اتریوم و بیت کوین به عنوان دو نوع از مهم ترین رمزهای موجود در بازار است که در سال های اخیر رشد و محبوبیت بسیار زیادی پیدا کردند و همین مسئله باعث شده تا افراد بسیار زیادی اقدام به سرمایه گذاری بر روی بازار این رمز ارزها کرده و اقدام به خرید بیت کوین و اتریوم در همین راستا یکی از سوالات بسیار مهمی که همواره مطرح می شود این است که بین بیت کوین و اتریوم کدام یک بهتر است و بهتر است تا اتریوم بخریم یا بیت کوین؟ در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا به بررسی این مسئله بسیار مهم پرداخته و با مقایسه بیان کنیم که اتریوم یا بیت کوین کدام یک برای سرمایه گذاری یا استخراج مناسب هستند پس با ما همراه باشید تا به بررسی این مسئله بسیار مهم است
اتریوم یا بیت کوین: بررسی بیت کوین در یک نگاه
در بخش اول به منظور بررسی و ارزیابی دو رمز ارز بیت کوین یا اتریوم با یکدیگر و بررسی این مسئله که اتریوم بهتر است یا بیت کوین، بهتر است تا به ارائه هر آنچه در مورد بیت کوین می دانیم پرداخته شودو این رمز ارز را در یک بخش مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. در همین راستا می توان گفت:
بیت کوین که آن را با علامت ₿ نشان می دهند، یک ارز دیجیتال است که بدون نیاز به یک مجموعه مثل بانک و یا مدیر واحد، بدون کمک هیچ واسطه ای، از یک کاربر به کاربر دیگر در شبکه بیت کوین ارسال شده و انتقال پیدا کند.
در این شبکه تراکنش ها توسط گره های شبکه از طریق انجام فرآیندهای رمزنگاری تأیید شده و در یک دفتر کل توزیع شده که به آن زنجیره بلوکی گفته می شود، ثبت می شوند.
این رمز ارز، در سال 2008 توسط یک فرد یا گروهی از افراد ناشناس که با اسم ساتوشی ناکاموتو فعالیت می کردند، اختراع شد اما شروع استفاده از این رمز ارز در سال 2009 بود، زمانی که پیاده سازی آن به عنوان یک نرم افزار منبع باز انجام شد و بسیاری از افراد با بیت کوین آشنا شدند.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بیت کوین ها پاداشی برای انجام فرآیند استخراج هستند. بیت کوین ها را می توان با ارزهای دیگر، محصولات و خدمات مختلف مبادله کرد. نکته لازم به ذکر آن است که بیت کوین به دلیل استفاده در تراکنش های غیرقانونی، مقدار زیادی برق برای استخراج، ایجاد کربن در هنگام فرآیند تولید و… بارها مورد انتقاد قرار گرفته است. به همین دلیل برخی از اقتصاددانان و تحلیل گران در مقاطع زمانی مختلف بارها اقدام به نقد بیت کوین کرده اند، با این حال بیت کوین همچنین به عنوان یک روش سرمایه گذاری محبوب است و مورد استفاده قرار گرفته می گیرند. البته بارها چندین آژانس نظارتی هشدارهایی را برای سرمایه گذاری در بیت کوین منتشر کرده اند.
گستره رشد و محبوبیت بیت کوین به قدری است که در سپتامبر 2021، کشور السالوادور به طور رسمی بیت کوین را به عنوان ارز قانونی پذیرفت و در حال حاضر به عنوان اولین و تنها کشوری در جهان است که بیت کوین را به عنوان یک ارز رایج در نظر گرفته است.
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه اتفاقات مهم بیت کوین بیاندازیم باید گفت در تاریخ 31 اکتبر 2018، وایت پیپر بیت کوین منتشر شد. در تاریخ 3 ژانویه 2009 بلوک جنسیس استخراج شد و در تاریخ 12 ژانویه 2009 اولین تراکنش بیت کوین صورت گرفت. در مدت زمان کوتاهی و در 6 نوامبر 2010، ارزش بازار بیت کوین از 1 میلیون دلار بیشتر شد و همین مسئله سبب گشت تا افراد بسیار زیادی علاقه مند به این رمز ارز شوند. در ژوئن 2012 شاهد راه اندازی Coinbase بودیم و پس از آن در 27 سپتامبر 2012 بنیاد بیت کوین نیز تشکیل شد.
یکی از مهم ترین اتفاقاتی که از زمان ساخت بیت کوین رخ داده در سپتامبر 2017 بود که کشور چین تجارت بیت کوین را ممنوع کرد اما در پاسخ در دسامبر 2017 کشور آمریکا اولین قراردادهای آتی بیت کوین توسط را در بورس کالای شیکاگو راه اندازی کرد. تمامی این اتفاقات باعث شد تا در سپتامبر 2018 این ارزهای دیجیتال نسبت به نقطه اوج خود در ژانویه 2018، 80 درصد سقوط کند.عوامل متعددی بر افزایش قیمت بیت کوین موثر است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله عوامل موثر بر افزایش قیمت بیت کوین مراجعه فرمایید
پس از این اوج ها و فرودها، از سال 2020 دوباره روند قیمت بیت کوین صعودی شد و این رمز ارز توانست به بالاترین حد قیمتی خود نیست دست پیدا کند. محبوبیت روز افزون بیت کوین سبب گشت تا بسیاری از کشورها رویکردهای مختلفی نسب به این بازار اتخاذ کنند.
اتریوم یا بیت کوین: بررسی اتریوم در یک نگاه
پس از آن که شما را با بیت کوین آشنا کردیم، بهتر است تا با معرفی اتریوم، دید قابل قبولی در رابطه با این رمز ارز به شما بدهیم و پیش از پاسخ به این سوال که بهتر است تا اقدام به استخراج اتریوم یا بیت کوین کنیم، در رابطه با ماهیت این رمز ارز نیز صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله همه چیز در مورد اتریوم مراجعه فرمایید
اتریوم یک کد منبع باز بلاک چین با قرارداد های هوشمند است که اتر به عنوان ارز دیجیتال بومی این پلتفرم شناخته می شود. نکته مهمی که باید بدانید این است که اتریوم در بین ارزهای دیجیتال، پس از بیت کوین بیشترین ارزش بازار را به خود اختصاص داده است.
اتریوم در سال 2013 توسط یک برنامه نویس به نام ویتالیک بوترین اختراع شد. در سال 2014 و پس از اختراع آن، کار توسعه اتریوم آغاز شد و شد این شبکه در 30 جولای 2015 به نقطه ای رسید که هر کسی پس از استقرار دائمی و تغییر ناپذیر برنامه های کاربردی غیر متمرکز بر روی شبکه اتریوم می توانست از آن استفاده کند.
اتریوم به نحوی است که برنامه های شبکه آن، گسترده عالی از خدمات مالی را بدون نیاز به واسطه های مالی نظیر کارگزاری ها و یا بانک ها به ارائه می داد.
اتریوم همچنین امکان ایجاد و مبادله NFTها را فراهم کرد و اجازه داد تا توکن های غیرقابل تعویض که به آثار هنری دیجیتال یا مواد این چنینی در دنیای واقعی متصل است، به عنوان یک دارایی دیجیتال منحصر به فرد فروخته می شوند. نکته جالبی که باید به آن توجه داشته باشید این است که شبکه قدرتمند اتریوم باعث شده تا در حال حاضر بسیاری از ارزهای دیجیتال جدید به عنوان توکن های ERC-20 در بلوک چین اتریوم فعالیت کنند و از این پلتفرم برای عرضه اولیه سکه ها بهره ببرند .
اگر بخواهیم در مورد تاریخچه شبکه اتریوم و رمز ارز اتر صحبت کنیم باید به این نکته اشاره کنیم که در نوامبر 2013 وایت پیپر اتریوم منتشر شد. در ژانویه 2014 آغاز فرآیند توسعه پلتفرم اتریوم به طور عمومی اعلام شد. تیم اصلی توسعه اتریوم متشکل از افراد زیر بود:
- Vitalik Buterin
- Mihai Alisie
- Anthony Di Iorio
- Charles Hoskinson
اتریوم برای فعالیت خود از شبکه سیستم سرمایه گذاری جمعی استفاده کرد و در آگوست 2014، اتریوم به برنامه سرمایه گذاری جمعی خود پایان داد و 18.4 میلیون دلار سرمایه را جذب کرد.
در 30 جولای 2015 اولین مرحله توسعه اتریوم با نامFrontier منتشر شد و در مارس 2016 اولین نسخه پایدار اتریوم عرضه شد.
از سال 2016 تا به امروز شاهد بروز رسانی های مختلفی در شبکه اتریوم بودیم که همین مسئله باعث پایداری قابل توجه آن شده است. همچنین قیمت اتر نیز با افزایش محبوبیت بیت کوین نیز بالا رفت و حالا می توان از اتریوم به عنوان یکی از ارزشمند ترین رمز ارزها موجود نام برد.
بیت کوین یا اتریوم، کدام یک بهتر است؟
قبل از این که بخواهیم در مورد این بیت کوین بخریم یا اتریوم صحبت کنیم و در مورد بیت کوین یا اتریوم توضیحات مختلفی را به شما ارائه دهیم، بهتر است تا به شباهت های این دو رمز ارز نگاه بیاندازیم.
در همین راستا باید گفت که هر دو رمز ارز، یعنی بیت کوین و اتریوم موجودیت های غیر متمرکز هستند که مبتنی بر شبکه بلوک چین بوده و بیت کوین و اتریوم هر دو رمز ارزها اصلی خود بیت کوین و اتر را به عنوان کارمزد و جایزه به فعالین و ماینرها اعطا می کنند. نکته جالبی که باید بدانید این است که هر دو این رمز ارزها به نحوی هستند که امروزه می توانید آن ها خارج از اکوسیستم خود نیز به عنوان یک ارز مبادله کنید، چرا که دارای ارزش قابل توجهی هستند.
پس از بررسی شباهت بیت کوین یا اتریوم با یکدیگر، بهتر است تا در مورد تفاوت های این دو رمز ارز حرف بزنیم. در همین راستا باید گفت که به صورت کلی می توان به منظور بررسی تفاوت این دو رمز ارز می توان بر روی دسته بندی های زیر تمرکز کرد:
- بررسی هدف اتریوم یا بیت کوین
- بررسی تاریخچه قیمت اتریوم و بیت کوین
- نحوه استخراج اتریوم یا بیت کوین
- بررسی کارمزد اتریوم در مقابل تراکنش در شبکه
- اندازه بلوک بیت کوین با اتریوم
- بررسی وضعیت اقتصاد داخلی شبکه اتریوم با بیت کوین
بررسی این پارامترها در نهایت به شما کمک می کند تا متوجه شوید که بیت کوین بهتر است یا اتریوم، پس تمامی این موارد را به صورت کامل بررسی کنید.
هدف
یکی از تفاوت های اصلی بین این دو رمز ارز که باید به آن توجه داشته باشید، هدفی است که این دو برای رسیدن به آن ایجاد شده اند. بسیاری از افراد تصور می کنند که بیت کوین و اتریوم هدف یکسانی دارند و به یک دلیل واحد شاهد اختراع این دو شبکه بودیم اما این طور نیست. در همین راستا اگر بخواهیم شما را با هدف تولید بیت کوین یا اتریوم آشنا کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هدف از ساخت بیت کوین در مقایسه با اتریوم
بیت کوین پس از بحران مالی سال 2008 ایجاد شد. پس از بحران مالی 2008، اعتماد عمومی نسبت به سیستم های مالی نظیر بانک ها و همچنین موسسات مالی در پایین ترین حد خود قرار گرفت. در همین زمان یک فرد یا گروه ناشناخته به نام ساتوشی ناکاموتو از توابع هش رمزنگاری و سیستم رمزنگاری کلید عمومی برای ایجاد یک رمز ارز به نام بیت کوین استفاده کردند.
نکته لازم به ذکر آن است که هدف اختراع بیت کوین از همان ابتدای تا به امروز ثابت بوده و هرگز تغییری نکرده است. هدف بیت کوین این بود که یک سیستم مالی غیر متمرکز به شکل جهانی باشد و در عین حال این امکان را فراهم کند تا مردم بدون نیاز به واسطه بتوانند اقدام به کنترل کامل امور مالی کنند. در حالی که بیت کوین سیستم مقیاس پذیری برای تبدیل شدن به یک سیستم ارزی را ندارد، اما قابلیت تبدیل شدن به یک ارز با ارزش دیجیتالی را داشته و همین مسئله باعث محبوبیت آن شده است.
هدف از ساخت اتریوم در مقایسه با بیت کوین
از سوی دیگر، اتریوم تنها یک سیستم یا شبکه مختص به پرداخت نیست. ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم همواره به این مسئله اشاره کرده که بلوک چین بیشتر از این که یک ارائه دهنده برای خدمات پرداخت باشد، کاربردهای بیشتری دارد. بوترین اعتقاد دارد که با کمک فناوری بلوک چین، توسعه دهندگان قادر خواهند بود تا برنامه های کاربردی برای دنیای واقعی را از طریق این فناوری ایجاد کنند. اعتقاد وی آن است که توسعه دهندگان می توانند با ایجاد قراردادهای هوشمند و اجرای آن ها در اتریوم به هدف خود دست پیدا کنند.
شاید برای شما این سوال بسیار مهم مطرح شود که قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند یک کد کامپیوتری است که در یک بلوک چین اجرا می شود. این قرارداد مجموعه قوانینی است که بر اساس آن کاربرانی که با قرارداد توافق کردند قادر خواهند بود تا با یکدیگر تعامل کنند.
از مهم ترین ویژگی های قرارداد هوشمند می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرانی که در یک قرارداد هوشمند حضور دارند، قادر خواهند بود تا بدون نیاز به واسطه یا شخص ثالث به طور مستقیم با یکدیگر تعامل داشته باشند.
- هر مرحله از یک قرارداد هوشمند تنها پس از اجرای مرحله قبلی، قابلیت اجرا دارد.
- قرارداد هوشمند را می توان مثل طرحی برای یک برنامه غیر متمرکز در نظر گرفت.
- محتویات و داده های داخل یک برنامه غیر متمرکز به هیچ عنوان متعلق به یک نهاد واحد نیست.
قیمت اتریوم مناسبتر است یا بیت کوین
پس از بررسی هدف بیت کوین یا اتریوم حال بهتر است تا نگاهی به نمودارهای قیمت این دو رمز ارز بیاندازیم. بررسی نمودار قیمت به شما این دید را می دهد تا متوجه شوید که بیت کوین بخریم یا اتریوم و سرمایه گذاری در کام یک بهتر است.
بررس روند قیمت بیت کوین
نمودار بالا نمودار قیمت ماهیانه بیت کوین از سال 2014 تا به امروز است. بیت کوین در مدت کمی توانست رشد قابل توجهی را به ثبت برساند و پس از آن که در سال 2017 از 10000 دلار به نزدیک 20000 دلار رسید، روند نزولی را طی کرد و به 6875 دلار سقوط کرد. بیت کوین مسیر اصلاح را طی کرد و پس از آن، در یک روند صعود از سال 2020 تا به امروز توانست به بالاترین حد تاریخی خود دست پیدا کند.
بررسی روند قیمت اتریوم
اگر نگاهی به روند ماهانه اتریوم بیاندازیم باید گفت که اتریوم از 3 ژانویه تا 10 ژانویه 2018، در یک هفته توانست از قیمت 750 دلار به بیش از 1300 دلار برسد که اولین رشد صعودی چشم گیر این رمز ارز بود. سپس مانند بیت کوین، اتریوم نیز با اتمام سال 2018 روند اصلاح را در پیش گرفت. از ماه می 2018 تا نوامبر 2018، اتریوم هفت ماه نزولی داشت اما با شروع سال 2021 میلادی، روند اتریوم به طرز فوق العاده ای صعودی شد و این رمز ارز حتی به محدوده 4400 دلار نیز رسید.
استخراج
اگر بخواهیم به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که استخراج بیت کوین بهتر است یا اتریوم باید گفت که هم بیت کوین و هم اتریوم در حال حاضر از مکانیزم اجماع اثبات کار که به آن POW نیز می گویند به عنوان سیستم استخراج و پاداش خود استفاده می کنند. با این حال، اتریوم با استفاده از پروتکل Casper به سمت سیستم جدید به نام اثبات سهام که به آن POS می گویند حرکت کرده است. اگر بخواهیم شما را با سیستم استخراج در این دو رمز ارز آشنا کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم اثبات کار
ایده سیستم POW یا اثبات کار این است که ماینرها از قدرت محاسباتی خود برای حل سوالات های سخت رمزنگاری شده استفاده می کنند. ماینری که بتواند سوال را حل کند، یک بلوک جدید به بلوک چین اضافه می کند و در ازای آن پاداشی از بلوک را دریافت خواهد کرد. شبکه بیت کوین از الگوریتم هش SHA-256 برای اهداف استخراج خود کمک می گیرد. اگر بخواهیم در مورد این روند صحبت کنیم باید گفت که فرآیند آن به شکل زیر است:
- یک رشته تصادفی به نام nonceبه هش بلوک قبلی اضافه می شود.
- رشته حاصل هش شده و سپس در برابر شبکه بررسی می شود.
- اگر هش شرایط را برآورده کند، بلوک به زنجیره اضافه می شود.
- در غیر این صورت، روند تا رسیدن به نتیجه مطلوب تکرار می شود.
دو نکته ضروری در مورد الگوریتم اثبات کار وجود دارد:
- در این روش فرآیند رسیدن به نتیجه مورد نیاز برای اخذ بلوک و پاداش با گذشت زمان بسیار سخت شده، زمان بر بوده و منابع سنگینی نیاز دارد.
- فرآیند بررسی این که آیا ماینر توانسته است یک بلوک را استخراج کند یا خیر نیز باید آسان باشد.
پس از گذشت مدتی ماینرها به این نتیجه رسیدند که با پیوستن به یکدیگر و تشکیل یک مفهوم به نام استخرهای استخراج از طریق پردازش موازی، می توانند قدرت استخراج را به صورت تصاعدی افزایش دهند و سریع تر اقدام به استخراج کنند.
در پردازش موازی، دستورالعمل های برنامه بین چندین پردازنده تقسیم می شوند. انجام این کار، زمان اجرای برنامه را کاهش داده و باعث افزایش سرعت می شود.
بزرگترین ویژگی استفاده از سیستم و مکانیزم اثبات کار، امنیت آن است. در واقع از آن جایی که استخراج در زنجیره بیت کوین هزینه بر است، ماینرها انگیزه ای برای کار بر علیه سیستم و ایجاد مشکل در آن ندارند و همین مسئله باعث بالاترین امنیت این مکانیزم شده است.
با این حال، زنجیره های اثبات کار دارای معایب مختلفی هستند. اگر بخواهیم به بررسی معایب سیستم اثبات کار در بیت کوین یا اتریوم بپردازیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این سیستم بسیار کند است.
- تمایل به متمرکز بودن دارند.
- انرژی زیادی را هدر می دهد.
به همین دلیل است که بسیاری از پروژه های رمزنگاری جدید به دنبال استفاده از مکانیسم های جایگزینی هستند.
سیستم اثبات سهام
اتریوم پس از آن که تا مدتی از مکانیزم POW برای استخراج استفاده می کرد، حالا به سراغ مکانیسم اثبات سهام آمده است. اثبات سهام کل فرآیند استخراج را مجازی می کند.
اگر بخواهیم شما را با روند کار این سیستم آشنا کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اعتبار دهندگان باید برخی از سکه های خود را به عنوان سهام قفل کنند.
- پس از انجام این کار، آن ها شروع به اعتبار سنجی بلوک ها می کنند. این فرآیند به شیوه ای است که وقتی بلوکی کشف می شود و فکر می کند که می تواند ان را به زنجیره اضافه کند، آن را از طریق فرآیند خاصی روی شبکه تأیید می کند.
- اگر بلوک اضافه شود، افرادی که اعتبار سنجی کردند پاداشی متناسب با نقش خود دریافت خواهند کرد.
همان طوری که می بینید، پروتکل POS بیشتر از POW با منابع سازگاری دارد. در POW، باید منابع زیادی را هدر بدهید و این هدر دادن منابع به عنوان مهم ترین عیب این سیستم شناخته می شود.
Casper پروتکل POS است که اتریوم از آن برای سیستم اثبات سهام خود استفاده کرده است. Casper پروتکلی است که از POS با مکانیزم مجازات استفاده می کند. اگر بخواهیم نحوه عملکرد POS تحت Casper را به شما معرفی کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اعتبار دهنده ها بخشی از اترهای خود را به عنوان سهام مشخص می کنند.
- پس از انجام این فرآیند، آن ها شروع به اعتبار سنجی بلوک ها می کنند، این یعنی وقتی بلوکی را کشف می کنند که فکر می کنند می توانند آن را به زنجیره اضافه کنند، اتر خود را بر روی تأیید کردن آن بلوک شرط بندی می کنند.
- اگر بلوک اضافه شود، افرادی که در فرآیند اعتبار سنجی حضور داشتند، پاداشی متناسب با شرط بندی های خود دریافت می کنند.
- با این حال، اگر یک اعتبار دهنده بخواهد به شکل اشتباه عمل کند، بلافاصله مورد مجازات قرار می گیرد و کل سهام او کاهش پیدا می کند.
در واقع در این سیستم اگر کسی بخواهد عملکرد منفی داشته باشد، بلافاصله با از بین رفتن سهام خود مجازات می شود. این همان ویژگی است که باعث شده تا پروتکل POS با سایر پروتکل ها متفاوت شود.
در واقع می توان گفت به دلیل وجود این سیستم، اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که استخراج بیت کوین بهتر است یا اتریوم باید گفت که استخراج اتریوم بهینگی بیشتری دارد. از سوی دیگر اما ویژگی مهم استخراج بیت کوین امنیت آن است.
کارمزد تراکنش بیت کوین یا اتریوم
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در اتریوم و بیت کوین همه تراکنش ها در مفهومی به نام mempool قرار می گیرند. در این سیستم استخراج کنندگان می توانند تراکنش ها را جمع آوری کرده و آن ها را داخل بلوک هایی که استخراج کرده اند جایگذاری کنند.
انگیزه ماینرها و استخراج کنندگان در بیت کوین و اتریوم متفاوت است. پس از آن که بخواهیم در مورد انگیزه ماینرها در این دو شبکه صحبت کنیم بهتر است تا نموداری از میانگین کارمزد تراکنش های بیت کوین و اتریوم بین تاریخ 21 تا 25 می را بررسی کنیم.
همانطوری که در مشاهده می کنید، میانگین کارمزد تراکنش های اتریوم در برابر بیت کوین بسیار کمتر است. و همین مسئله باعث شده تا ارزش هر تراکنش متوسط بیت کوین بسیار بیشتر از یک تراکنش متوسط اتریوم باشد. در واقع بررسی این پارامتر می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که به منظور انجام فرآیندهای مربوط به تراکنش های ملی بیت کوین بهتر است یا اتریوم.
بررسی کارمزد تراکنش بیت کوین
در بیت کوین، ماینرها برای انجام هر تراکنش موفقی مقداری کارمزد دریافت می کنند. نکته جالبی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر به دنبال آن تراکنش های شما به نسبت سایرین سریع تر پردازش شود، می توانید کارمزدهای بیشتری را به تراکنش های خود در نظر بگیرید و ماینرها را تشویق کنید تا پردازش های شما را سریع تر انجام دهند. بنابراین می توان گفت بسته به میزان هزینه ای که به عنوان تراکنش می پردازید، ممکن است مجبور شوید مدت زمانی را صبر کنید.
نمودار زیر تغییرات روند قیمت بیت کوین از ابتدا تا کنون را نمایش می دهد.
بررسی کارمزد اتریوم
به منظور بررسی سیستم اتریوم باید گفت که به صورت کلی این شبکه از کارمزد تراکنش استفاده نمی کند، بلکه از یک سیستم هشی برای پرداخت پاداش کمک گیرد. شاید برای شما این سوال بسیار مهم مطرح شود که معنا گاز در شبکه اتریوم چیست. به منظور پاسخ به این سوال بسیار مهم باید گفت که گاز واحدی است که میزان تلاش محاسباتی را برای اجرای برخی عملیات اندازه گیری می کند.
تمام قراردادهای هوشمندی که در اتریوم اجرا می شوند با استفاده از شیوه خاصی کد گذاری می شود. هر خط کد در شیوه کد گذاری قرار می گیرد به مقدار معینی هش نیاز دارد تا محاسبه آن انجام شود.
به صورت کلی نمی توان محاسبه دقیقی برای هزینه گاز در نظر گرفت اما بررسی برگه زرد اتریوم می تواند به شما دید قابل توجهی در رابطه با هزینه گاز در این شبکه ارائه دهد.
یکی از مشکلاتی که افراد در هنگام بررسی اتریوم یا بیت کوین دارند، نداشتن درک کافی در مورد نحوه عملکرد مفهوم گاز در این شبکه است. اگر بخواهیم با ارائه مثال شما را به خوبی با نحوه عملکرد گاز در اتریوم آشنا کنیم، بهتر است تا مثالی در این زمینه بزنیم:
- فرض کنید که قصد رفتن به مسافرت را دارید
- شما به پمپ بنزین رفته و مشخص می کنید که چقدر بنزین می زنید.
- شما آن بنزین را در باک ماشین تان می ریزید و پاک را متناسب با نیاز خود پر می کنید.
- سپس مبلغی را که بابت بنزین بدهکار هستید را پرداخت می کنید.
حالا اگر بخواهیم در اتریوم این مثال را بررسی کنیم می توان گفت: ماشین شما در واقع عملیاتی است که می خواهید اجرا کنید. گاز در شبکه اتریوم همان گاز است که باید برای اجرا عملیات داشته باشید. پمپ بنزین ماینرها هستند. پولی که به پمپ بنزین پرداخت می کنید نیز همان هزینه های ماینر است. نکته مهم این است که تمام عملیاتی که کاربران قصد دارند تا در اتریوم اجرا کنند نیاز به گاز دارد.
بررسی اندازه بیت کوین و اتریوم
به منظور بررسی تفاوت اتریوم یا بیت کوین لازم است تا اندازه این دو شبکه را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. در همین راستا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اندازه بلوک بیت کوین
ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین، برای جلوگیری از تراکنش هایی که برای اذیت کردن هستند، محدودیت حجمی ۱ مگابایتی را برای بلوک های بیت کوین تعیین کرد. با این حال، با محبوبیت بیشتر بیت کوین باعث شد تا افزایش مقیاس آن به یک خواسته مهم تبدیل شد. بخشی از جامعه فعالین بیت کوین می خواستند اندازه بلوک به 2 مگابایت افزایش دهند، در حالی که بخش دیگری از جامعه اعتقاد داشتند که باید اندازه بلوک در همان اندازه 1 مگابایت نگه داشته شود اما از مکانیزمی به نام SegWit کمک گرفته شود.
استدلال ها برای ثابت نگه داشتن اندازه بلوک
برخی افراد استدلال می کردند که انجام این کار باعث می شود تا ماینرها انگیزه خود را از دست می دهند زیرا کارمزد تراکنش ها کاهش قابل توجهی پیدا می کند، چون با افزایش اندازه بلوک، تراکنش های بیشتری در یک بلوک درج می شوند و همین مسئله به طور قابل توجهی کارمزد تراکنش ها را کاهش می دهد. نکته مهمی که باید بدانید این است که به صورت کلی اگر تعداد ماینرها کاهش یابد، هش ریت کلی بیت کوین نیز کاهش پیدا می کند.
از سوی دیگر برخی اعتقاد داشتند که بیت کوین نباید برای کارها و تراکنش های معمول روزمره استفاده شود، این افراد اعتقاد داشتند که بیت کوین هدفی بالاتری دارد و نباید خود را محدود کند.
از سوی دیگر افزایش اندازه بلوک به ناچار باعث ایجاد فورک در سیستم خواهد شد و باعث می شود که دو بیت کوین موازی ایجاد می شود.
از سوی دیگر از آن جایی که اندازه شبکه افزایش پیدا می کند، میزان قدرت پردازش مورد نیاز برای استخراج نیز بالاتر می رود. این مسئله باعث می شد تا استخرهای کوچک ماینینگ از بین رفته و قدرت استخراج تنها محدود به استخرها بزرگ می شود.
الگوریتم SegWit نیز مفهومی بود که اندازه بلوک ها را بدون ایجاد هارد فورک افزایش می دهد و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از افراد به دنبال پیاده سازی آن در شبکه بیت کوین باشند.
استدلال های برای افزایش اندازه بلوک افزایش
از سوی دیگر برخی از افراد اعتقاد داشتند که افزایش اندازه بلوک ها به نفع ماینر است، چرا که افزایش اندازه بلوک به معنای افزایش تراکنش در هر بلوک است که به نوبه خود میزان کارمزد تراکنش هایی را که ماینر می تواند دریافت کند را بالا می برد.
از سوی دیگر آن ها اعتقاد داشتند که با افزایش ظرفیت بلوک، محبوبیت بیت کوین برای مرد عادی بیشتر می شود و مردم عادی نیز می توانند برای انجام فعالیت های روزمره خود به سراغ این شبکه بیایند.
در نهایت با وجود استدلال های مختلفی که هر دو گروه برای خواسته های خود ارائه می دادند، در نهایت، این بحث باعث شد تا شاهد تبدیل به بیت کوین به یک مفهوم جدید تر به نام بیت کوین کش باشیم. بیت کوین از SegWit استفاده می کرد اما بیت کوین کش SegWit را نداشت و اندازه بلوک را به 8 مگابایت افزایش داد.
اندازه بلوک اتریوم
به جای اندازه، بلوک های اتریوم با مقدار هشی که هر یک از آن ها در خود ذخیره کنند، مشخص می شوند. اتریوم در هر بلوک 6.7 میلیون هش را قرار می دهد و محدودیت هش در آن 6.7 میلیون است.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که ماینرها فقط می توانند تراکنش هایی را اضافه کنند که هش مورد نیاز آن ها برابر یا کمتر از حد هش بلوک باشد. در همین راستا باید گفت که در شبکه اتریوم یک معامله معمولی یک به یک 21000 واحد هش مصرف می کند.
وضعیت اقتصاد داخلی بیت کوین و اتریوم
در این بخش قصد داریم تا در مورد یکی از اساسی ترین مفاهیم در اقتصاد یعنی بحث عرضه و تقاضا در اتریوم یا بیت کوین صحبت کنیم. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بر اساس مفاهیم اقتصادی، هر چه تقاضا بیشتر و عرضه کمتر باشد، قیمت محصول بیشتر خواهد شد.
نقطه شیرینی که در آن عرضه و تقاضا با یکدیگر تلاقی می کنند را نقطه تعادل می گویند. مفهوم عرضه و تقاضا ساده است و به منظور بررسی آن می توان گفت:
- اگر تقاضا برای یک دارایی افزایش یابد، قیمت آن افزایش می یابد.
- اگر تقاضا برای یک دارایی کاهش یابد، قیمت آن کاهش می یابد.
- اگر عرضه بالا برود، تقاضای دارایی کاهش می یابد که باعث کاهش قیمت می شود.
- اگر عرضه کاهش یابد، تقاضای دارایی بالا خواهد رفت و قیمت آن افزایش پیدا می کند.
اقتصاد در بیت کوین
بیت کوین دارای محدودیت در تعداد سکه است و براساس این محدودیت تنها 21 میلیون سکه در این شبکه وجود دارد. بیت کوین با داشتن هارد کپ می تواند از معادله عرضه و تقاضا برای تنظیم قیمت توکن خود استفاده کند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که به صورت کلی استخراج این سکه ها برای ماینرها آسان بود و هر بار که یک بلوک استخراج می شد، به عنوان پاداش، ماینر 50 بیت کوین دریافت می کرد. موضوع لازم به ذکر این است که این پاداش بلوک هر 210000 بلوک نصف می شود. همین مسئله باعث شده تا حالا استخراج بیت کوین سخت تر شده و قیمت آن نیز افزایش پیدا کند.
اقتصاد در اتریوم
بر خلاف بیت کوین و لایت کوین، اتریوم محدودیتی از نظر عرضه در بازار ندارد. اتریوم در تلاش است تا پلتفرمی برای خدمات غیر متمرکز را ارائه دهد، به همین دلیل است که تلاش نکرده تا مفهومی برای عرضه و تقاضا را برای شبکه خود در نظر بگیرد. پاداش بلوک اتریوم طبق پروتکل 1234، از 3 اتر به 2 اتر کاهش یافته است. از آن جایی که پاداش بلوک در مقایسه با لایت کوین و بیت کوین بسیار پایین است، به هیچ عنوان عرضه کل اتریوم از کنترل خارج نخواهد شد.
نتیجه گیری از مقایسه اتریوم و بیت کوین
در بخش های قبلی تلاش کردیم تا اتریوم یا بیت کوین را از چندین بعد مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. حال بهتر است تا به نتیجه گیری بپردازیم.
در همین راستا اگر بخواهیم به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که این اتریوم بخریم یا بیت کوین و کدام یک برای سرمایه گذاری گزینه بهتری هستند باید گفت که به دلیل محبوبیت بیشتر بیت کوین در بازار، رشد این رمز ارز به طرز چشمگیری بالا بوده و برای سرمایه گذاری گزینه مناسب تری نسبت به اتریوم است. در واقع در حال حاضر این نمودار و چارت قیمت بیت کوین است که روند بازار را مشخص می کند. با این حال اتریوم نیز رمز ارز خوبی برای سرمایه گذاری است اما به نسبت بیت کوین شرایط ضعیف تری برای سرمایه گذاری دارد.
از سوی دیگر اگر بخواهیم در رابطه با استخراج این دو رمز ارز صحبت کنیم باید گفت که بیت کوین تمام تلاش خود را کرده تا امنیت بالایی را در سیستم اثبات کار خود به وجود بیاورد و این مسئله باعث شده تا مصرف انرژی و هدر رفت بالای منابع، قربانی امنیت این سیستم شود و به منظور استخراج بیت کوین لازم باشد تا هزینه های بیشتری صرف شود.
نمودار مقایسه ای بین تغییرات قیمت اتریوم و بیت کوین
این در حالی است که اتریوم تمام تلاش خود را کرده تا شبکه اش را بهینه کرده و این امکان را برای افراد به وجود بیاورد تا به راحتی بتوانند اقدام به استخراج کنند. البته باید به این مسئله توجه داشته باشید که به دلیل راحتی کار استخراج اتریوم نسبت به بیت کوین، کارمزد و پاداشی که پس از استخراج دریافت می کنید نیز کمتر است. به همین دلیل نمی توان به صورت کلی گفت که استخراج کدام یک از این دو گزینه بهتری است و افراد با توجه به سلیقه و رویکرد خود می توانند به سراغ هر یکی از این دو رمز ارز رفته و اقدام به استخراج آن ها کنند.
همچنین اگر بخواهیم در رابطه با آینده بیت کوین و اتریوم صحبت کنیم باید گفت که:
به صورت کلی سرمایه گذاری بر روی هر دو این رمز ارزها آینده درخشانی خواهد داشت، چرا که هر چه زمان جلوتر می رود، ارزش هر دو این رمز ارزها افزایش پیدا می کند و همین مسئله باعث می شود تا شما بتوانید مبالغ قابل توجهی را از طریق سرمایه گذاری بر روی اتریوم یا بیت کوین بدست بیاورید.
یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید در مورد اتریوم به آن اشاره کنیم این است که خالقان اتریوم تلاش کردند تا خودشان را محدود به قواعد مشخصی نکنند و همین مسئله باعث شده تا گستره امکانات شبکه اتریوم افزایش چشمگیری پیدا کند و شاهد فعالیت این شبکه در بخش های بیشتری باشیم.
حرف آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا با مقایسه جامع و کامل اتریوم یا بیت کوین به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که کدام یک از این رمز ارزها برای سرمایه گذاری گزینه مناسب بوده و کدام یک برای استخراج و ماین گزینه بهتری است. توجه به نکات گفته شده در این مطلب این امکان را برای تان فراهم می کند تا با دانش کافی بتوانید اقدام به ماین و یا خرید و فروش این رمز ارز کرده و در بازار ارز های دیجیتالی فعالیت داشته باشید.
منابع