ارز دیجیتال چیست؟
اولین بار در دهه 1990 از ارز دیجیتال نامبرده شد. ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی، ارزهایی هستند که با استفاده از ریاضیات، کدنویسی و رمزگذاری شدهاند. هدف از این امر، کاهش امکان جعل و تقلب در این نوع رمز است. اگر شما هم به موضوع ارزهای دیجیتال و سرمایهگذاری هستید در این مقاله با تاپ ارز همراه باشید
- ارز دیجیتال چیست به زبان ساده
- ارز دیجیتال اولین بار چگونه معرفی شد
- تولید و استخراج به چه صورت انجام میشود؟
- تفاوت توکن با کوین
- چند نوع ارز دیجیتال وجود دارد؟
- صرافی رمز ارز چیست؟
- انتخاب صرافی مناسب
- در مورد بلاکچین چه میدانید؟
- ارزشگذاری ارزهای دیجیتال چگونه است؟
- سوالات متداول
این سوالات و سوالاتی از این دست مواردی هستند که در این مقاله توضیح داده میشوند.
ارز دیجیتال چیست به زبان ساده
ارز دیجیتال یا Cryptocurrency نوعی دارایی یا سیستم پولی دیجیتال با استفاده از رمزنگاری است که در ایران با نامهای رمز ارز، ارز رمزدار یا ارز رمزینه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این رمزنگاریها، تامین کننده امنیت این ارزها است. تمامی مراحل شامل خرید، نگهداری و انتقال در این نوع ارز در بستر دیجیتال و الکترونیک انجام میشود و مبنای آن صفر و یک است. ارز دیجیتال از فناوری غیرمتمرکز استفاده میکند و نکته حائز اهمیت این است که در این نوع ارز نیازی به بانک یا واسطه برای خرید و فروش نیست و هر فرد میتواند به راحتی به خرید و فروش ارز مورد نظر خود بپردازد. ارز دیجیتال و ارز معمولی شباهتها و تفاوتهای زیادی باهم دارند.
تفاوتهای ارز دیجیتال با ارزهای معمولی
در مورد تفاوت ارز دیجیتال با ارزهای معمولی باید بدانیم در ارزهای دیجیتال، در ارز دیجیتال برخلاف بانکها شما نیاز به کد ملی و مدارک هویتی برای انجام تراکنش ندارید اما این موضوع نباید باعث ایجاد این تفکر شود که شما میتوانید بدون هیچ پیگیری هرنوع تراکنشی انجام دهید. در واقع تراکنشهای شما نیمه ناشناس هستند و قابل پیگیری، اما اطلاعات هویتی و آدرس کاملا امن است.
خرید و فروش ارز دیجیتال میتواند یک شغل بسیار پردرآمد برای علاقمندان باشد، به شرط آنکه با آموزش کافی شروع به کار کنند
برگشت ناپذیری تراکنش ارز دیجیتال
دقت کنید که تراکنشها در ارزهای دیجیتال غیرقابل بازگشت است. بدین معنا که اگر شما مقداری پول به کیف پول اشتباهی بفرستید با توجه به نیمه ناشناس بودن تراکنش ارز دیجیتال، امکان شناسایی صاحب کیف پول وجود ندارد. این ویژگی شاید در ابتدا منفی باشد اما دقت کنید که یکی از دلایل اهمیت بیت کوین به عنوان اولین و مطرحترین ارز دیجیتال همین غیرمتمرکز بودن و عدم کنترل توسط شخص یا دولت خاص است.
پشتوانه فیزیکی ارز دیجیتال
ارزهای رایج دارای پشتوانهای از جنس طلا یا الماس یا منابع پر ارزش فیزیکی هستند اما اکثر ارزهای دیجیتال این پشتوانه را ندارند. در مواردی محدود مثل ارز وانگرم که توسط یک استارتاپ اماراتی ارائه میشود، پشتوانهای از جنس طلا وجود دارد، در ادامه به طورکامل درمورد پشتوانه ارزهای دیجیتال صحبت خواهد شد.
ساختار تراکنش در ارز دیجیتال
در ارزهای معمولی تراکنش با واسطه ای نظیر بانک انجام میشود اما در ارزهای دیجیتال این تراکنش توسط گروهی از کاربران که شبکه بلاکچین را تشکیل میدهند، انجام میشود.
امنیت ارز دیجیتال در برابر ارز معمولی
امنیت ارزهای دیجیتال از موارد مهم در اقبال عمومی مردم است. چون این رمزها کاملا کدگذاری شده هستند و این موضوع باعث میشود هیچکس بجز شخص صاحب حساب نتواند به ارز دسترسی پیدا کند.
کاهش هزینهها با ارز دیجیتال
مبادله مستقیم رمز ارزها، باعث کاهش واسطهها شده و این امر موجب کاهش هزینههایی مثل مالیات و زیرساختهای مربوط میشود.
کنترل تورم
وجود رمز ارزها باعث کاهش تولید اسکناس میشود و این امر موجب کنترل تورم میشود. خوب است بدانید رمزارز ها تعداد محدودی دارند و همین امر باعث افزایش قیمت آنها میشود. مثلا در کل 21 میلیون بیتکوین وجود دارد که استخراج آن مدام سخت میشود.
ارز دیجیتال اولینبار چگونه معرفی شد؟
بیتکوین به عنوان با ارزشترین، ارز دیجیتال اولین بار در مقالهای در سال 2008، توسط شخص یا اشخاصی که خود را ساتوشی ناکاموتو مینامیدند، معرفی شد. در مقاله مذکور بیت کوین به عنوان سیستم پولی همتا به همتا مورد بررسی قرار گرفت. بیت کوین نقش مهمی در بازار ارزهای دیجیتال دارد و افزایش یا کاهش قیمت آن در تغییرات سایر ارزهای دیجیتال موثر است.
تولید و استخراج به چه صورت انجام میشود؟
استخراج ارز دیجیتال در واقع به معنای کشف رمز معادلات دیجیتال و تبدیل آن به بلوک و سپس ورود بلوکهای حاصل از تراکنش ارز دیجیتال به شبکهای موسوم به بلاک چین است. اینکار به طور معمول توسط ماینرها انجام میشود. فرآیند کاری ماینرها شامل، دریافت معاملات، تائید و مهر و موم کردن آنها و سرانجام پخش در شبکه بلاکچین است. در فرایند استخراج ارز دیجیتال، واحدی به نام هَش وجود دارد. هش متصل کننده هر بلوک به بلوک قبلی در شبکه بلاک چین است. در واقع هش معیار اندازهگیری توان ماینر است. پس بلاکهای استخراج شده، قبل از ورود به بلاک چین باید هَش شوند. به این فریند، هشینگ گفته میشود. هش نقش مهمی در حفظ امنیت و جلوگیری از هک بلاک چین ایفا میکند.
برای استخراج رمز ارز سه روش کلی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
1-استخراج ارز دیجیتال از طریق (CPU)
دراین فرایند ماینر از طریق CPU کامپیوتر اقدام به فرآیند استخراج میکند. این فرآیند به شدت زمانبر است و ارز کمی تولید میکند که استفاده از آن به صرفه نیست.
2- استخراج از طریق (GPU)
در این روش با استفاده از کارت گرافیک سیستم کامپیوتری اقدام به استخراج رمز ارز می کنند. این روش سریعتر از روش قبلی است، اما باز هم صرفه اقتصادی بالایی ندارد.
3- استخراج از طریق ای سیک (ASIC)
این روش در واقع خرید دستگاه ماینر و استفاده از آن است که مزایای زیادی شامل سرعت بسیار بالاتری در شکستن رمز و زمان کوتاه برای پروژها است اما باید دقت داشت این روش مستلزم مصرف برق زیاد برای ماینیینگ است ضمن آنکه دستگاههای ماینینگ سر و صدای به نسبت زیادی دارند. لازم به تذکر است هر دستگاه ای سیک فقط روی استخراج یک رمز ارز کار میکند و نمیتوان با خرید یک دستگاه همه نوع ارز دیجیتال موجود در بازارهای جهانی را استخراج کرد، پس قبل از خرید دستگاه حتما به این موضوع دقت کنید.
تفاوت توکن با کوین
با توجه به نوظهور بودن فضای ارز دیجیتال، بسیاری از افراد از دو واژه توکن و کوین بجای هم استفاده میکنند و این موضوع کاملا اشتباه است.
کوین چیست؟
به تمامی ارزهای دیجیتالی که دارای بلاک چین پایدار و مستقل باشند، کوین گفته میشود که معادل دیجیتال پول است. ارزهایی مثل بیت کوین، اتریوم، ریپل و لایت کوین از جمله مطرح ترین کوین ها هستند.
توکن چیست؟
توکن ارزی است که بلاک چین ندارد و روی شبکههای دیگر منتقل میشود. مثل تتر، چین لینک و… برای اطلاع از کوین یا توکن بودن یک ارز دیجیتال می توان از وبسایت کوین مارکت کپ استفاده کرد.
چند نوع ارز دیجیتال وجود دارد؟
چند نوع ارز دیجیتال وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
ثابت:
استیبل کوینها یا ارزهای ثابت دارای پشتوانه هستند. این پشتوانه میتواند پول یا طلا یا هر پشتوانه فیزیکی دیگر باشد. برای مثال مطرح ترین ارز دیجیتال ثابت تتر است که به یک فیات وابسته است.
امن
در این نوع ارز هویت طرفین معامله ناشناس است و به هیچ طریقی نمیتوان به اطلاعات طرفین دست پیدا کرد. نکته قابل توجه در این نوع ارز، عدم تعلق مالیات است. بنابراین برای انتقال حجم بالای وجه مناسب است. از مهمترین ارزهای دیجیتال امن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
مون رو (XMR)
یکی از مطرحترین ارزهای امن که برای پرداختهای دارکوب و همینطور برای کشورهایی که در تحریم قراردارند برای بسیاری از پرداختها مورد استفاده قرار میگیرند. این ارز دارای بالاترین سطح نامتمرکز بودن است و بیشترین میزان امنیت از هویت را دارد.
زی کش (Zcagh)
هدف اصلی از ساخت این طرح، ایجاد و حفظ بالاترین سطح از حریم خصوصی است. فقط خود فرد صاححساب میتواند تراکنشها را بررسی کند و این موضوع باعث شده بسیاری از افراد از این ارز برای مبادلات مالی استفاده کنند.
ارز دیجیتال پلتفرمی
همانند یک معامله یا قرارداد هوشمند هستند و با حذف واسطهها و کاهش هزینه نقش مهمی در بازارهای ارز دیجیتال ایفا میکنند. این نوع ارزها نوعی پلتفرم محاسباتی هستند.
اتریوم
این ارز که در سال 2015 معرفی شد پس از بیت کوین مطرح ترین و محبوب ترین ارز دیجیتال موجود در جهان است این ارز بر شبکه ای از توکنها با نام اتر منتشر شدهاست. در حال حاضر دو نوع اتریوم با نماد (ETH) و اتریوم کلاسیک (RTC) در بازارهای جهانی موجود است.
نئو
نئو مشابه اتریوم است و تا چند وقت پیش به عنوان اتریوم چینی از آن نام برده میشد. هدف اصلی از ایجاد نئو، تشکیل یک اقتصاد هوشمند است. سه جز اصلی این افتصاد شامل: دارایی دیجیتال، هویت دیجیتال و قرارداد هوشمند است.
کاردانو
کاردانو با نماد Ada به نوعی قویترین رقیب اتریوم در عرصه پلتفرمهای هوشمند است. کاردانو پیشگام نسل سوم بلاک چین در جهان است و سرعت و کارمزد مناسبتری به نسبت اتریوم دارد. بنیانگذار کاردانو چارز هاسکینسون است که قبلا عضوی از تیم اتریوم بوده است.
ایاس
ارز ایاس که با نماد Eos شنتاخته میشود، در سال 2018 توسط دنیل لرمر و برندن بلومر برا پایه پلتفرمها ساخته شد. هدف از ساخت این ارز، ایجاد بلاک چین با کارمزد بسیار پایین (تقریبا رایگان) و سرعت پردازش بالاتر از سایر ارزهای دیجیتال است.
صرافی رمز ارزچیست؟
خرید و فروش ارزهای دیجیتال از طریق بستری صورت میگیرد که به آن صرافی گفته میشود، صرافی هم به صورت سایت وجود دارد هم اپلیکیشنهای متفاوت. به طور کلی دو نوع صرافی متمرکز و غیرمتمرکز وجود دارد. باتوجه به این موضوع که تمامی پلتفرمهای معتبر خارجی به دلیل تحریم نمیتوانند به ساکنان ایران خدماتدهی داشته باشند، توصیه ما استفاده از صرافیهای داخلی است که در ادامه مطلب به راههای شناسایی صرافی مناسب میپردازیم.
صرافی متمرکز
در مورد مدل متمرکز شما با واریز پول به حساب خود میتوانید به خرید و فروش ارز بپردازید و صرافی فقط یک واسطه بین شما و فروشنده است. در واقع پول شما در کیف پول صرافی نگهداری میشود و کنترل کامل حساب در دست صرافی است. از معروفترین صرافی های متمرکز تا زمان نگارش این مقاله میتوان به بایننس،کراکن، کوین بیس و… اشاره کرد. متمرکز وبدن یکی از بزرگترین نقاط ضعف این صرافیها است در واقع این موضوع باعث میشود تا اساس ایجاد ارزدیجیتال که همان ((نبود کنترل دولتها و گروهها است)) زیر سوال قرار بگیرد. ضمن آنکه در شرایطی که ایران تحت شدیدترین تحریمهاست خطر مسدود شدن همیشگی این حسابها وجود دارد.
صرافی غیرمتمرکز
در صرافیهای غیرمتمرکز لازم است یک اپراتور از شما پول دریافت کند و سپس خرید انجام شود در واقع شما با خود صرافی وارد معامله میشوید. به عبارتی یک قرارداد بین شما و صرافی بسته میشود. در زمان نگارش این مطلب، Uniswap مطرحترین صرافی رمزارز غیرمتمرکز است. این نوع صرافیها هم دارای ایرادات خاصی هستند. مثلا از انجاییکه این صرافیها بر پایه بلاک چین فعالیت دارند، ممکن است کارمزدها تا میزان زیادی بالا برود. مشکل بعدی برای مثال در همین یونی سواپ امکان تبادل است. یعنی شما نمی توانید بیت کوین را با ترون جابه جا کنید چون یونی سواپ از شبکه ترون پشتیبانی نمیکند و بر پایه اتریوم است.
انتخاب صرافی مناسب
برای اعتما به یک صرافی باید ویژیهای مختلف آن را مورد بررسی قرار دهید.، ویژگیهای یک صرافی خوب شامل: کارمزدمناسب، حجم معادلات بالا، امنیت مناسب، کاربری ساده و تراکنشهای مناسب است. با مراجعه به گوگل میتوان فهرستی از صرافیهای ایرانی و خارجی متفاوت را دریافت کرد اما توصیه ما به شما بررسی موارد زیر است.
مقایسه کارمزد
کارمزد هر صرافی را بررسی کنید، اما دقت کنید این موضوع نباید تنها ملاک شما برای انتخاب باشد زیرا که این مطلب میتواند دامی برای سرمایه شما باشد.
سایت صرافی
بررسی سایت و ظاهر و همینطور رتبه الکسای سایت نیز میتواند موثر باشد، چون هرچه مخاطبان سایت و مراجعه به آن بیشتر باشد، رتبه سایت نیز بالاتر است و ظاهر حرفهای تری پیدا میکند. در ادامه میتوان با پشتیبانی تماس بگیرید یا به بخش تماس با ما سر بزنید و در مورد اعتبار صرافی اطلاعات به دست آورید
بررسی شبکههای اجتماعی و افراد
صرافیهای معتبر دارای صفحات مختلفی در شبکههای اجتماعی متفاوت هستند که با بررسی آنها و همینطور پرسش از افراد معتبر میتوان به اطلاعات مفید و مهمی در رابطه با صرافی دست پیدا کرد.
امنیت
امنیت در صرافی یکی از مهمترین شاخصههای انتخاب است چون در ایران قوانین خاصی مربوط به رمز ارز وجود ندارد و این موضوع میتواند در صورت اطمینان به صرافی نامناسب، باعث زیان مالی زیادی شود.
در مورد بلاک چین چه میدانید؟
دیود چائوم در سال 1982 و در مقاله خود برای اولین بار به مفهوم بلاک چین اشاره کرد. بلاک چین به معنای زنجیرهای از بلوکها است ، شامل تکنولوژی و سیستمی که تمامی تراکنشهای مربوط به دادههای ارز دیجیتال را در خود ذخیره میکند. این سامانه از پیچیدگی بسیار بالایی برخوردار است و میتوان گفت امکان هک یا خرابکاری در آن وجود ندارد. هر بلوک میتواند اطلاعاتی در خود ذخیره کند. بیت کوین و ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز از مهمترین کاربردهای بلاک چین در جهان هستند. این فناوری در بیت کوین امکان تقلب و برگشت تراکنش را به صفر میرساند. این دیتابیس روی یک سرور قرار ندارد و روی تمام کامپیوترهای متصل به شبکه قرار دارد. اولین مورد استفاده از این تکنولوژی بیت کوین بوده است اما قابلیت پیشرفت در تمامی عرصهها را دارد.
به طور کلی لایههای شبکه بلاک چین شامل بخشهای زیر است:
1-زیرساختهایی مثل سختافزار و اتصالات
2-ساخت شبکهای از بلاکها
3-دادهها
4- لایه کاربرد که شامل قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز است.
کاربردهای بلاک چین در دنیا
کاربرد بلاک چین صرفا محدود به ارز دیجیتال نیست و در دنیای واقعی نیز کاربرد بسیاری دارد، برای مثال:
فضای ذخیره ابری
این سیستم باعث افزایش امنیت و تجمیع دیتا میشود ضمن انکه هزینههای معاملاتی نیز کاهش پیدا میکند
رسانهها
کنترل وضعیت مالکیت و همینطور جلوگیری از سرقت و تخلفاتی نظیر کپی رایت از نقشهای مهم این شبکه در رسانه است.
املاک و مستغلات
شفافیت در قراردادها و صحتسنجی اطلاعات و کاهش کاغذبازی و… همه از ویژگیهای بلاک چین است. در همه موارد مهم که نیاز به امنیت بالا یا کاهش هزینه باشد میتوان از بلاک چین استفاده کرد. نکته جالب توجه در مورد این فناوری عدم خصوصی بودن آن است. بدین صورت که هر فرد میتواند با اتصال خود به شبکه از محتویات بلاکها استفاده کند.
امنیت بلاک چین
در قسمتهای قبلی در مورد امنیت بلاک چین و شاخص هش صحبت شد اما لازم است بدانید با اضافه شدن هر بلاک به زنجیره بلاک چین ارتفاع این زنجیر زیاد میشود. با ورود هر بلاک بازگردانی و تغییر محتوای بلاکها به شدت سخت میشود زیرا اطلاعات هر بلاک شامل هش مربوط به خودش و هش مربوط به بلاکهای قبلی نیز است و ایم کدها بر اساس توابع ریاضی تغییر میکنند. بنابراین اگر کسی بخواهد این زنجیر را هک کند لازم است هشهای قبلی و بعدی را نیز تغییر دهد و این مستلزم تغییر در تمامی زنجیر بلاک چین است. اندازهگیری مقادیر همه این هشها نیازمند سیستمی با قدرت بسیار بالا است.
معایب بلاک چین
تا کنون در مورد مزایای بلاک چین صحبت زیادی شده است اما این سیستم معایبی نیز دارد که به اختصار به آنها میپردازیم:
1-هزینه بسیار بالا برای استخراج اطلاعات از بلاک چین که میتواند استخراج بیت کوین یا هر چیزی دیگری باشد.
2-تعداد اندک تراکنشها در بازه زمانی یک ثانیه
3-فعالیتهای غیرقانونی که در این بستر انجام میشود مثل خرید و فروش غیرمجاز اسلحه یا دارک وب
ارزش گذاری ارزهای دیجیتال
در ارزش گذاری یک ارز دیجیتال دو عامل تاثیر دارد، مورد اول، محدود بودن ارز است و مورد دوم میزان رغبت خریداران به ارز مذکور. در واقع هرچه رغبت به یک ارز بیشتر باشد، با توجه به محدود بودن تعداد آن، قیمت و ارزش ارز بیشتر میشود. البته باید دقت کرد ارزها غالبا پشتوانه فیزیکی ندارند و ورود به پروزههای نامناسب میتوان منجر به شکست شود.
محبوبترین ارز دیجیتال بازار
انتخاب ارز دیجیتال برای خرید به عوامل متفاوتی بستگی دارد. شما باید دقت کنید که هدف از خرید ارز دیجیتال نگهداری طولانی مدت است یا کوتاه؟ میزان سرمایه شما چقدر است؟ پیرامون ارز مورد نظر چه اخباری در جریان است؟ کارمزد تراکنش ارز مربوط چه مقدار است؟ با توجه به این سوالات محبوب ترین ارزهای حال حاضر عبارتند از:
1-بیت کوین
پادشاه ارزهای دیجیتال. در هر سبد سرمایهگذاری ارز دیجیتال وجود بیت کوین لازم است. نوسانات این ارز تاثیر بسیار زیادی بر بازارهای جهانی دارد. امنیت، محبوبیت و بیشترین پردازش از طریق ماینرها باعث علاقه بسیاری از شرکتهای جهان به این ارز شده است، به گونهای که بسیاری از غولهای تجارت جهانی این ارز را خریداری کرده اند و شما میتوانید خدمات برخی شرکتها و هتلها را با استفاده از بیت کوین بپردازید. بنابراین داشتن این ارز و نگهداری ان کار عاقلانهای است.
2-اتریوم
اگر بیت کوین پادشاه دنیای ارز دیجیتال است، باید اتریوم را ملکه این بازار بدانیم. اتریم با محبوبترین پلتفرم برای قراردادهای هوشمند است و در بین انواع ارزهای دیجیتال از نوع پلتفرمی، دارای کمترین ریسک است. ضمن آنکه بیشتر توکنهای موجود در بازار روی اتریوم منتقل میشوند و این نیز از دلایل اهمیت این ارز است.
3-بایننس کوین
این ارز، ارز دیجیتال اختصاصی صرافی بایننس است که از معروف ترین صرافیهای متمرکز جهان است توکنهای زیادی روی بلاک چین بایننس در حال انتشار است و استفاده از این ارز روز به روز گستردهتر میشود.
سوالات متداول
ارز دیجیتال بخریم یا نه؟
ورود به هر بازاری نیازمند اموزش و کسب اطلاعات است. اگر شما قصد دارید به عنوان یک تریدر فعالیت کنید باید بدانید که خرید و فروش ارز دیجیتال بسیار پر ریسک است بنابراین تا حد امکان بدون آموزش ورود نکنید. سعی کنید برای خرید و فروش از ارزهایی که دارای پشتوانه قوی هستند استفاده کنید و برای سود بیشتر سراغ ارزهای بدون پشتوانه نروید. همواره اطلاعات خود را به روز کنید و در جریان اخبار باشید. خرید ارز دیجیتال خالی از ریسک نیست اما ورود درست به این بازار مزایا بسیاری دارد. دقت کنید داشتن استراتژی مناسب و همینطور آموزش میتواند تاثیر بسیار زیادی در ورود شما به بازار ارز دیجیتال داشته باشد.
ارز دیجیتال چی بخرم؟
خرید انواع ارزهای دیجیتال بستگی به استراتژی شما دارد. اگر به قصد نگهداری خرید می کنید به سراغ پروژه های بزرگ بروید اگر هدف شما از خرید ارز دیجیتال سودهای کوتاه مدت و ترید است به سراغ ارزهای کوچکتر بروید و برای این موضوع آموزش کافی ببینید. پیدا کردن نقطه ورود و خروج مناسب برای کسب حداکثر سود و حداقل زیان موضوع بسیار مهمی در بازار ارز دیجیتال است.
سخن اخر
در این مقاله تمام نکات مهم در رابطه با ارز دیجیتال نظیر: ارز دیجیتال به زبان ساده، کاربرد ارز دیجیتال،انواع ارزهای دیجیتال ،صرافیهای معتبر،نکات مربوط به بلاک چین، توکن و کوین، محبوبترین ارزهای دیجیتال، استخراج و بهترین امکانات مایننیگ ارز مورد بررسی قرار گرفت. صرافی تاپ ارز این افتخاررا دارد که در تمام مراحل شامل، ورود به بازار ارز تا خرید و نگهداری و انتخاب ارزهای مناسب برای کسب حداکثر سود در کنار شما باشد.
منابع