انواع تتر، نحوه شناسایی، ویژگی ها، خرید و ذخیره هر کدام، از موضوعات مهمی در زمینه ارزهای دیجیتال محسوب می شود که قصد داریم در مقاله امروز به آن بپردازیم. ارز دیجیتال تتر (Tether) یکی از محبوب ترین استیبل کوین هایی به شمار می رود که در دنیای ارزهای دیجیتال از آن استفاده می کنند. این ارز با نسبت 1:1 به دلار آمریکا متصل است. تتر در اصل به عنوان یک توکن اُمنی (Omni token) به وجود آمد که از سوی بلاک چین بیت کوین بودجه رسانی می شد. با وجود این، از آن زمان انواع تتر به چندین شبکه دیگر مانند اتریوم (Ethereum)، ترون (TRON) و حتی ایاس (EOS) مهاجرت کردند.
به همین دلیل هم این توکن، چیزی بیشتر از یک توکن نشأت گرفته از بیت کوین معمولی بوده و نظرات بسیاری را به سمت خود جلب نموده است. از دلایل دیگری که این ارز را از سایر ارزها متمایز می کند هم آن است که این ارز انواع مختلفی دارد. از طرف دیگر، از آنجایی که ارز دیجیتال تتر شاید کمی تکنیکی باشد، ما امروز تصمیم گرفتیم که راهنمایی کامل، جامع و مفید آن را به شما عزیزان ارائه دهیم. ما در مقاله امروز، انواع تتر، نحوه تشخیص هرکدام از انواع این ارز و جاهایی که می توانید آن ها را ذخیره کنید به طور کامل به شما توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.
تتر (Tether) چیست؟
پیش از آنکه به انواع تتر بپردازیم، بد نیست ابتدا شما را بیشتر با ارز دیجیتال تتر آشنا کنیم تا بدانید تتر چیست. تتر به عنوان یک استیبل کوین (stablecoin) شناخته می شود. شاید ندانید اما استیبل کوین ها بدین صورت عمل می کنند که یا به ارز فیاتی متصل هستند یا احتمالا ارزش دارایی های دیگری به شمار می روند. در مورد تتر، این ارز دیجیتال به دلار آمریکا متصل شده است. پس می توان گفت که 1 تتر همیشه برابر است با 1 دلار آمریکا (USD). در اصل، همان طور که در مقدمه هم اشاره کردیم، تتر تحت پروتکل اُمنی توسعه یافت.
پروتکل امنی، سیستمی است که بر روی شبکه بیت کوین وجود داشته و قابلیت تولید توکن های خاص را به آن اضافه می کند. این سیستم درست مانند آن چیزی است که می توان با استفاده از قراردادهای هوشمند در شبکه های دیگر به آن دست پیدا کرد. اولین تتر به همین ترتیب با استفاده از پروتکل امنی به وجود آمد و پس از آن انواع تتر ساخته شدند. سرانجام توسعه دهندگان شروع به انتقال این دارایی به دیگر بلاک چین ها کردند. به طور کلی دلیل این امر آن بود که پلتفرم هایی که به صورت داخلی از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می کردند، مکان منطقی تری برای یک استیبل کوین به نظر می آمدند.
اولین حرکت تتر در آن زمان به شبکه اتریوم بود که امروزه بسیار رایج است و کوین ها و دارایی های زیادی به آن انتقال پیدا می کنند. البته با وجود تمام توضیحات بالا، ترون و ارز دیجیتال ایاس که پیش تر هم از آن نام بردیم، تغییرات دارایی مخصوص به خود را داشتند. همین تغییرات حتی موجب به وجود آمدن انواع مختلف تتر شد که در بخش بعدی به آن می پردازیم.
انواع تتر و مشخصات آن ها
در این بخش می خواهیم شما را با انواع مختلف این ارز دیجیتال، مشخصات و کاربردهای هرکدام از تترها آشنا کنیم. پس بیشتر از این شما را منتظر نمی گذاریم.
امنی تتر (Omni Tether)
نسخه اصلی امنی تتر در اواخر سال 2014 و تحت عنوان «ریل کوین» (Realcoin) یا کوین واقعی به وجود آمد. پروتکل امنی، همان طور که در بخش پیشین هم به طور کامل توضیح دادیم، امکان ساخت «توکن ها» را در شبکه بیت کوین به وجود می آورد و با استفاده از آن می شد انواع تتر و دیگر ارزهای دیجیتال را ساخت. سرانجام با استفاده از همین پروسه جالب، اولین کوین ها در اکتبر همان سال ضرب شدند. البته در رابطه با نام این کوین باید بگوییم که در اواخر نوامبر به «تتر» تغییر پیدا کرد و از همان زمان تاکنون که انواع تتر بیشتری هم ساخته شده اند، با همین نام شناخته می شود.
در ماه ژانویه سال بعد، صرافی معتبری به نام بیت فینکس (Bitfinex)، معامله این دارایی را در پلتفرم خود برای همه فعال کرد. در عرض چند سال، امنی تتر توانست در این صنعت، توکنی استاندارد شود. در اصل، از همان ابتدا هم به این فکر می کردند که «تترهای» مختلفی برای ارزهای مختلفی علاوه بر USD، وجود داشته باشد. اگرچه که ارزهایی همچون یورو و ین هم مورد بررسی قرار گرفت، اما تتر امروزه در بیشتر صرافی ها به دلار آمریکا متصل است و بنابراین نماد آن USDT دیده می شود.
گفته می شود که در سال 2017 هم تیم تتر شروع به انتقال بیشتر کوین موجود به پلتفرم اتریوم کرد. به همین دلیل هم ما توجه خود را به همان پلتفرم معطوف خواهیم کرد. اما در ادامه شما را با انواع تتر دیگری که پس از امنی تتر به وجود آمدند، آشنا می کنیم.
انواع تتر ERC20
همان طور که گفتیم، اولین مهاجرت و انتقال تتر از پروتکل امنی در اواخر سال 2017 بود. به طور کلی اتریوم شبکه ای بسیار فعال و محبوب به شمار می رود که قراردادهای هوشمندی را هم ادغام کرده است تا تولید و ساخت توکن ها را برای همه به نسبت آسان کند. پس به همین دلیل، مهاجرت انواع تتر به این شبکه، قدمی طبیعی برای تتر به حساب می آمد. شبکه اتریوم آنقدر محبوب به نظر می رسید که تا اواخر سال 2019، بخش عمده ای از تتر از لایه امنی به اتریوم انتقال یافته بود. همین امر حاکی از آن بود که بیشتر تریدرها، نسخه ای جدید و برتر از این دارایی را ترجیح می دادند.
توکن آنالیست (TokenAnalyst) در همین رابطه در صفحه توئیتر خود نوشت: «ترندی مشابه در تعداد تراکنش های درون زنجیره ای هم به چشم می خورد. USDT به عنوان توکن ERC20 به وسیله ای غالب برای انتقال ارزش و استفاده از تتر تبدیل شده بود.» https://t.co/emWEouYpjw (لینک این توئیت)
بخشی از دلیل موفقیت عظیم این تتر از انواع تتر این موضوع است که بلاک چین اتریوم، بلاک ها و متعاقبا تراکنش ها را بسیار سریع تر از بیت کوین تأیید می نماید. متوسط زمانی که بلاک ها در این شبکه تأیید می شوند معمولا بین 10 تا 15 ثانیه است. همین امر نشان می دهد که دلیل مهاجرت نه تنها انواع تتر بلکه انواع ارزهای دیجیتال به این شبکه و همچنین ترجیح آن به شبکه بیت کوین چیست. در اینجا ممکن است با خود بگویید که چطور ممکن است چنین مهاجرت و انتقال دارایی و توکنی در میان بلاک چین ها اتفاق بیفتد و انواع تتر به دیگر بلاک چین ها منتقل شوند؟
اساسا، هر صرافی که بخواهد توکن های تتر خود را منتقل کند، می تواند این کار را با ارسال امنی USDT خود به شرکت تتر انجام دهد. به همین ترتیب آن ها می توانند مقدار یکسانی از تتر ERC20 را از شرکت دریافت نمایند. تتر قدیمی «از بین می رود» و به همین ترتیب، ارزش آن حالا فقط و فقط در زنجیره جدید موجود است. این پروسه در اصل برای دیگر انواع تتر که به ترتیب در شبکه های ترون و ایاس به صورت رسمی پشتیبانی شده اند هم مشابه است.
انواع تتر TRC20
در مارس سال 2019، از شراکتی رونمایی شد که می توانست انتقال تتر به بلاک چین ترون (TRON) را امکان پذیر کند. آن ها ادعا می کردند که این روش می تواند سریع ترین شکل تتر تاکنون باشد که به علاوه، هیچ هزینه انتقالی هم ندارد. به لطف شراکتی که «جاستین سان»، سازنده ترون، با پولونیکس (Poloniex) به راه انداخته است، این شکل از تتر می تواند به سرعت با صرافی ادغام و در آن به کار گرفته شود. پس می توان گفت که این نسخه، یکی از بهترین انواع تتر است.
با وجود این، نسخه TRC20 تتر تاکنون یکی از نسخه های تتر کوچک تری بوده است که کمتر از آن استفاده می کنند. به علاوه، اخیرا به نظر می رسد که برخی از USDTهای انتقال یافته به ترون از آن زمان به شبکه اتریوم بازگردانده شده اند که تعجب بسیاری را برانگیخته و نشان دهنده عدم علاقه افراد به این نوع تتر از انواع تتر است. البته طرفداران این نوع تتر هم هرگز نترسیده و پا پس نکشیده اند.
ایاس تتر (EOS Tether)
همان طور که پیش تر هم نام شبکه ایاس را آوردیم، این شبکه هم یکی دیگر از شبکه هایی بود که انواع تتر به آن انتقال پیدا کردند. البته این نوع از تتر، جدیدترین نسخه از تتر محسوب می شود که کوچک ترین حجم آن را هم به خود اختصاص می دهد. نوع EOSIO که در ماه می 2019 از آن رونمایی شد، درست شبیه به هم خانواده های ترونی و اتریومی خود است. مجددا این نوع تتر هم ادعا دارد که مزایای شبکه EOSIO، هزینه های تراکنش را از میان بر می دارد و «به تولیدکنندگان بلاک ها اجازه می دهد تا نیروی پردازشی و محاسباتی بیشتری را بر روی پردازش تراکنش ها بگذارند.»
مزیت این تتر از انواع تترها می تواند سرعت نقل و انتقالات ارز USDT را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشیده و افزایش دهد. اما با وجود تمام این مزایا، این نوع از تتر در حال حاضر کاملا کمیاب است و به همین دلیل احتمالا توضیح بیشتری درباره آن پیدا نمی کنید.
چند هشدار مهم درباره انواع تتر
حالا که با این ارز دیجیتال و انواع آن اشنا شدید، بدون شک از خود می پرسید که شما کدام نوع را در دست دارید، کدام نوع تتر را باید بخرید و مهم تر از همه آنکه چطور می توان تفاوت آن ها را فهمید و تترهای مختلف را از هم تشخیص داد. البته اگر هنوز هیچ تتری ندارید، پس شاید این پرسش آنقدرها هم مهم نباشد. اگر هم فقط از تتر به عنوان جایگزینی برای دلار آمریکا در معامله صرافی ها استفاده می کنید، پس واقعا هیچ اهمیتی ندارد که از کدام انواع تتر پشتیبانی می شود و از این نظر تمامی تترها به صورت یکسانی کار می کنند. البته در این زمینه، نکات مهمی هم وجود دارد که اصلا نباید آن ها را نادیده بگیرید.
اولین نکته ای که باید در رابطه با آن احتیاط کنید، وجود مسائل نقدینگی است. اگر با یکی از انواع تتر سروکار داشته باشید که محبوبیت کمتری نسبت به دیگر نسخه ها دارد، همین امر می تواند مشکلاتی را از نظر نقدینگی برای شما به وجود آورد. اما اگر با ارزهایی که بسیار شناخته شده و بزرگ هستند کار کنید، متوجه می شوید که هرگز چنین مشکلی شما را تهدید نمی کند و این مشکل فقط مربوط به زمانی است که پای ارزهای کوچک تری در میان باشد.
از طرف دیگر، اگر در حال حاضر برخی از انواع تتر را در انواع صرافی ارز دیجیتال یا کیف پولی دارید و می خواهید آن ها را انتقال دهید، این امر خود می تواند مسئله بزرگ و مهم باشد. در چنین موردی، استفاده از تتر، گیج کننده تر به نظر می رسد. بهتر است در صورت تمایل به انجام چنین کاری، فقط جمله مقابل را به یاد داشته باشید: «اگر تتر را به کیف پول ناسازگاری بفرستید، تمام آن را از دست می دهید!» این موضوع برای تمام انواع تتر صدق می کند. یعنی بسیار حائز اهمیت است که قبل از ارسال تتر، از چیزی که می خواهید بفرستید و مقصد آن مطمئن باشید تا بعدا با هیچ مشکلی مواجه نشوید.
همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم، دلیل این امر آن است که تتر به هر نوع و شکلی که باشد، فقط و فقط توکنی در یک شبکه محسوب می شود. این توکن واقعا فقط دارایی اصلی بوده و به شکلی بسته بندی شده که بتواند به روشی مشخص عمل کند. بنابراین مثلا اگر امنی تتر را از میان انواع تتر در نظر بگیرید، امنی تتر فقط و فقط بیت کوین بسته بندی شده بوده یا تتر ERC20 فقط اتریوم است و مابقی تترها هم به همین ترتیب ادامه دارند. از آنجایی که این بلاک چین ها سازگار نیستند، پس نسخه های تتر آن ها هم هیچ سازگاری با یکدیگر ندارند.
به یاد دارید که در بخش های پیشین هم گفتیم انتقال توکن ها در میان بلاک چین ها تنها زمانی صورت می گیرد که توکن های موجود در یک زنجیره نابود شوند؛ در حالی که هم زمان در بلاک چینی دیگر ساخته می شوند. البته باید این را هم خاطرنشان کنیم که تمامی این پروسه توسط شرکت تتر انجام می شود و اصلا یک پروسه خودکار و راحت نیست. به همین دلیل هم باید انواع تتر را بشناسید و در صورت انتقال آن ها، از کیف پول و شبکه درست و متناسب با ارزهای خود استفاده کنید. در یادگیری انواع مختلف ارز دیجیتال تتر، بهتر است تمامی نکات مهم این بخش را به یاد داشته و مراقب آن ها باشید.
چطور می توان انواع مختلف تتر را تشخیص داد؟
خب تا به اینجا، انواع تتر را شناختید و می دانید که این ارز دیجیتال چه نسخه های متفاوتی دارد و هر کدام چطور کار می کنند. اما سوال مهم تری که در این بخش پیش می آید آن است که چطور می توانیم بفهمیم کدام نوع تتر را داریم و با کدام نوع کار می کنیم؟
اگر خوش شانس باشید، خود صرافی این موضوع را برای شما روشن می کند و به شما می گوید. نه همیشه اما گاهی دارایی به وضوح نشانه گذاری شده است. مخصوصا زمانی که یک صرافی از انواع مختلفی از تترها استفاده می کند، هر نوع تتر را هم نشانه گذاری می نماید. متأسفانه، بیشتر صرافی ها به جای استفاده از انواع تتر، فقط از یک نوع استفاده می کنند که آن هم «USDT» نامیده می شود. البته نگران نباشید؛ راه های بسیاری برای تشخیص تتری که تحت عنوانی کار می کند، وجود دارد و در ادامه تمام آن ها را در اختیار شما می گذاریم.
اول از همه، شما می توانید سایت مورد نظر را جستجو کنید تا سند یا خبر رسمی و هرچیز دیگری را درباره USDT پیدا کنید. گاهی می توان اطلاعاتی را در قسمت «سوالات متداول» یا «کمک» هم پیدا کرد. در این بخش ها به خوبی توضیح داده می شود که از کدام انواع تتر در سایت و صرافی مورد نظر استفاده شده است. در موارد دیگر هم شما می توانید اعلامیه و آگهی هایی را پیدا کنید که طی آن ها گفته شده که سایت مورد نظر به صورت انحصاری تتر مورد استفاده خود را به نوع دیگری تغییر داده است.
اگر هیچ کدام از این موارد هم در سایت وجود نداشت یا اطلاعات لازم را به شما ارائه نمی داد، می توانید ارتباط با تیم پشتیبان صرافی مورد نظر را امتحان کنید. بدین ترتیب می توانید به راحتی سوال مهم خود را درباره انواع تتر مورد استفاده در پلتفرم معاملاتی مورد نظر بپرسید و از آن مطمئن شوید. البته باید این را هم در نظر بگیرید که برخی از تیم ها از تیم های دیگر پاسخگویی بیشتری دارند. همچنین دریافت پاسخ هم بسته به خدمات مربوطه، ممکن است زمان کمتر یا بیشتری ببرد.
یکی از راه های دیگری که می توانید کاملا مطمئن باشید از چه نوع تتری استفاده می کنید، بررسی آدرس مربوطه کیف پول است. به یاد داشته باشید که تمام شکل های تتر، فقط توکن هایی در بلاک چین های اصلی و زیرساختی هستند. پس آدرس های آن ها همیشه آدرس های معتبری برای آن بلاک چین ها خواهند بود. البته در حال حاضر نیازی نیست که نگران تتر ایاس باشید؛ چراکه تقریبا مطمئنیم صرافی شما از این نوع از انواع تتر استفاده نخواهد کرد مگر آنکه به وضوح آن را نشانه گذاری کند که مشتریان و تریدرهای صرافی به خوبی متوجه شوند. دلیل این امر هم کمیاب بودن این نوع از تتر و ویژگی های آن است که پیش تر خدمت شما توضیح دادیم.
مشخصات آدرس انواع تتر
همان طور که گفتیم، یکی از راحت ترین و سرراست ترین راه ها که می تواند شما را درباره نوع تتری که استفاده می کنید، مطمئن کند، بررسی آدرس است. به همین دلیل در این بخش قصد داریم آدرس انواع تتر را با مثال خدمت شما بررسی کنیم.
برای مثال، امنی تتر درست شبیه به آدرس بیت کوین است. یعنی چیزی شبیه به مثال زیر:
1EKrH8VvrXEz5jEUbHBGeQdvwhBY73UaNe
تذکر: آدرس های بیت کوین همیشه با یک 1، 3 یا bc1 شروع می شوند. این آدرس ها با آدرس های اتریوم کاملا فرق دارد که به شکل مثال زیر هستند:
0x643B079a9706d62F56CC1c9904F0E7ffE3111236
اصلی ترین چیزی که در اینجا باید تشخیص بدهید آن است که آدرس اتریوم همیشه با یک 0x آغاز می شود. آدرس های ترون هم به همین شکل هستند و تنها مشخصه ای که آن ها را متمایز می کند آن است که آن ها همیشه با یک T بزرگ آغاز می شوند، درست شبیه به مثال زیر:
TAVXrv4yVyzMq6VqTYgmd8e1zazJ2r2Pkp
بدین ترتیب می توانید انواع تتر را بهتر بشناسید. در حالی که تمامی آدرس های بالا در یک نگاه فقط اعدادی تصادفی به نظر می رسند، اما به سرعت می توان آن ها را از نظر حروف و اعداد آغازین آن ها از هم تشخیص داد. دلیل این امر هم همان طور که پیش تر اشاره کردیم آن است که هرکدام از آن ها فقط می توانند به روشی خاص شروع شوند. پس به همین ترتیب هرگز با نگاه کردن به آن ها گیج نخواهید شد. اگر در حال ارسال توکن های خود به آدرس کیف پولی هستید که با 0X شروع می شود اما آدرس کیف پول ارسالی شما با یک 3 آغاز می گردد، پس اصلا با خود فکر نکنید که «شاید مشکلی نباشد!» قطعا مشکل ساز خواهد شد.
پیش تر هم به طور کامل خدمت شما توضیح دادیم که این بلاک چین ها تنها زمانی به درستی کار می کنند که مطمئن باشید دارید با کدام یک از آن ها کار می کنید. خب حالا که درباره تمامی موارد بسیار مهم صحبت کردیم و همه چیز را درباره انواع تتر می دانید، در ادامه چندتا از بهترین مکان ها برای ذخیره این ارزها به شما معرفی می کنیم.
کیف پول مناسب انواع تتر
حالا زمان آن است که مکان مناسبی برای ذخیره تترهایتان به شما معرفی کنیم. قبل از هرچیز باید بدانید که هر نوع از تترها از کیف پول مخصوص به خود برخوردار هستند. پس انتخاب کیف پول مناسب، به نوع تتری که از آن استفاده می کنید بستگی دارد.
کیف پول های مناسب امنی تتر
- امنی والت (Omniwallet). کیف پولی وبی که می تواند به عنوان صرافی شما هم عمل کند.
- کیف پول کاغذی تتر (Tether paper wallet). کیف پولی کاغذی برای خرید مقادیر زیاد امنی تتر.
کیف پول های مناسب تتر ERC20
- مای اتر والت (MyEtherWallet). کیف پولی محبوب، منعطف و ایمن که برای این نوع تتر از میان انواع تتر، مناسب ترین گزینه است.
- لجر نانو ایکس (Ledger Nano X). این کیف پول هم گزینه ای مناسب برای افرادی است که می خواهند از کیف پول های سخت افزاری استفاده کنند.
کیف پول های مناسب تتر TRC20
- ترون والت (TronWallet) اپلیکیشن کیف پول محبوبی برای نگهداری تتر ترون است.
جمع بندی
انواع تتر و ویژگی های هرکدام، از مهم ترین نکات در زمینه ارزهای دیجیتال به حساب می آید که در مقاله امروز به آن پرداختیم و همه چیز را درباره آن به شما عزیزان گفتیم. حالا که به انتهای مقاله رسیدید، احتمالا با برخی از پیچیدگی های تتر کاملا آشنا شدید. در حالی که استفاده از این استیبل کوین در اصل آسان است، اما مسائل مربوط به ناسازگاری آن در صورت عدم توجه شما می تواند به یک کابوس واقعی تبدیل شود.
با وجود تمام سختی ها و پیچیدگی های این ارز دیجیتال، شما می توانید تنها با پیروی از توصیه هایی که در این مقاله درباره انواع تتر به شما ارائه دادیم، برای استفاده از آن آماده شوید. بدین ترتیب می توانید به راحتی هرکدام از انواع آن را تشخیص دهید و آن را در بهترین کیف پول ها ذخیره نمایید. فرقی ندارد که می خواهید با تتر معامله کنید یا فقط قصد دارید که نسخه های دیجیتالی ارز فیاتی را داشته باشید. ارز دیجیتال تتر قطعا گزینه های جدیدی را در هرکجا به تریدرهای ارز دیجیتال ارائه می دهد و می تواند یکی از سرمایه گذاری های بسیار خوب باشد.
منبع