ساتوشی ناکاموتو نام ناشناسی است که سازنده یا سازندگان ارز رمزنگاری شده بیت کوین از آن برای معرفی خودشان استفاده کرده اند. گاه حتی ساتوشی ناکاموتو را مترادف با بیت کوین درنظر می گیرند، اما به هر حال شخص واقعی که این نام متعلق به اوست، هرگز شناسایی نشده و همین باعث شده که بسیاری از مردم تصور کنند این نام مستعار برای شخصی با هویت ناشناس یا گروهی از افراد است. اما واقعا خالق بیت کوین چه کسی است و چرا اصرار دارد که ناشناس بماند؟ تاکنون چه حدس و گمان هایی درباره هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو زده شده و کدام به واقعیت نزدیک تر است؟ این پرسش ها، سوالاتی است در این مقاله به آن پاسخ می دهیم. تا انتها همراه ما باشید.
ساتوشی ناکاموتو؛ رازآلودترین شخصیت ارز دیجیتال
برای اکثر مردم، ساتوشی ناکاموتو رمزآلودترین شخصیت در دنیای ارزهای دیجیتال است. تا به امروز مشخص نیست که این نام صرفا مربوط به یک شخص است و یا به گروهی از افراد اطلاق می شود. تنها چیزی که شناخته شده، این است که ساتوشی ناکاموتو مقاله ای را در سال 2008 منتشر کرد که در آن به شروع توسعه کریپتوکارنسی اشاره کرده بود.
ساتوشی در این مقاله، با نام «بیت کوین: سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا»، استفاده از شبکه همتا به همتا (peer-to-peer) را به عنوان راه حلی برای مشکل هزینه های مضاعف توصیف کرد. این مشکل – که یک ارز دیجیتال یا توکن می تواند در معاملات متعدد تکرار شود- در ارزهای فیزیکی یافت نمی شود، زیرا واضح است که یک اسکناس یا سکه فیزیکی، به دلیل ماهیت خود، فقط می تواند در یک زمان و یک مکان وجود داشته باشد. اما از آنجایی که ارز دیجیتال در فضای فیزیکی وجود ندارد، استفاده از آن در معامله لزوما آن را از تصرف و مالکیت شخص خارج نمی کند.
راهکار ساتوشی ناکاموتو برای حل این مشکل چه بود؟
در طول تاریخ، راهکار حل مشکل هزینه مضاعف، استفاده از واسطه های شخص ثالث مورد اعتماد بود که بررسی می کند آیا یک ارز قبلا توسط دارنده آن خرج شده یا نه. در بیشتر موارد اشخاص ثالث، مانند بانک ها، می توانند بدون اینکه ریسک قابل توجهی گریبانگیر صاحبان ارز شود، معاملات را انجام دهند.
با این حال به عقیده ساتوشی ناکاموتو اگر شخص ثالث واقعا قابل اعتماد نباشد، این مدل مبتنی بر اعتماد همچنان ریسک تقلب را به دنبال دارد. اینجاست که پای ارز دیجیتال به میان می آید و در واقع حذف شخص ثالث، تنها با ساخت رمزنگاری در معاملات امکان پذیر است.
ساتوشی ناکاموتو رویکرد غیرمتمرکزی را برای معاملات پیشنهاد داد که در نهایت با ایجاد بلاکچین به اوج خود رسید. در یک بلاکچین، براساس اثبات کار (proof-of-work) برچسب زمان یک معامله به برچسب زمان معاملات قبلی اضافه می شوند و یک رکورد یا ثبت تاریخی ایجاد می کنند که قابل تغییر نیست. منظور از برچسب زمان یک توالی از اطلاعات رمزنگاری شده است که در زمان وقوع رویداد خاصی مانند معامله مشخص می شود و معمولا شامل تاریخ و ساعت و … است.
براساس مقاله ساتوشی ناکاموتو از آنجایی که ثبت معاملات در بسیاری از گره های سیستم توزیع شده، داشتن کنترل کافی روی سیستم برای بازنویسی لجر (زنجیره ای که تراکنش های مالی متفاوت را به هم مرتبط کرده و آن ها را در کنار هم ثبت می کند) به نفع خود، اگر غیرممکن نباشد، بسیار سخت است. در نتیجه سوابق بلاک چین ایمن نگه داشته می شوند، زیرا میزان توان محاسباتی موردنیاز برای دستکاری در آن ها، عملا حملات در مقیاس کوچک را بی اثر می کند.
ساتوشی ناکاموتو کیست؟
در اولین روزهای ساخت بیت کوین، نام شخصیت ساتوشی ناکاموتو بر سر زبان ها افتاد؛ یعنی دقیقا همان روزهایی که در حال کار بر روی اولین نسخه نرم افزاری در سال 2009 بود. ارتباط با ناکاموتو صرفا به صورت الکترونیکی انجام می شد و فقدان جزئیات شخصی و پیش زمینه او، به این معنا بود که غیرممکن است بتوان هویت واقعی پشت این نام را شناسایی کرد.
مشارکت ساتوشی ناکاموتو با بیت کوین، در سال 2010 به پایان رسید. آخرین مکاتبه ای که فردی با ناکاموتو داشت از طریق ایمیلی به توسعه دهنده ارز دیجیتال دیگری درست دو سال بعد از ایجاد بیت کوین در سال 2011 بود که می گفتند: «آن ها به کارهای دیگری روی آورده اند.». البته تخمین زده می شود که ارزش بیت کوین تحت کنترل ناکاموتو- که به نظر می رسد تعداد آن حدود یک میلیون باشد- احتمالا بیشتر از 50 میلیارد دلار است. با توجه به اینکه حداکثر تعداد بیت کوین تولید شده 21 میلیون عدد است، در واقع سهام ناکاموتو 5 درصد از کل دارایی های بیت کوین بوده و قدرت قابل توجهی در بازار دارد.
به هر حال با افزایش تعداد، محبوبیت و شهرت ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین حدس و گمان هایی درباره هویت واقعی ساتوشی زده شده است. در ادامه به معرفی 3 نفر می پردازیم که به عنوان شخصیت واقعی ساتوشی مطرح شده اند؛ هر چند تاکنون به طور قطع ثابت نشده که ناکاموتو این سه نفر و یا یکی از آنهاست.
دوریان ناکاموتو (Dorian Nakamoto)
این حدس، شاید مهم ترین تلاش برای آشکار کردن بنیان گذار بیت کوین بود (اگر نمیدانید بیت کوین چیست حتما مقاله دیگر ما را بخوانید). داستان از آنجایی شروع شد که نیوز ویک (Newsweek) در مارچ 2014، دوریان ناکاموتو را به عنوان خالق این ارز معرفی کرد. انتشار این مقاله سر و صدای زیادی در جامعه رمزنگاری و دنیای ارزهای دیجیتال به پا کرد؛ چرا که این اولین باری بود که یک نشریه معتبر، سعی در افشای هویت خالق بیت کوین داشت.
نیوز ویک این ادعا را براساس چندین شباهت بین ساتوشی ناکاموتو و دوریان ناکاموتو مطرح کرد. به عنوان مثال، ظاهرا هر دو گرایشات آزادی خواهانه داشته اند و هم ارتباطی ژاپنی (دوریانِ ژاپنی- آمریکایی فارغ التحصیل رشته فیزیک از دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیاست و روی پروژه های دفاعی طبقه بندی شده کار می کند). همچنین نویسنده این مقاله ادعا کرده بود که ناکاموتو گفته «دیگر» درگیر بیت کوین نیست و او آن را به افراد دیگر تحویل داده است. البته بعدا دوریان ناکاموتو این نقل قول را تکذیب و ادعا کرد که سوال را اشتباه متوجه شده بوده است. در این باره به آسوشیتدپرس گفت: من کاری با آن ندارم.
بزرگترین اشتباه مجله، انتشار عکسی از خانه دوریان ناکاموتو بود. با جستجوی تصویری مختصری می توان موقعیت آن را به راحتی تشخیص داد. با وجود اینکه بسیاری بر این باور بودند که دوریان همان ساتوشی ناکاموتو نیست، جامعه ارز دیجیتال از نقض حریم خصوصی او ابراز نارضایتی کردند.
البته این غوغای رسانه ای برای دوریان ناکاموتو بی بهره نبود. کمپین آنلاینی بیش از 100 بیت از طرف او جمع آوری کرد که در واقع راهی برای تشکر از او بود. در آوریل 2014، دوریان در ویدیوی یوتیوبی از جامعه بیت کوین برای حمایت از خودش تشکر کرد.
کریگ رایت (Craig Wright)
در بیشتر موارد افرادی که مظنون به ساتوشی ناکاموتو بودند، این ادعا را انکار یا سکوت کرده اند. اما قضیه درباره کریگ رایت، دانشمند استرالیایی فرق می کند.
در دسامبر 2015، مجله Wired با نوشتن پروفایلی از رایت، ادعا کرد که «قوی ترین شواهد را درباره هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو به دست آورده است». در این مقاله گزارش شده بود که رایت از طریق اسکایپ در کنفرانس سرمایه گذار بیت کوین در آن سال دیده شده است. وقتی از رایت درباره اعتبارش پرسیدند، ادعا کرد که او «کمی بیشتر از همه چیز» است و مدارک خود را از جمله کارشناسی ارشد آمار و دو دکترا ذکر کرد. همچنین گفت:« من مدت هاست که درگیر همه اینها هستم … سعی می کنم که سرم به کار خودم باشد».
شواهد Wired شامل ارجاع به یک کاغذ ارز رمزنگاری شده در وبلاگ رایت بود که ماه ها قبل از شروع انتشار وایت پیپر بیت کوین منتشر شد. علاوه بر این، ایمیل ها و مکاتباتی با وکیل رایت منتشر شد که به «لجر توزیع شده همتا به همتا» اشاره می کرد. به علاوه رونوشت جلسات وکلای دادگستری و مقامات مالیاتی به نقل از او چنین گزارش می کرد که: «من تمام تلاشم را کردم تا این واقعیت را پنهان کنم که از سال 2009 بیت کوین را راه اندازی کرده ام».
طولی نکشید که این ادعاها مورد تردید قرار گرفت. Wired در آپدیت جدید گزارش خود، به چندین ناسازگاری در داستان رایت اشاره کرد. به عنوان مثال به نظر می رسید که تاریخ ورودی های وبلاگ رایت، متفاوت از چیزی باشد که در آن ثبت شده بود. همچنین شواهد حاکی از آن است که برای کلیدهای رمزنگاری عمومی مرتبط با ساتوشی ناکاموتو هم تاریخ قبل از تاریخ واقعی آن ذکر شده. حتی بنیانگذار اتریوم، ویتالیک بوترین، علیه رایت ظاهر شد و او را علنا یک کلاهبردار خواند.
اما رایت از این انتقادات به دور ماند و در نهایت بیت کوین SV را تشکیل داد. او همچنین مدیر ارشد علوم در nChain، بیزینس راه حل های بلاکچین است که به مشتریان خدماتی ارائه می دهد. از سال 2021، رایت درگیر تعدادی گره های حقوقی است که در نهایت ممکن است ادعاهای او را اثبات یا رد کند.
نیک سابو (Nick Szabo)
نیک سابو مهندس کامپیوتر و دانشمند حقوق است و او را بیشتر با مقاله ای در سال 1996 درباره مفهوم قراردادهای هوشمند می شناسند. در سال 2008، سابو یک ارز غیرمتمرکز را به نام بیت گلد، پیش درآمدی بیت کوین، معرفی کرد. او بیت گلد را به عنوان پروتکلی توصیف کرد که به موجب آن بیت های پرهزینه با حداقل وابستگی به اشخاص ثالث به صورت آنلاین ایجاد می شوند؛ یعنی پروتکلی شبیه به بیت کوین.
نویسنده ای به نام دومینیک فریزبی در کتابش تحت عنوان «بیت کوین: آینده پول؟» این مسئله را مطرح می کند که نیک سابو، ساتوشی ناکاموتو است. فریزبی برای اثبات این ادعایش با یک متخصص سبک سنجی مشورت کرده و نتیجه گرفته بود که سبک نوشتاری سابو مشابه نوشته های ساتوشی است. سرنخ دیگر این است که هم سابو و هم ساتوشی، به اقتصاد دانی به نام کارل منگر مرجع می دادند. همچنین فریزبی فهمید که سابو در DigiCash کار کرده و به نظر او همین، تلاش اولیه سابو برای آوردن رمزنگاری به پرداخت دیجیتال است. از نظر این نویسنده، همین مورد شاهدی کافی است برای آن که نیک سابو، ساتوشی ناکاموتو باشد.
سخن پایانی
در این مقاله با آخرین اطلاعات درباره هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو آشنا شدید. نظر شما چیست؟ آیا ساتوشی یکی از 3 نفر مذکور است؟ به نظر شما این راز تا کی سر به مهر باقی خواهد ماند؟ این ها نمونه ای از سوالاتی است که همچنان بی پاسخ باقی مانده اند.