به نودهای دیگر ارسال می‌کنند.

کاربردهای BTC

بیت‌کوین به عنوان یک ارز دیجیتال با ویژگی‌های مهمی همچون غیرمتمرکز بودن، همتا به همتا بودن و غیره، کاربردهای متنوعی دارد. برخی از این کاربردها عبارتند از:

۱- امکان خرید و پرداخت آنلاین با BTC

اکنون امکان خرید بسیاری از امکانات و کالاها و پرداخت با بیت‌کوین فراهم شده است. شاید در سال‌های پیش خرید با بیت‌کوین چیزی شبیه به رویا بود، اما الان بسیاری از شرکت‌های بزرگ مانند مایکروسافت، یکی از روش‌های پرداخت خود را بیت‌کوین قرار داده‌اند. خرده‌فروشی های آنلاین و فیزیکی زیادی پس از دیدن مقبولیت و پذیرش عمومی پروژه بیت‌کوین این رمزارز بزرگ را به عنوان روش پرداختی خود قبول کردند.

در گذشته کارمزد پرداخت با بیت‌کوین برای خریدهای کوچک به‌صرفه نبود، گاهی پیش می‌آمد که کارمزد از هزینه کالا یا خدمات بیشتر می‌شد، با راه‌اندازی Network Lightning و حل این مشکل، انتظار می‌رود در آینده نه چندان دور، روش پرداخت خدمات و کالاهای بیشتری از نقاط بیشتری در جهان، به سمت ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت‌کوین متمایل شود.

۲- کسب سود و سرمایه گذاری در بیت‌کوین

یکی دیگر از کاربردهای بیت کوین، ترید و سرمایه‌گذاری است. بسیاری از معامله‌گران با انجام معامله روی بیت‌کوین از نوسانات این رمزارز سود کسب می‌کنند. البته حتما باید این نکته را در نظر داشت که ارزهای دیجیتال نوسانات زیادی دارند و معامله‌گر باید از سواد معاملاتی بالایی برخوردار باشد تا سرمایه خود را از دست ندهد. ابزارهای زیادی برای کمک به معامله‌گران وجود دارد، نمودار بیت کوین، انواع مختلف تحلیل، شاخص‌ها، خبرها و غیره.

در کنار ترید کردن، برخی از کاربران با توجه به آینده روشنی که برای Bitcoin متصور هستند، به خرید و نگهداری بیت‌کوین می‌پردازند. در واقع به این کار هولد کردن (hold) می‌گویند. سرمایه گذاران بخشی از سرمایه خود را برای خرید بیت‌کوین و نگهداری آن در یک کیف پول با امنیت بالا اختصاص می‌دهند. برای سرمایه‌ گذاران بلندمدتی نوسانات کوتاه مدت این رمز ارز اهمیتی ندارد.

ایلان ماسک از فعالان مشهور در زمینه ارزهای دیجیتال است که به ترید و سرمایه گذاری در بازار کریپتوکارنسی‌ها می‌پردازد.

۳- امکان نقل و انتقال پول با Bitcoin

با توجه به سهولت استفاده از بیت کوین، حفظ حریم خصوصی کاربران، شفافیت بالا، عدم نیاز به بانک‌ها و نهادهای مالی و بسیاری موارد دیگر، افراد به نقل و انتقال پول با بیت‌کوین روی آورده‌اند. کاربران در هر ساعت از شبانه روز به راحتی امکان انتقال درون مرزی و برون مرزی با بیت‌کوین را دارند. این یک روش ساده و در عین حال کم هزینه برای کاربران است.

پرداخت کارمزد کمتر نسبت به سایر روش‌های انتقال پول و همچنین امکان نقد کردن بیت‌کوین در صرافی های داخلی مختلف، از مزایای مهم انتقال پول با بیت‌کوین محسوب می‌شوند.

تعیین قیمت بیت‌کوین

نکته‌ای که همیشه در رابطه با قیمت وجود دارد، میزان عرضه و تقاضاست. قیمت بیت‌کوین نیز با توجه به عرضه و تقاضا مشخص می‌شود. البته باید در نظر گرفت که عواملی مانند هزینه استخراج بیت کوین، میزان هاوینگ، اخبار، رفتار نهنگ‌های بازار (افراد یا مجموعه‌هایی که تعداد زیادی بیت‌کوین دارند)، قانون‌گذاری‌ها و غیره بر میزان عرضه و تقاضا تاثیر می‌گذارند. بازار ارزهای دیجیتال، بازاری کم سابقه و پرهیجان است، ارزهای دیجیتال شاهد نوسانات شدید قیمتی هستند که به دلایل مختلف رخ می‌دهد. سابقه قیمت BTC روی نمودار بیت‌کوین می‌آید تا کاربران بهتر بتوانند حرکات قیمتی بیت‌کوین را درک و تحلیل کنند.

نمودار قیمت بیت کوین

کیف پول Bitcoin

Bitcoin Wallet یا کیف پول بیت‌کوین راه نگهداری از BTC و دسترسی به کلید عمومی و خصوصی آن است. کلید عمومی، آدرسی است که کاربر در اختیار دیگران قرار می‌دهد تا برایش رمزارز ارسال کنند، کلید خصوصی نوعی رمز است که برای استفاده از دارایی لازم است. کیف پول های دیجیتال به دو نوع کیف پول صرافی و شخصی تقسیم می‌شوند. در کیف پول صرافی کلید خصوصی در اختیار کاربر قرار نمی‌گیرد و این مهمترین نقطه ضعف کیف پول صرافی است و به همین دلیل استفاده از آن توصیه نمی‌شود.

در کیف پول‌های دیجیتال شخصی کلید خصوصی و کنترل دارایی در اختیار کاربر است و به آنها غیرحضانتی گفته می‌شود. این کیف پول‌ها به سه گروه تقسیم می‌شود:

  • نرم‌افزاری: کیف پول نرم‌افزاری خود شامل کیف پول مخصوص تلفن همراه، دسک‌تاپ و تحت وب می‌شود. کاربران در این کیف پول‌ها به صورت آنلاین می‌توانند تراکنش‌های خود را انجام دهند. Trust Wallet، Blue Wallet، Mycelium و com از بهترین کیف پول های نرم افزاری هستند.
  • سخت‌افزاری: امنیت در کیف پول سخت افزاری بیشتر است چرا که دارایی در این کیف پول‌ها به صورت آفلاین نگهداری و محافظت می‌شود و تا زمانی که کاربر اجازه ندهد، هکرها نمی‌توانند به کیف پول دسترسی داشته باشند. هنگامی که کاربر با حجم زیادی بیت‌کوین و رمزارز سروکار دارد، توصیه می‌شود از کیف پول سخت افزاری استفاده شود. از بهترین کیف پول های سخت افزاری می‌توان به Ledger Wallet و Trezor اشاره کرد.
  • کاغذی: کلید عمومی و خصوصی بیت‌کوین در کیف پول کاغذی روی یک تکه کاغذ چاپ می‌شود و از دارایی به صورت آفلاین حفاظت می‌کند. در این کیف پول‌ها نیز امنیت بالاست، چرا که هکرها عملا دسترسی به کاغذ فیزیکی ندارند.

خرید و فروش بیت‌کوین

بهترین راه برای خرید و فروش بیت‌کوین استفاده از صرافی‌های ارز دیجیتال و مراجعه به وب‌سایت آنهاست. یک راه برای خرید بیت‌کوین استفاده از صرافی ایرانی و خرید بیت‌کوین به تومان (ریال) است، راه دیگر خرید تتر از صرافی ایرانی و تبدیل تتر به بیت‌کوین در یک صرافی خارجی. البته باید قبل از خرید کیف پول دیجیتال داشته باشید که بیت‌کوین های خریداری شده در آدرس کیف پولتان ذخیره و نگهداری شوند؛ در هنگام فروش نیز بتوانید از آدرس کیف پول خود برای فروش بیت‌کوین‌ها استفاده کنید. در واقع نودها برای تایید صحت تراکنش، باید بدانند بیت‌کوین هایی که برای فروش قرار گرفته‌اند، در چه آدرسی نگهداری می‌‌شوند.

صرافی ارز دیجیتال تاپ ارز با ارائه بهترین خدمات مانند ارائه کیف پول اختصاصی، پشتیبانی 24 ساعته، روش‌های کسب درآمد و غیره، امکان خرید و فروش بیت‌کوین به تومان را برای کاربران فراهم کرده است. کاربران می‌توانند با مراجعه به وب سایت https://toparz.com پس از ثبت نام و تکمیل احراز هویت که کمتر از 5 دقیقه طول می‌کشد، به خرید و فروش بیت‌کوین بپردازند. تاپ ارز شرایطی فراهم کرده است که تراکنش‌ها با امنیت و سرعت بالا انجام شوند.

چند اصلاح مهم و رایج در رابطه با Bitcoin

تا این قسمت مقاله تا حد زیادی با چیستی بیت‌کوین آشنا شدیم، برای درک بهتر BTC لازم است برخی اصلاحات مهم در این رابطه را نیز بدانیم.

بلاک چین بیت‌کوین چیست؟

یکی از مهمترین هدف‌های ساتوشی از بین بردن نهاد سوم و واسطه برای نقل و انتقالات مالی بود، او برای رسیدن به این هدف محلی امن و غیرمتمرکز برای ذخیره تراکنش های بیت‌کوین نیاز داشت که در دسترس همگان نیز باشد. بلاک‌چین راه حل این مسئله شد. ساتوشی از بلاکچین برای ذخیره اطلاعات و تراکنش‌ها استفاده کرد.

بلاک چین یک دفتر کل (Ledger) دارد که اطلاعات در آن به صورت به هم پیوسته و زنجیره‌وار ذخیره می‌شوند. نودها و تمام افراد حاضر در شبکه بیت‌کوین به اطلاعات بلاکچین دسترسی دارند. نودها اطلاعاتی که به بلاک‌ها ارسال می‌شود را بررسی و در صورت درستی، تایید می‌کنند. از آنجایی که تمام اطلاعات در اختیار تمام نودها به طور یکسان قرار می‌گیرد، ضریب امنیت و اعتماد به شبکه بلاکچین بسیار بالا می‌رود.

دامیننس BTC چیست؟

یکی از مهمترین شاخص‌ها در رابطه با Bitcoin، دامیننس بیت‌کوین است. این شاخص نشان می‌دهد که BTC چه میزان از ارزش کل بازار کریپتوکارنسی‌ها را به خود اختصاص داده است. یا به عبارتی تا چه حد بر بازار رمزارزها تسلط دارد. تریدرها با تحلیل این شاخص می‌توانند، جهت حرکت قیمت را بهتر تشخیص دهند و تریدهای بهتری داشته باشند.

هاوینگ بیت‌کوین چیست؟

پاداش استخراج Bitcoin در سال 2009 برابر با 50 BTC بود، طبق مقررات و برای حفظ ثابت ماندن تعداد بیت کوین، هر 4 سال یکبار با استخراج 210,000 بلاک، پاداش ماینینگ بیت‌کوین نصف می‌شود، به این فرآیند هاوینگ بیت‌کوین می‌گویند. در آخرین هاوینگ، پاداش بیت کوین به 6.25 BTC رسیده است. سال آینده موعد بعدی هاوینگ بیت‌کوین است و از آن زمان تا 4 سال، پاداش استخراج هر بلاک 3.125 BTC می‌شو‌د. با طی این روند در سال 2140 پاداش استخراج بیت‌کوین به صفر خواهد رسید.

مهمترین تهدیدهای بیت‌کوین

می‌توان گفت دولت‌ها بزرگترین تهدید بیت‌کوین محسوب می‌شوند. با وجود اینکه در برخی کشورهای بزرگ استفاده و استخراج بیت‌کوین کاملا قانونی است، اما در برخی کشورها هنوز قانونی در رابطه با بیت‌کوین وضع نشده است و یا اینکه برخی کشورها استفاده از Bitcoin را جرم دانسته‌اند. در هر حال بعضی دولت‌ها بیت‌کوین را خطری برای منافع خود دانسته و سعی در به وجود آوردن مانع و در نهایت به شکست رسیدن این پروژه دارند؛ اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است و این تکنولوژی بزرگ و غول‌آسا به حرکت رو به رشد خود ادامه داده است.

خطر دیگری که بیت‌کوین با آن روبروست، حمله 51 درصدی به شبکه بلاک چین است. اگر گروهی از نودها، توان محاسباتی بیش از 50 درصد شبکه بیت‌کوین را در دست بگیرند، حمله 51 درصدی رخ می‌دهد. در واقعیت اما این کار توجیه اقتصادی ندارد، چرا که پس از وقوع این حمله، قیمت بیت‌کوین به شدت افت می‌کند و این امر با توجه‌ به هزینه‌ای که برای نودها در پی دارد، به‌صرفه نیست.

سومین تهدیدی که بیت‌کوین با آن مواجه است، کامپیوترهای کوانتومی است. سرعت کامپیوترهای فعلی توان هک کردن الگوریتم‌های رمزنگاری را ندارند. اما با ورود کامپیوترهای کوانتومی، امنیت کلیدهای خصوصی بیت‌کوین به خطر می‌افتد، از آنجا که الگوریتم‌های آنتی کوانتوم نیز وجود دارند، باید صبر کرد و جنگ میان دو تکنولوژی را دید. با ورود سیستم‌های کوانتومی علاوه بر بلاکچین و ارزهای دیجیتال دیگر حوزه‌های فناوری نیز مجبور به تغییر خواهند بود.

دولت‌ها و رویکرد آن‌ها به Bitcoin

قانون‌گذاری و رویکرد دولت‌ها در مواجه با بیت‌کوین یک بحث مهم در سیاست کشورها و همچنین سیاست بین‌الملل است. برخی از کشورها رویکرد مثبتی در رابطه با ارزهای دیجیتال دارند و در برخی نیز ممنوعیت‌هایی وجود دارد. کارشناسان معتقدند که قانون‌گذاری در نهایت موجب ثبات بازار کریپتو کارنسی خواهد شد؛ حتی اگر در کوتاه مدت اثرات منفی بر این بازار بگذارد، در بلند مدت اثرات مثبت بر منفی غالب شده و باعث ثبات می‌شوند.

در آمریکا خرید و فروش BTC و ارزهای دیجیتال قانونی است و نهادهایی مانند کمیته بورس و همچنین کمیته کالا و تجارت، در این حوزه فعال و درحال بهبود شرایط هستند. اتحادیه اروپا نیز مشکل جدی با ارزهای دیجیتال ندارد، اما قوانینی در رابطه رمزارزها وضع کرده است که آن‌ها موجب پول‌شویی و کمک به تامین مالی تروریسم نشوند. از کشورهای مخالف با ارزهای دیجیتال می‌توان به چین اشاره کرد. در چین استخراج و معاملات ارزهای دیجیتال برای شهروندان و ساکنین ممنوع است.

در ایران استخراج بیت‌کوین با دریافت مجوز از وزارت صنعت و اداره برق امکانپذیر و قانونی است. با اینکه در سال 1398 رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خبر از به رسمیت شناخته شدن بازار کریپتوکارنسی داد اما معاملات ارزهای دیجیتال در ایران، همچنان با ابهاماتی روبرو است.

آپدیت‌ها و هاردفورک‌های BTC

بیت‌کوین یک فناوری متن باز است و شرکت‌کنندگان در شبکه برای اعمال تغییرات یک مسئله را به رای‌گیری گذاشته و پس از توافق شرکت‌کنندگان، به مرحله اجرا می‌رسد. اگر در برخی شرکت‌کنندگان شبکه با یک مسئله موافق نباشند، ممکن است شبکه به دو قسمت تقسیم شود و دو بلوک مستقل از هم شکل بگیرند. به این پدیده در بیت‌کوین هاردفورک (Hard Fork) گفته می‌شود. برخی از مهمترین هاردفورک های بیت‌کوین از زمان عرضه آن عبارتند از:

در کیف پول‌های دیجیتال شخصی کلید خصوصی و کنترل دارایی در اختیار کاربر است و به آنها غیرحضانتی گفته می‌شود. این کیف پول‌ها به سه گروه تقسیم می‌شود:

  • Bitcoin XT: اولین هاردفورک بیت‌کوین در سال 2014 توسط Mike Hearn رخ داد که اندازه هر بلاک 8 برابر شد و سرعت انجام تراکنش به 24 عدد در ثانیه رسید. این هاردفورک با 1000 نود شروع شد اما پس از مدتی نودها کمتر شدند و در نهایت Bitcoin XT شکست خورد.
  • Bitcoin Classic: این هاردفورک نیز بر افزایش سایز بلاک تمرکز دارد. در سال 2016 سازندگان آن سایز بلاک‌ها را به 2 مگابایت افزایش دادند. این هاردفورک در حال حاضر با نودهای بسیاری کمی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.
  • Lightning Network: این هاردفورک برای حل مشکل مقیاس پذیری سرعت و کارمزد رخ داد. در سال 2016 شبکه لایتنینگ مشکل سرعت و کارمزد برای پرداخت‌های کوچک را حل کرد. در این هاردفورک پرداخت‌های کوچک و روزمره در شبکه مقایسه‌ای قرار نمی‌گیرند و تنها تراکنش‌های بزرگ از لحاظ سرعت و کارمزد قابل مقایسه و جایگزینی هستند.
  • Bitcoin Cash: شاید موفق‌ترین هاردفورک بیت کوین، Bitcoin Cash باشد. در این هاردفورک در سال 2017 اندازه بلاک به 8 مگابایت افزایش یافت و در حال حاضر نیز با موفقیت کار خود را دنبال می‌کند.

مهمترین و بروزترین اخبار بیت‌کوین

آگوست 2023: در پی اعلام ورشکستگی یک شرکت بزرگ توسعه املاک در چین، نگرانی‌هایی در رابطه با پیامدهای بیشتر در اقتصاد جهانی به وجود آمد. این نگرانی‌ها به بازار ارزهای دیجیتال نیز سرایت کرد. کاهش قیمت بیت‌کوین به صورت زنجیره‌ای به دیگر رمزارزها تاثیر گذاشت و بسیاری از پوزیشن‌های لانگ با ضرر بسته شدند. بیش از 1 میلیارد دلار از قراردادهای آتی و فیوچرز با ریزش بازار لیکویید شدند.

مزایا

  • غیرمتمرکز بودن

  • تراکنش های معاف از مالیات (در اکثر کشورها)

  • سهولت در انجام معامله

  • مخفی ماندن حریم خصوصی کاربران

  • شفافیت و در دسترس بودن کلیه تراکنش‌های بیت‌کوین در شبکه‌ی بلاکچین

  • روند نسبتا صعودی از زمان پیدایش تا کنون

  • ارزش بالا برای سرمایه گذاری بلندمدت

  • امنیت بالا و برگشت ناپذیری تراکنش‌ها با استفاده از فناوری بلاکچین

معایب

  • هزینه‌ی نسبتا بالای تراکنش‌های بیت‌کوین

  • سرعت پایین تایید تراکنش

  • عدم پذیرش دولت‌ها

  • ظرفیت پردازش تراکنش پایین

  • پیچیدگی مفاهیم بیت‌کوین و عدم آگاهی عموم

  • غیر قابل پیگیری بودن تراکنش‌ها

  • مصرف انرژی بالا برای استخراج بیت‌کوین

سوالات متداول

سوالات متداول مرتبط با بیت‌کوین

بیت‌کوین چیست؟

چطور می‌توان در تاپ ارز بیت‌کوین خرید؟

چطور می‌توان در تاپ ارز بیت‌کوین فروخت؟

آیا برای معامله ی بیت کوین، حداقل و حداکثری در تاپ ارز وجود دارد؟

کارمزد برداشت بیت‌کوین چقدر است؟

هنوز سوالی دارید؟

می‌توانید از طریق لینک زیر با همکاران ما در بخش پشتیبانی تماس بگیرید