معامله در انواع صرافی ها با ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین، نوعی فعالیت است که تریدرها طی فرایند معاملات سود کسب می کنند. برای یک معامله موفق پرورش ویژگی های خاصی از جمله ذهن خلاق و تحلیلگر اهمیت دارد. این روزها بسیاری از افراد به صرافی های ارز دیجیتال مراجعه می کنند و امیدوارند که با حداقل تلاش ممکن، سریعا از صعودی و نزولی شدن روند ارزها کسب درآمد کنند. با این حال، واقعیت چیز دیگری است و ممکن است یک معامله گر تازه کار دچار برخی اشتباهات در ارز دیجیتال شود که به کلی او را از ادامه فعالیت در این بازار منصرف و ناامید کند. چرا این اتفاق می افتد؟ از چه اشتباهاتی باید اجتناب کرد؟ در این مقاله به پاسخ این پرسش ها می پردازیم. تا پایان همراه ما باشید تا 7 مورد از اشتباهات رایج در ارز دیجیتال را توضیح دهیم.
1. عدم بررسی موقعیت ارز دیجیتال به تنهایی
یکی از اشتباهات در ارز دیجیتال این است که افراد بدون هیچ گونه دانشی وارد این بازار می شوند. همیشه به یاد داشته باشید این شما هستید که پول خود را برای خرید ارزهای دیجیتال خرج می کنید. بنابراین اگر ارزش چیزی را که می خرید، درک نکنید و صرفا به حرف متخصصان این بازار در توئیتر و مدیوم و دیگر رسانه های اجتماعی گوش کنید، دیر یا زود دچار دردسر بزرگی خواهید شد و پول زیادی از دست خواهید داد.
اگر تصمیم شما برای خرید ارز دیجیتال به نظر شخص دیگری بستگی دارد، پس همیشه به وی متکی خواهید بود. آماتور نباشید و شخصا بازاری را که در آن کار می کنید، کاوش و بررسی کنید.
2. سرمایه گذاری با پولی که نباید از دست بدهید
یکی دیگر از اشتباهات در ارز دیجیتال این است که معمولا تازه واردان تمام سرمایه و پس انداز خودشان، به خصوص مبالغ وام هایشان را وارد این بازار می کنند. در حالی که حتی یک نفر نیست که بتواند ادعا کند کاملا مصون از شکست و اشتباه خواهد بود. حتی معامله گران حرفه ای هم اغلب متحمل زیان های مالی قابل توجهی می شوند. بنابراین اگر کسی – با هر چند سال سابقه در ارز دیجیتال – خود را مبرا از اشتباهات خواند، به احتمال زیاد لاف می زند.
واقعیت این است که اشتباهات در ارز دیجیتال باید رخ دهند (البته نه عمدی)؛ چرا که یادگیری از اشتباهات بسیار موثرتر از دیگران بوده و این ویژگی، مشخصه یادگیری به صورت عملی است. بهترین کاری که می توانید قبل از شروع معاملات ارز دیجیتال در صرافی انجام دهید، این است که عواقب خطا و اشتباهات اولیه را به حداقل برسانید. به این معنا که در نظر داشته باشید با فرض از دست رفتن سرمایه تان، چه عواقبی گریبان گیر شما خواهد شد.
برخی از پلتفرم های معاملاتی مشکوک و کمتر شناخته شده، پیشنهاد می کنند که باید تا حد امکان حداکثر پول خود را در ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری کنید. این یکی از اشتباهات در ارز دیجیتال است که صرفا شما را زودتر فقیر خواهد کرد! بهترین کار برای سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال این است که فقط از نسبت مشخصی از سرمایه خود برای این حوزه استفاده کنید (مثلا 5% از کل سرمایه تان) و همیشه مقداری پول نقد برای مواقع اضطراری داشته باشید که هرگز در هیچ بازار مالی (از جمله ارزهای دیجیتال، بورس، فارکس و … ) سرمایه گذاری نمی شود.
3. تصمیم گیری با هیجان در ارزهای دیجیتال
متاسفانه بین تمام اشتباهات در ارز دیجیتال اجتناب از این مورد می تواند بسیار دشوار باشد؛ به خصوص اگر اخبار دنیای ارزهای دیجیتال را در توئیتر و دیگر رسانه های اجتماعی دنبال کنید: «همه خریدها در حال رشد هستند» یا «به نظر می رسد که دوران حکومت بیت کوین به پایان رسیده؛ بهتر است بفروشید» و دیگر خبرهایی که احتمالا تاکنون باعث ضرر و زیان ها بی شمار و بسیاری از اشتباهات در ارز دیجیتال شده اند.
راه حل برای اجتناب از این نوع اشتباهات در ارز دیجیتال این است که اخبار را صرفا از منابع معتبر پیگیری کنید. هیچکس در چت های تلگرام و اینسایدرهای REAL اطلاعات خصوصی درباره چشم اندازهای قیمت گذاری را منتشر نمی کند. علاوه بر این، حتی کانال های پولی تبلیغاتی هم اغلب اطلاعات نادرست بیشتری نسبت به درست ارائه می دهند.
بنابراین در درجه اول به تجربه خودتان متکی باشید و اطلاعاتی را که در معامله با ارزهای دیجیتال به دست آورده اید، بارها و بارها بررسی کنید. اگر برنامه ای دارید که از قبل روی آن فکر شده باشد، ترک آن می تواند سرمایه تان را به باد دهد. به طور کلی صبورترین ها برنده می شوند.
4. فروش ارز دیجیتال در اوج قیمت
وقتی وارد بازار ارزهای دیجیتال می شوید، ممکن است از سرمایه گذاران باتجربه تر بشنوید که: «این قیمت حداکثری نیست، نگه دارید و نفروشید.» اما نکته اینجاست که شما و یا هر کس دیگری هرگز نمی تواند دقیقا پیش بینی کند که یک توکن خاص چقدر رشد خواهد کرد. در نتیجه همین، منجر به یکی دیگر از اشتباهات در ارز دیجیتال می شود.
به عنوان مثال، اگر بیت کوین را به قبمت 100 دلار خریداری کرده اید، احتمالا با افزایش قیمت بیت کوین به 1000 دلار، بسیار وسوسه شدید که آن را بفروشید. اما اگر این کار را می کردید، احتمالا پشیمان می شدید: در حال حاضر اتر بیشتر از 9000 دلار معامله می شود.
برای فروش ارز دیجیتال بدون این مدل اشتباهات، به یک استراتژی نیاز دارید. هدفی تعیین و برای آن تلاش کنید. مهم نیست که هدفتان چه باشد. درک می کنیم که با سقوط بازار، زیر نظر داشتن چگونگی جریان سرمایه تان چقدر می تواند دشوار باشد. اما آیا ارزش دارد که با هر سقوطی وحشت زده شوید و همه چیز را به یک باره بفروشید؟ پاسخ یک چیز است: قطعا خیر!
5. اشتباهات در خرید ارزهای دیجیتال ارزان
حتی قبل از سرمایه گذاری در هر کدام از ارزهای دیجیتال، تا حدی نحوه توسعه ارز مشخص است. اگر قصد سرمایه گذاری پرخطر ندارید، باید محاسبه کنید که نتیجه سرمایه گذاری چه خواهد بود. یک سکه می تواند توسعه یافته و رشد کند؛ اما همیشه این احتمال را هم در نظر داشته باشید که ممکن است تقلبی باشد.
نکته مهم این است که شما نباید پولتان را در ارزی سرمایه گذاری کنید، فقط به این دلیل که ارزان است. بسیاری از کاربران بی تجربه فکر می کنند که بیشتر آلت کوین هایی که قیمت پایینی دارند، موقعیت مناسبی برای خرید هستند. این مورد از اشتباهات در ارز دیجیتال از داستان های زیادی درباره رشد ناگهانی ارزها منشا می گیرد. اما این طور نیست؛ همه ارزهای دیجیتال سودآور نیستند.
6. اشتباهات امنیتی در ارز دیجیتال
این مورد، شاید یکی از جدی ترین اشتباهات ممکن در جامعه ارز دیجیتال امروزی باشد. تاکنون صدها میلیون دلار از دست رفته؛ زیرا مردم تمام سرمایه و اطلاعات خود را به صرافی که هک شده یا به سرویسی که از کار افتاده بود، سپرده بودند.
برای مثال گاهی اوقات کلاهبرداران با قربانیان از طریق ایمیل یا پیامک با عنوان فرصت سرمایه گذاری تماس می گیرند. آن ها قول می دهند که در صورت ارسال ارز دیجیتال خود به یک کیف پول دیجیتال خاص، دو یا سه برابر مبلغی را که سرمایه گذاران دیگر به دست می آورند، به آن ها می دهند. همیشه به یاد داشته باشید: پیشنهادات پول رایگان و بی زحمت را همیشه باید به دید شک و تردید نگاه کرد.
در واقع با پیشرفت تکنولوژی، کلاهبرداران و هکرها هم بیکار نمی مانند و برای جایی که پول مجانی است و کنترل کافی بر آن وجود ندارد، هر روز برنامه های جدیدی پیاده می کنند. برخی از این موارد را در ادامه می خوانید:
جعل ارزش ارزهای دیجیتال
برخی کلاهبرداران به راحتی می توانند سفارشات خرید و فروش جعلی ایجاد کنند و گاهی اوقات ارزش ارزها را در آن واحد صد در صد افزایش دهند. زمانی که معامله گران برای خرید آن ارز خاص هجوم می آورند، کلاهبرداران برنامه های از پیش گفته شده را -که البته هرگز قرار نبود آن را انجام دهند- لغو می کنند و در برخی شرایط می توانند باعث سقوط قیمت شوند.
گاهی اوقات مجرمان از طریق استخراج بیشتر قبل از اینکه در دسترس عموم قرار گیرد، صاحب بسیاری از ارزهای دیجیتال خاص می شوند. آن ها می توانند با تبلیغ در رسانه های اجتماعی قیمت را افزایش دهند، سپس آن را در صرافی های ارز دیجیتال با قیمت بالاتر از ارزش واقعی آن به شما بفروشند و ناپدید شوند. آموزش استخراج ارز دیجیتال را از مقاله دیگر ما بخوانید.
کیف پول های دیجیتال تقلبی
یکی دیگر از اشتباهات در ارز دیجیتال این است که تازه واردان کیف پول های معتبر را نمی شناسند و بعضا گرفتار کلاهبرداران می شوند. بنابراین قبل از ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، نام های Ledger، Trezor، Exodus و MetaMask را به یاد داشته باشید. کیف پول های ناشناخته در گوگل پلی استور یا اپ استور می توانند وجوه رمزنگاری شما را با کد مبهمی به راحتی به سرقت ببرند.
سکه های جعلی
با وجود انواع و اقسام ارزهای رمز نگاری شده در بازار، تشخیص اینکه چه چیزی واقعی و معتبر است و چه چیزی نیست، می تواند دشوار باشد. به خصوص اگر تازه وارد باشید، این تعداد زیاد ارز دیجیتال می تواند شما را کاملا سردرگم کند. در واقع وقتی روی سکه های جعلی و تقلبی سرمایه گذاری می کنید، مجرمان می توانند هویت شما و حتی پول هایی را که به زحمت به دست آورده اید، بدزدند.
آن ها این کار را از طریق فیشینگ انجام می دهند؛ به این صورت که شما را متقاعد می کنند روی لینک هایی که از طریق ایمیل برای شما می فرستند و در واقع متعلق به نرم افزارهای جاسوسی است، کلیک کنید. حرف دیگران را قبول نکنید و تا آن جا که ممکن است از چندین منبع درباره سکه ای که قصد خرید آن را دارید، تحقیق کنید.
بنابراین حتی اگر در حال حاضر پول کمی دارید و حتی اگر قصد ندارید برای مدت طولانی در تجارت با ارزهای دیجیتال بمانید، باید به دقت به امنیت داده های خود بپردازید: احراز هویت دو مرحله ای، استفاده از کامپیوترهای شخصی برای معامله و رمزنگاری داده ها اجباری است.
و البته از داده هایتان کپی فیزیکی داشته باشید. شما باید تمام رمزهای عبور و کلیدهای مخفی خود را به صورت فیزیکی (مثلا روی تکه کاغذی) یادداشت کرده، آن ها را چاپ و در مکانی امن پنهان کنید. بنابراین اگر اتفاقی برای رایانه شما بیفتد، می توانید همه چیز را در دستگاه دیگری بازیابی کنید.
7. فومو یا ترس از دست دادن
فومو یا ترس از دست دادن در موقعیت هایی مانند فروش زود هنگام یک دارایی به دلیل ترس از دست دادن سود، یا خرید حداکثری فقط به دلیل این احساس که چیز مهمی را از دست خواهید داد، یا سرمایه گذاری صرفا به دلیل ترس از دست دادن یک ICO امیدوارکننده، ظاهر می شود. در واقع در بسیاری از موارد، ترس از دست دادن سود منجر به این واقعیت می شود که سود بیشتری را از دست بدهیم.
خلاص شدن از شر فومو دشوار است، اما برای موفقیت و کمترین اشتباهات در بازار ارز دیجیتال لازم است که با آن مبارزه کنید. به این منظور، مجموعه ای از قوانین برای معاملات در ارز دیجیتال و همچنین حد و حدودی برای میزان ضرر و زیان و سود مجاز احتمالی داشته باشید.
خلاصه اینکه همواره به یاد داشته باشید: هر روز فرصت های جدیدی در دنیای ارزهای دیجیتال ظاهر می شوند. پس آرام باشید و بگذارید این ترس از دست دادن فروکش کند؛ سپس تصمیم بگیرید. توصیه می کنیم قبل از ورود به این حوزه، مقاله سرمایه گذاری روی ارز دیجیتال را بخوانید.
سخن پایانی
صبر کلید موفقیت در معامله با ارزهای دیجیتال است. از از دست دادن هیچ سود و معامله ای نترسید؛ بازار ارزهای دیجیتال آن قدر بزرگ و در حال توسعه است که پول کافی برای همه – و البته برای کسانی که دانش کافی در این زمینه دارند – وجود خواهد داشت. با این حال همیشه به یاد داشته باشید که کسب درآمد در بازار ارزهای دیجیتال آسان، اما نگه داشتن آن چیزی که به دست آورده اید دشوار است. اجازه ندهید حرص و طمع به منطقتان غلبه کند و با برنامه ریزی پیش بروید.
در این مقاله درباره 7 مورد از اشتباهات هنگام سرمایه گذاری در ارز دیجیتال صحبت کردیم. شما تجربه کدام اشتباهات در ارز دیجیتال را دارید؟ به جز این موارد، شما چه اشتباهاتی را به این لیست اضافه می کنید؟ بی صبرانه منتظر خواندن تجربیات ارزشمند شما در بخش دیدگاه های این مقاله هستیم.