فاندامنتال چیست؟ سوال مهمی بوده که دانستن آن برای تمام علاقه مندان ارزهای دیجیتال ضروری است. معامله با دارایی های پر نوسانی همچون ارزهای دیجیتال، نیازمند برخی از مهارت های ضروری است. مهارت هایی همچون: انتخاب استراتژی مناسب از میان استراتژی های بسیاری که وجود دارد، درک جهان بسیار وسیع تریدینگ و در آخر تسلط بر تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، از شیوه هایی هستند که برای موفق شدن و به دست آوردن سودهای بیشتر، باید آن ها را یاد بگیرید.
وقتی بحث از تحلیل تکنیکال می شود، برخی از تخصص ها را می توان به راحتی از بازارهای مالی سنتی به قرض گرفت. زمانی که به شما بگوییم تحلیل فاندامنتال چیست، متوجه تفاوت های بیشتر آن ها هم می شوید. بسیاری از تریدرهای ارز دیجیتال از شاخص های تکنیکال مشابهی که در تریدینگ فارکس، سهام و کالاها هم دیده می شود، استفاده می کنند.
ابزارهایی مانند RSI، MACD و باندهای بولینگر هم به دنبال آن هستند که رفتار بازار را بدون توجه به دارایی هایی که ترید می شوند، پیش بینی کنند. این ابزارهای تحلیل تکنیکال همچنین در فضای ارز دیجیتال هم بسیار محبوب هستند. البته اگر هنوز با این تحلیل ها آشنا نیستید، نگران نباشید. در ادامه به شما توضیح می دهیم که تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست.
رویکردی که در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال به کار می برند، درست شبیه به چیزی است که بازارهای سنتی از آن استفاده میکنند. با وجود این شما باز هم نمی توانید از این ابزارهایی که قبلا امتحان شده اند، برای ارزیابی دارایی های ارز دیجیتال استفاده کنید.
برای آنکه بتوانید تحلیل فاندامنتال مناسبی را در ارزهای دیجیتال اجرا کنید، باید ابتدا بدانید که تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال چیست و سپس کشف کنید که آن ها اعتبار خود را دقیقا از کجا به دست می آورند؟ اگر شما هم می خواهید که این دو مقوله را به خوبی درک کنید، با ما همراه باشید. ما در این مقاله ضمن آنکه به شما توضیح می دهیم که تحلیل فاندامنتال چیست، کمک می کنیم که بتوانید متریک های لازم برای ساخت اندیکاتورهای خود را نیز به راحتی تشخیص دهید.
تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال (FA) رویکردی است که سرمایه گذاران از آن استفاده می کنند تا «ارزش واقعی» یک دارایی یا کسب و کار را بسازند. هدف آن ها این است که با نگاه کردن به تعدادی از فاکتورهای داخلی و خارجی، تشخیص دهند که دارایی یا تجارت موردنظر بیش از حد ارزش گذاری شده است یا کمتر از حد؟ آن ها با دانستن آنکه فاندامنتال چیست و استفاده از اطلاعات خود می توانند به صورت کاملا استراتژیک وارد پوزیشن ها شده و یا از آن خارج شوند.
همان طور که در مقدمه هم اشاره کردیم، ما در این مقاله به آن می پردازیم که تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست؛ پس باید گفت که تحلیل تکنیکال هم اطلاعات تریدینگ با ارزشی را برای شما به ارمغان می آورد؛ اما این نوع تحلیل، دیدگاه های متفاوت تری را هم به شما ارائه می دهد.
اغلب کاربرانی که از تحلیل تکنیکال استفاده می کنند، باور دارند که می توانند حرکات قیمتی آینده را بر اساس عملکرد گذشته دارایی ها پیش بینی کنند. آن ها این کار را با تشخیص الگوهای کندل استیک و مطالعه اندیکاتورهای ضروری به انجام می رسانند.
در مقابل اگر بخواهیم بگوییم که نحوه انجام کار در بررسی فاندامنتال چیست، تحلیلگران سنتی فاندامنتال عموما به متریک های تجاری می نگرند تا بتوانند تشخیص دهند آنچه که می بینند ارزش حقیقی دارایی است یا نه. اندیکاتورهای مورد استفاده در این تحلیل هم شامل سود هر سهم و یا نسبت P/B می شود. سود هر سهم به معنای سودی است که شرکت به ازای هر سهم خود به دست می آورد و نسبت P/B هم به معنای نحوه ارزیابی شرکت توسط سرمایه گذاران در مقابل ارزیابی دفتر آن است.
البته پیش زمینه تمام این ها، در ابتدا دانستن این است که فاندامنتال چیست. این را هم باید خاطرنشان کنیم که این تحلیل گران ممکن است ارزیابی های گفته شده را برای چندین تجارت و کسب و کار در داخل یک نیچ انجام دهند؛ برای مثال آن ها می توانند این کار را برای آن انجام دهند که بفهمند سرمایه گذاری آینده نگر آن ها در مقایسه با دیگر سرمایه گذاری ها در چه موقعیتی قرار دارد.
مشکل تحلیل فاندامنتال چیست؟
در بخش پیشین به شما توضیح دادیم که تحلیل فاندامنتال یعنی چه. حالا در این بخش قصد داریم به یکی از مشکلات اساسی این نوع از تحلیل ها بپردازیم. در واقع نمی توان شبکه های ارز دیجیتال را از طریق روش های مورد استفاده در کسب و کارهای مرسوم و سنتی ارزیابی کرد.
هر چه هم که باشد، گزینه های غیرمتمرکزتری همچون ارز دیجیتال بیت کوین (BTC) به کالاها نزدیک تر هستند. اما اندیکاتورهای تحلیل فاندامنتال (FA) سنتی حتی درباره ارزهای دیجیتال متمرکزتر هم مانند آن هایی که توسط سازمان ها تولید می شوند، نمی توانند اطلاعات زیادی بدهند.
پس ما باید به چارچوب های متفاوت دیگری توجه کنیم. تنها دانستن آنکه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست، نمی تواند به تنهایی کمک کننده باشد. پس باید چه کار کنیم؟
قدم اول در این روند آن است که متریک های قوی را تشخیص دهیم؛ یعنی آن متریک هایی که نتوان آن ها را به راحتی تحت تأثیر عوامل مختلف قرار داد یا دستکاری کرد. دنبال کنندگان توئیتر و یا کاربران ردیت و تلگرام احتمالا متریک های خوبی نیستند. چرا که برای مثال می توان به راحتی حساب های توئیتری یا تلگرامی جعلی ساخت و یا مشارکت های فضای اجتماعی همچون لایک یا کامنت را خریداری کرد. در راستای دانستن آنکه فاندامنتال چیست، شناخت متریک ها بسیار کمک می کند.
همچنین در تعریف فاندامنتال چیست لازم به ذکر است که هیچ معیاری نمی تواند به تنهایی تصویر کاملی از شبکه ای را که ارزیابی می کنید، به شما ارائه دهد. ما می توانیم به تعدادی از آدرس های فعال در یک بلاک چین نگاه کنیم و ببینیم که به شدت در حال افزایش بوده است؛ اما این به خودی خود نمی تواند اطلاعات زیادی به شما بدهد.
با توجه به آنچه که می دانیم، ممکن است در این بین، کاربر مستقلی وجود داشته باشد که هر بار با آدرس های جدید پول را به این سو و آن سو انتقال دهد. تا به اینجای مقاله فاندامنتال چیست، به شما توضیح دادیم که تحلیل فاندامنتال یعنی چه و شما را با ماهیت این نوع از تحلیل و ویژگی های اساسی آن آشنا کردیم.
در بخش های بعدی، به سه دسته اصلی متریک های تحلیل فاندامنتال نگاهی می اندازیم که عبارتند از: متریک های درون زنجیره ای، متریک های پروژه ای و متریک های مالی. البته که فهرست ما تمام متریک ها را در بر نمی گیرد اما می تواند پایه ای مناسب را برای ساخت اندیکاتورهای بعدی به شما ارائه دهد. پس اگر می خواهید بدانید که شاخص ترین و مهم ترین متریک ها در تحلیل و بررسی فاندامنتال چیست با ما همراه باشید.
متریک های درون زنجیره ای تحلیل فاندامنتال
متریک های درون زنجیره ای، متریک هایی هستند که می توانید با نگاه کردن به اطلاعاتی که بلاک چین به شما ارائه می دهد، آن ها را مشاهده کنید. ما می توانیم این متریک ها را خود با استفاده از اجرای یک نود برای شبکه مورد نظر و سپس صدور اطلاعات ببینیم.
اما باید خاطرنشان کرد که این کار می تواند هزینه بر و زمان بر باشد. مخصوصا اگر فقط در نظر دارید که سرمایه گذاری کنید و نمی خواهید هیچ زمان یا منبعی را بر روی تلاش های خود تلف کنید، این روش شاید مناسب نباشد. البته آشنا شدن با آن برای درک آنکه فاندامنتال چیست بسیار مهم است.
شاید راهکار نسبتا راحت تر برای شما آن باشد که اطلاعات را از وبسایت ها یا API ها بگیرید؛ مخصوصا آن هایی که برای اطلاع رسانی و تصمیم گیری های سرمایه گذاری طراحی شده اند. برای مثال، سایت CoinMarketCap یکی از بهترین وبسایت ها برای دریافت اطلاعات است. تحلیل درون زنجیره ای بیت کوین این سایت، به شما اطلاعات بی شماری را ارائه می دهد. اگر بخواهیم منابع اضافه ای را در این زمینه به شما معرفی کنیم، می توان به نمودارهای دیتای کوین متریک و یا گزارشات پروژه تحقیق بایننس هم اشاره کرد.
تعداد معامله در تحلیل فاندامنتال
تعداد معامله هم معیار خوبی از فعالیت های انجام شده در شبکه است و به ما کمک می کند که بهتر بفهمیم فاندامنتال چیست. با رسم عدد برای دوره های معین یا با استفاده از میانگین های حرکتی، می توانیم ببینیم که فعالیت در گذر زمان چه تغییراتی کرده است.
البته باید این را نیز خاطرنشان کنیم که باید از این متریک با احتیاط استفاده کرد. درست مانند آدرس های فعال، نمی توان مطمئن بود که تنها با یک سرمایه گذار طرف نیستیم که سرمایه ها را به کیف پول های خود انتقال می دهد تا بدین ترتیب فعالیت درون زنجیره ای را دچار تورم کند.
ارزش معامله در تحلیل فاندامنتال
دیگر متریکی که باید در توضیح فاندامنتال چیست به آن اشاره کنیم، ارزش معامله است. برای آنکه این مورد را با تعداد معامله اشتباه نگیرید، ارزش معامله به ما می گوید که چه مقدار ارزشی در طول یک مدت مشخص معامله شده است. برای نمونه، اگر مجموع ده معامله ارز اتریوم با ارزش هر کدام 50 دلار داشته باشیم که در یک روز انجام شده باشند، می توان گفت که حجم معاملاتی روزانه 500 دلار است. ما می توانیم این را به صورت ارز فیاتی همچون دلار آمریکا یا حتی به واحد محلی خود پروتکل یعنی اتریوم محاسبه کنیم.
آدرس های فعال در تحلیل فاندامنتال
مولفه بعدی فاندامنتال چیست؟ این مولفه، آدرس های فعال نام دارد. آدرس های فعال، آدرس های بلاک چینی بوده که در مدتی معین، فعال هستند. رویکردهای موجود برای محاسبه این مورد، متغیر هستند. اما یکی از روش های محبوب برای محاسبه آن این است که ارسال کننده و دریافت کنندگان هر معامله را در طول مدت های مشخصی محاسبه کنیم؛ مثلا طی روزها، هفته ها یا ماه ها. برخی افراد هم تعداد آدرس های خاص را به صورت جمعی محاسبه می کنند. این بدان معناست که آن ها مجموع آدرس ها را در طول زمان دنبال می کنند.
هزینه های پرداختی در تحلیل فاندامنتال
اگر بخواهیم بگوییم که دیگر مورد در تحلیل فاندامنتال چیست، باید به هزینه های پرداختی اشاره کنیم. شاید این مورد برای برخی از دارایی های دیجیتال مهم تر باشد. هزینه های پرداختی می تواند به ما در رابطه با تقاضا در فضای بلاکی اطلاعات دهد.
می توان به آن ها به عنوان پیشنهادی در مزایده هم نگاه کرد. چرا که کاربران با یکدیگر رقابت می کنند تا معامله آن ها به موقع در زنجیره قرار گیرد. معامله آن هایی که پیشنهاد بالاتری بدهند، زودتر تأیید و استخراج می شود. در حالی که آن هایی که پیشنهاد پایین تری دادند، باید بیشتر منتظر بمانند.
دیگر موردی که باید در دانستن آنکه فاندامنتال چیست بدان توجه کنیم، آن است که برای ارزهای دیجیتال با کاهش برنامه های انتشار، این متریک بسیار جالبی به شمار می رود که می توانند آن را مطالعه کنند. عمده بلاک چین های اثبات کار (PoW) پاداش بلاکی هم ارائه می دهند. در برخی از آن ها، این پاداش از سوبسید بلاک و هزینه های معامله ساخته شده است. سوبسید بلاک به صورت دوره ای و طی دوره های مشخصی کاهش می یابد؛ برای مثال در رویدادهایی مانند هاوینگ بیت کوین چنین اتفاقی رخ می دهد.
اگر بخواهیم بگوییم که مهم ترین نکته در این بخش از تحلیل فاندامنتال چیست، باید اشاره کرد که به دلیل آنکه هزینه استخراج در طول زمان رو به افزایش می رود، اما سوبسید بلاک به آهستگی کاهش پیدا می کند؛ این منطقی به نظر می رسد که هزینه های معامله باید افزایش یابد. در غیر این صورت، ماینرها متضرر شده و شروع به رها کردن شبکه می کنند. البته این موضوع اثری ثانویه هم بر ایمنی زنجیره دارد.
هش ریت و مقدار استیک شده
شاید نتوان گفت که مهم ترین مورد در تحلیل فاندامنتال چیست. به همین دلیل باید تمام نکات مهم را در نظر گرفت و بررسی کرد. بلاک چین ها امروزه از الگوریتم های اجماع مختلفی استفاده می کنند که هر کدام مکانیسم های خاص خود را دارند.
از آنجایی که این الگوریتم ها نقش جدایی ناپذیری در ایمن کردن شبکه ایفا می کنند، پس رفتن در دل اطلاعات مربوط آن ها می تواند برای تحلیل فاندامنتال بسیار ارزشمند باشد. هش ریت هم اغلب به عنوان معیاری برای سلامت شبکه در ارزهای دیجیتال اثبات کار استفاده می شود.
هرچه نرخ هش بالاتر باشد، انجام موفقیت آمیز یک حمله هکری 51٪ دشوارتر است. اما نکته مهم دیگر در این مورد از فاندامنتال چیست؟ این نکته آن است که افزایش در گذر زمان هم می تواند به علاقه رو به رشد به ماینینگ اشاره داشته باشد که احتمالا در نتیجه مخارج کلی ارزان و سودهای بیشتر به وجود آمده است.
در مقابل، کاهش هش ریت به آن اشاره دارد که ماینرهای بیشتری آفلاین می شوند که اصطلاح «کاپیتولاسیون ماینر» نام دارد. این هم به دلیل آن است که آن ها دیگر هیچ سودی از آن نمی برند که شبکه را ایمن کنند. اگر بخواهیم تعدادی از فاکتورهایی را نام ببریم که می توانند بر روی هزینه های کلی ماینینگ تأثیر بگذارند، این فاکتورها شامل قیمت کنونی دارایی، تعداد معاملات پردازش شده و هزینه هایی که تاکنون پرداخت شده است، می شود.
دیگر نکته مهم در فاندامنتال چیست؟ باید بدان اشاره کرد که البته هزینه های مستقیم ماینینگ یعنی نیروی برق و محاسبه هم موارد مهمی در فاندامنتال هستند که باید آن ها را در نظر گرفت (درباره ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال بیشتر بدانید). استیکینگ، برای مثال در اثبات سهام، یکی دیگر از مفهوم های مربوطه با نظریه بازی مشابه برای ماینینگ اثبات کار است.
ایده اصلی آن این است که کاربران دارایی های خود را استیک می کنند تا بتوانند در اعتبارسنجی بلاک ها شرکت کنند. به همین ترتیب می توان به مقدار استیک شده در زمانی مشخص نگاه کرد تا تمایلات یا کمبود تمایلات را محاسبه نمود.
متریک های پروژه در بررسی فاندامنتال چیست؟
متریک های درون زنجیره ای به اطلاعات بلاک چین قابل مشاهده مربوط هستند؛ اما متریک های پروژه شامل رویکردهای کیفی تری می شود. این رویکرد به فاکتورهایی همچون عملکرد تیم در صورت وجود تیم، وایت پیپر و نقشه راه آینده پروژه موردنظر نگاه و چنین مواردی را بررسی می کند.
وایت پیپر پروژه
به شدت پیشنهاد می کنیم که پیش از سرمایه گذاری در هر پروژه ای، وایت پیپر آن را مطالعه کنید. وایت پیپر، سندی فنی است که اگر بخواهیم بگوییم نقش آن در تحلیل فاندامنتال چیست، باید گفت که این سند، بررسی اجمالی پروژه ارز دیجیتال مدنظر را به ما ارائه می دهد. یک وایت پیپر باید اهداف شبکه موردنظر را تعریف کند و در بهترین حالت، دیدگاههایی در رابطه با موضوعات زیر به ما ارائه دهد:
- فناوری مورد استفاده در پروژه (اینکه آیا اپن سورس یا متن باز است یا نه؟)
- موارد استفاده ای که قصد دارد در آن ها به کار رود
- نقشه راهی درباره ارتقاء آینده و امکانات جدید
- طرح عرضه و توزیع توکن های موجود
یک کار هوشمندانه دیگر در این بخش از فاندامنتال چیست؟ کار هوشمندانه دیگری که می توان برای وایت پیپر انجام داد این است که موارد آن را به مباحثه های پروژه ارجاع دهند. نکاتی مانند آنکه مردم درباره آن پروژه چه می گویند؟ آیا هیچ علائم خطری از آن دریافت شده است؟ و اینکه آیا اهداف آن به واقعیت نزدیک است؟ همه و همه مواردی هستند که باید در وایت پیپر وجود داشته باشند تا بتوان بهترین تصمیم را در رابطه با آن دارایی گرفت.
بررسی تیم پروژه
اگر تیم مشخصی پشت شبکه ارز دیجیتال موردنظر وجود دارد، سوابق کاری اعضای این تیم می تواند آشکار کند که آیا آن ها مهارت های لازم برای به ثمر رساندن پروژه را دارند یا نه. سوال های مهم برای این بخش از فاندامنتال چیست؟
در این بخش باید پرسید که آیا اعضای پروژه تا به حال سرمایه گذاری موفقیت آمیزی در این صنعت انجام داده اند؟ آیا تخصص آن ها برای دستیابی به نقاط عطف برنامه ریزی شده خود کافی است؟ آیا آن ها تا به حال در هیچ پروژه یا کلاهبرداری مشکوکی دست داشته اند؟
اگر هم هیچ تیمی وجود ندارد، باید بررسی کرد که جامعه توسعه دهنده پروژه به چه شکل است؟ اگر هم پروژه، گیت هابی عمومی دارد، باید بررسی کنید که چه تعداد از افراد در آن مشارکت کرده اند و چه میزان فعالیت می کنند. کوینی که توسعه آن دائمی و ثابت است، احتمالا دلپذیرتر از آن هایی است که منبع آن ها طی دو سال اصلا به روز رسانی نشده است.
رقبای پروژه
اهمیت رقبا در تحلیل فاندامنتال چیست؟ یک وایت پیپر قوی، باید ایده ای از موارد استفاده ای را به ما بدهد که دارایی دیجیتال آن ها را هدف گرفته است. در این سطح، بسیار حائز اهمیت که پروژه هایی که با آن رقابت می کنند را هم بررسی کنیم. به علاوه باید زیرساخت های قدیمی که پروژه به دنبال جایگزین کردن آن ها بوده را نیز به خوبی در نظر گرفت.
اما بهترین حالت برای تحلیل فاندامنتال چیست؟ در حقیقت تحلیل فاندامنتال این موارد باید بسیار سختگیرانه باشد. یک دارایی ممکن است به خودی خود بسیار مطلوب به نظر برسد. اما اندیکاتورهای اجرایی در دارایی های مشابه می تواند نشان دهد که حتی پروژه ما ضعیف تر از دیگر پروژه ها عمل کرده است.
توکنومیکس و توزیع اولیه
برخی از پروژه ها، توکن ها را به عنوان راهکاری برای یک مشکل می سازند. نه اینکه بگوییم خود پروژه بادوام و قابل اجرا نیست، بلکه توکن همراه آن ممکن است مشخصا در این مورد مفید نباشد. همین طور، مهم است که بفهمیم آیا توکن کاربرد حقیقی دارد یا خیر؟ دیگر نکته مهم در این بخش از فاندامنتال چیست؟
باید بررسی کرد که آیا با گسترش توکن، کاربرد آن به گونه ای است که بازار گسترده تر بتواند آن را به رسمیت شناخته و تحقق بخشد و اینکه آن ها چه ارزشی به این کاربرد می دهند؟ فاکتور مهم دیگری که باید در این مورد از بررسی فاندامنتال در نظر گرفت آن است که منابع مالی به چه صورتی در ابتدا توزیع شده اند؟ از طریق توزیع اولیه سکه یا صرافی؟ یا کاربران می توانستند آن ها را با ماینینگ به دست آورند؟ در مورد اول، وایت پیپر باید تعیین کند که چه مقدار برای بنیان گذاران و تیم حفظ شده است و چه مقدار در دسترس سرمایه گذاران قرار دارد. اگر بخواهیم بگوییم که مورد دومی در فاندامنتال چیست، مورد دومی هم باید به دنبال مدارک پرماینینگ سازنده دارایی باشد. پرماینینگ در حقیقت ماینینگ موجود در شبکه پیش از اعلام آن است.
تمرکز بر توزیع هم می تواند در رابطه با تمام ریسک های موجود به ما ایده بدهد. برای نمونه، اگر عمده عرضه تنها توسط چند طرف تصاحب شده بود، می توان به این نتیجه رسید که این دارایی نوعی سرمایه گذاری ریسکی است؛ چرا که این طرفین می توانند سرانجام بازار را دستکاری کنند.
متریک های مالی
اگر بخواهیم بگوییم که دیگر متریک مهم در فاندامنتال چیست، باید به متریک های مالی اشاره کنیم. اطلاعات مهمی در رابطه با آنکه یک دارایی در حال حاضر به چه صورتی ترید می شود، در گذشته چطور ترید می شد و اینکه نقدینگی آن و غیره به چه صورت است، همه و همه می تواند در تحلیل فاندامنتال بسیار کمک کننده به نظر برسد.
اگرچه، متریک های جالب دیگری که می تواند در این دسته بندی قرار گیرد، آن هایی است که اقتصاد و مشوق های پروتکل دارایی ارز دیجیتال را در نظر می گیرد.
ارزش بازار
ارزش بازار یا ارزش شبکه با ضرب عرضه در گردش در قیمت کنونی آن محاسبه می شود. اگر بخواهیم بگوییم که نقش ارز بازار در تحلیل فاندامنتال چیست، باید گفت که اساسا این ارزش، قیمت فرضی برای خرید هر واحد مستقل موجود از دارایی دیجیتال را با فرض عدم وجود اسلیپیج، ارائه می دهد.
ارزش بازار به خودی خود می تواند گمراه کننده هم باشد. از لحاظ تئوری، صدور یک توکن بی فایده با عرضه ده میلیون واحد آسان است. اگر تنها یکی از این توکن ها هم 1 دلار ترید شود، پس ارزش بازار آن می تواند 10 میلیون دلار باشد. این ارزش گذاری بدون طرح ارزشی قوی، مشخصا تحریف شده است. به همین دلیل هم به احتمال زیاد بازار گسترده تر به این توکن هیچ علاقه ای نشان نخواهند داد.
اگر بخواهیم بگوییم که نکته مهم دیگر در بررسی فاندامنتال چیست، باید گفت که غیرممکن است که بتوان مشخص کرد چه تعداد واحد برای یک ارز دیجیتال یا توکن مورد نظر در گردش هستند. کوین ها را می توان سوزاند، کلیدها را می توان گم کرد و منابع مالی را هم می توان به راحتی به فراموشی سپرد.
اما نکته مورد توجه در این بخش از بررسی فاندامنتال چیست؟ این نکته آن است که ما در عوض تخمین هایی را در نظر می گیریم که کوین هایی را که دیگر در گردش نیستند، از مابقی جدا کنند. با وجود این، از ارزش بازار به طور گسترده ای استفاده می شود تا بتوان پتانسیل رشد شبکه ها را مشخص کرد.
برخی از سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال، پتانسیل رشد بیشتری برای کوین هایی با ارزش بازار کم نسبت به کوین هایی ارزش بازار بیشتر، می بینند. دیگر سرمایه گذاران هم باور دارند که کوین هایی با ارزش بازار بیشتر، تأثیرات به سزا تری بر شبکه دارند و بنابراین، شانس بیشتری هم از کوین هایی با ارزش بازار کمتر و تثبیت نشده دارند.
حجم و نقدینگی در فاندامنتال
نقدینگی در تحلیل فاندامنتال چیست؟ در حقیقت نقدینگی معیاری برای آن است که یک دارایی را چقدر راحت می توان خریداری کرد و یا فروخت. دارایی نقد، آن دارایی است که بتوان به راحتی آن را با قیمت ترید خود به فروش رساند. مفهوم دیگری که به نقدینگی مربوط است هم بازار نقد نام دارد. بازار نقد، یک بازار رقابتی بوده که با درخواست و پیشنهادات پر شده است.
یکی از مشکلاتی که ممکن است در بازار غیرنقد با آن مواجه شویم آن است که نمی توانیم به هیچ عنوان دارایی های خود را با قیمت «منصفانه» بفروشیم. اما معنی این در بررسی فاندامنتال چیست؟ این یعنی هیچ خریداری نیست که تمایلی به انجام ترید داشته باشد. در این صورت ما دو راه بیشتر نداریم: یا درخواست را کمتر کنیم و یا منتظر بمانیم تا نقدینگی افزایش یابد.
حجم تریدینگ هم اندیکاتوری است که به تعیین نقدینگی شما کمک می کند. حجم تریدینگ را می توان در عرض چند روز محاسبه کرد. همچنین این اندیکاتور به نحوی عمل می کند که به ما نشان دهد چه مقدار ارزش در طول مدت مشخصی از زمان، ترید شده است. معمولا نمودارها حجم تریدینگ روزانه را برحسب واحد بومی یا دلار، نمایش می دهند.
اگر بخواهیم بگوییم که مزیت دانستن نقدینگی در بررسی فاندامنتال چیست، در حقیقت آشنایی با این مفهوم در به دست آوردن سود بسیار به شما عزیزان کمک می کند. در نهایت هم این مفهوم به عنوان اندیکاتوری برای سود بازار یک سرمایه گذاری آینده نگرانه عمل می کند.
مکانیسم های عرضه فاندامنتال چیست؟
مکانیسم های عرضه یک کوین یا توکن برای برخی از سرمایه گذاران و تریدرها، یکی از جالب ترین ویژگی ها از نظر سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال به شمار می رود. در حقیقت مدل هایی مانند نسبت موجودی به جریان (S2F) در میان طرفداران بیت کوین هر روزه محبوب تر می شوند.
عرضه حداکثری، عرضه در گردش و نرخ تورم می توانند به شما کمک کنند که تصمیمات آگاهانه تری بگیرید. اما نکات مهم در این بخش از بررسی فاندامنتال چیست؟ برخی از کوین ها، تعداد واحدهای جدیدی را که در گذر زمان تولید می کنند، کاهش می دهند. بدین ترتیب آن واحدها را برای سرمایه گذارانی که باور دارند تقاضای واحدهای جدید از مقدار آن ها بیشتر است، جذاب می کنند.
از طرف دیگر، سرمایه گذاران مختلف ممکن است ارزشی را که اعمال شده، در بلند مدت، بسیار آسیب زننده ببینند. دیگر نگرانی های موجود در این بخش از فاندامنتال چیست؟
نگرانی های دیگری که می توان به آن ها اشاره کرد برای مثال آن است که کاربران ترجیح دهند که توکن را احتکار و ذخیره کنند تا بدین ترتیب کاربرد کوین ها یا توکن ها را بی انگیزه نمایند. نقد دیگری که می توان به این بخش وارد کرد، پاداش ناعادلانه شرکت کنندگان و سرمایه گذاران اولیه در حالی است که یک سیاست تورمی ثابت احتملا منصفانه تر با تازه واردان برخورد می کند.
اندیکاتورها، متریک ها و ابزارهای تحلیل فاندامنتال چیست؟
تا به اینجای مقاله، برخی از متریک های مهم را به شما عزیزان معرفی کردیم. ما این متریک ها را به عنوان اطلاعات کمی و برخی اوقات کیفی مورد استفاده در تحلیل بنیادی تعریف نمودیم. اما این متریک ها به خودی خود نمی توانند تمام اطلاعات را به شما ارائه دهند. برای آنکه بتوانید دیدگاه عمیق تری نسبت به فاندامنتال های کوین به دست آورید، باید با اندیکاتورها هم آشنا شوید.
اندیکاتور اغلب چندین متریک را با استفاده از فرمول های آماری ترکیب می کند تا راحت تر رابطه بین دارایی ها و ارزش آن ها را تحلیل کند. البته که همچنان شباهت های بسیاری میان یک متریک و اندیکاتور وجود دارد. در حالی که تعداد کیف پول های فعال بسیار ارزشمند است، اما نکته دیگر این کیف پول ها در تحلیل فاندامنتال چیست؟
در حقیقت شما می توانید همین تعداد را با دیگر اطلاعات ترکیب کنید تا دیدگاه به مراتب عمیق تری هم به دست آورید. می توانید این تعداد را به عنوان درصدی از کیف پول های کلی در نظر بگیرید یا ارزش بازار یک کوین را بر تعداد کیف پول های فعال، تقسیم کنید.
این محاسبه، مقدار مبلغ میانگینی را به شما ارائه می دهد که در هر کیف پول فعال وجود دارد. هر دوی این ها باعث می شود که بتوانید در رابطه با فعالیت شبکه مورد نظر و همچنین اطمینان کاربران به نگهداری دارایی ها، به نتایج جالب و ارزشمندی برسید.
اما ابزارهای بررسی فاندامنتال چیست؟ در واقع ابزارهای تحلیل فاندامنتال، گردآوری این متریک ها و اندیکاتورها را آسان می کند. در حالی که می توانید به راحتی به اطلاعات خام مرورگرهای بلاک چین نگاه کنید، یک اگریگیتور یا داشبورد همچنین باعث صرفه جویی در وقت شما نیز می شوند. برخی از ابزارها به شما اجازه می دهند که اندیکاتورهای مخصوص با متریک های انتخابی خود را بسازید.
نحوه ساخت اندیکاتورهای تحلیل فاندامنتال چیست؟
حالا که با فرق بین متریک ها و اندیکاتورها آشنا شدید، بهتر است برویم به سراغ آنکه چطور می توانیم متریک ها را با هم ترکیب کنیم تا سلامت مالی دارایی را که با آن سر و کار داریم، بهتر درک کنیم؟ اما پیش از آن بهتر است دلیل این کار را بررسی کنیم.
خب همان طور که در بخش های پیشین هم اشاره کردیم، هر متریک یک سری نقص دارد. به علاوه، اگر تنها به مجموعه ای از اعداد برای هر پروژه ارز دیجیتال نگاه کنید، بهتر است بدانید که بدین ترتیب بسیاری از اطلاعات را نادیده می گیرید. پس به همین دلیل، باید نگاه عمیق تری داشته باشید.
اندیکاتورها و متریک های کلیدی بررسی فاندامنتال چیست؟
تعداد بسیار زیادی از اندیکاتورها و متریک ها وجود دارد که می توانید از میان آن ها انتخاب کنید. برای افراد تازه کار بهتر است که ابتدا کار خود را با محبوب ترین های آن ها آغاز کنند. البته باید این را نیز خاطرنشان کنیم که هر اندیکاتور، تنها بخشی از اطلاعات را به شما ارائه می دهد. پس بهتر است که از چند اندیکاتور مختلف در تحلیل خود استفاده کنید. در ادامه به بررسی برخی از این اندیکاتورها می پردازیم.
نسبت ارزش شبکه به معاملات (NVT)
ممکن است تا به حال درباره نسبت قیمت به درآمد در تحلیل سهام شنیده باشید. اندیکاتور ارزش معامله شبکه (روزانه) هم تحلیلی مشابه را به شما ارائه می دهد. اما روش محاسبه این اندیکاتور در بررسی های فاندامنتال چیست؟ در حقیقت این اندیکاتور را می توان به راحتی از طریق تقسیم ارزش بازار یک کوین به حجم معامله روزانه آن، محاسبه کرد.
ما از حجم معاملات روزانه به عنوان جایگزینی برای ارزش واقعی یک کوین استفاده می کنیم. این مفهوم بر روی این فرضیه کار می کند که حجم بیشتری در حال حرکت اطراف سیستم هستند و پروژه ارزش بیشتری دارد. اگر ارزش بازار آن کوین افزایش یابد در حالی که حجم معاملاتی آن کند پیش می رود، پس می توان نتیجه گرفت که بازار وارد قلمرو یک حباب شده است.
اگر بخواهیم بگوییم که دیگر نکته اساسی در این بخش از فاندامنتال چیست، باید بدان اشاره کرد که در این صورت، قیمت ها نیز بدون آنکه افزایش متناسبی در ارزش حقیقی آن ها اتفاق بیفتد، رو به افزایش می روند. در موردی برعکس این مورد، قیمت یک کوین یا توکن ممکن است ثابت بماند، در حالی که حجم معاملاتی روزانه آن افزایش یابد. این فرضیه نیز نشان از فرصت احتمالی خرید می دهد.
هرچه مقدار این نسبت بالاتر باشد، بیشتر با یک حباب سر و کار داریم. اگر بخواهیم بگوییم که یکی از مهم ترین نکات در بررسی فاندامنتال چیست، قطعا از این نکته نام می بریم که می تواند اطلاعات بسیار خوبی را در رابطه با یک دارایی به شما ارائه دهد. این نقطه نیز معمولا زمانی دیده می شود که نسبت NVT بالاتر از 90 تا 95 باشد. نسبت رو به کاهش نیز نشان می دهد که ارز دیجیتال مربوطه در حال کم ارزش تر شدن است.
نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق یافته (MVRV) فاندامنتال
پیش از آنکه به سراغ آمار و ارقام برویم، باید بدانیم که ارزش تحقق یافته در فاندامنتال چیست و چه معنی برای دارایی های دیجیتال دارد؟ ارزش بازار که به عنوان market cap شناخته می شود، به زبان ساده عرضه کلی کوین ها ضربدر قیمت کنونی بازار است. در حالی که ارزش تحقق یافته از طرف دیگر، کوین های گم شده ای را که در کیف پول های غیرقابل دسترس هستند، از این کوین ها کم می کند.
کوین هایی که در کیف پول ها هستند در عوض با استفاده از قیمت بازار و در زمان آخرین حرکت خود، ارزش گذاری شده اند. برای مثال، بیت کوینی که از فوریه سال 2016 در یک کیف پول گم شده است، تنها حدود 400 دلار قیمت گذاری می شود.
اما نحوه محاسبه این اندیکاتور فاندامنتال چیست؟ برای آنکه بتوانید اندیکاتور MVRV را به دست آورید، کافی است که تنها ارزش بازار را تقسیم بر ارزش تحقق یافته کنید. اگر ارزش بازار از ارزش تحقق یافته آن خیلی بیشتر بود، پس با نسبت بسیار بالایی طرف هستیم.
نسبتی که بالاتر از 3.7 باشد، حاکی از آن است که شاید فروش یک جا و ارزانی از آن کوین در راه باشد؛ چرا که تریدرها به دلیل ارزش بیش از حد آن کوین، قطعا آن را می فروشند و سودهای خود را دریافت می کنند. این عدد نشان می دهد که کوین ممکن است بیش از حد ارزش گذاری شده باشد. اگر بخواهیم بگوییم که یک نمونه حقیقی آن در فاندامنتال چیست، باید به سال 2014 اشاره کنیم.
در حقیقت شما می توانید چنین چیزی را پیش از فروش های یک جا و ارزان بیت کوین در سال های 2014 که MRVR آن تقریبا 6 بود و سال 2018 که MRVR آن حدودا 5 بود نیز مشاهده کنید. اگر مقدار آن خیلی کم و زیر 1 باشد، پس بازار کمتر از حد ارزش گذاری شده است. این موقعیت نیز نقطه خوبی برای خرید است؛ چرا که فشار خرید افزایش می یابد و قیمت را کنترل می کند.
جمع بندی
فاندامنتال چیست؟ سوال مهمی بود که در مقاله امروز به آن پاسخ دادیم و هر آنچه که باید درباره این نوع از تحلیل می دانستید را خدمت شما عزیزان ارائه دادیم. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم که تحلیل فاندامنتال یعنی چه و چه کاربردی دارد باید به آن اشاره کرد که این تحلیل از مهم ترین ابزارهای سرمایه گذاران موفق است.
اگر این تحلیل را به درستی بر روی دارایی های دیجیتالی اجرا کنید، فاندامنتال می تواند دیدگاه های بسیار ارزشمندی را در رابطه با ارزهای دیجیتال به شما ارائه دهد. آن هم به روشی که بسیار بهتر از تحلیل تکنیکال است. توانایی جداسازی قیمت بازار از ارزش «حقیقی» یک شبکه، مهارتی فوق العاده در زمان تریدینگ است که برای برخورداری از آن، ابتدا باید بدانید که فاندامنتال چیست.
البته نکات بسیاری هم وجود دارد که تحلیل تکنیکال می تواند آن را به شما ارائه دهد و امکان پیش بینی آن با تحلیل فاندامنتال یا بنیادی وجود ندارد. به همین دلیل امروزه بسیاری از تریدرها ترکیبی از هر دوی این تحلیل ها را در سرمایه گذاری های خود به کار می برند. ما در مقاله امروز به طور کامل برای شما توضیح دادیم که تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست و هرکدام چه مزایایی دارند.
درست مانند بسیاری از استراتژی ها، هیچ روش تحلیل فاندامنتالی نیست که به تنهایی برای تمام موقعیت ها مناسب باشد. البته جای هیچ نگرانی نیست. خوشبختانه این مقاله به شما کمک می کند که برخی از فاکتورهای لازم پیش از ورود و خروج از موقعیت های مربوط به دارایی های دیجیتال را به خوبی در نظر بگیرید و سرمایه گذاری های به نسبت موفق تری داشته باشید.