ارز دیجیتال سولانا به عنوان یکی از رقبای اصلی بیت کوین در سال2017 معرفی و به بازار عرضه شد. این ارز با استفاده از یک الگوریتم بسیار جالب، توانسته به جایگاه بالایی در لیست علاقمندیهای خریداران بازار ارزهای دیجیتال برسد. تحلیلها نشان میدهد این ارز ممکن است تا 500 دلار نیز قیمتگذاری شود. اگر شما نیز علاقمند به یافتن پاسخ برای سوال ارز دیجیتال سولانا چیست هستید، با این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- تاریخچه ارز دیجیتال سولانا چیست؟
- نقش فناوری بلاک چین در ارز دیجیتال سولانا چیست؟
- تحلیل قیمت ارز دیجیتال سولانا، آینده این ارز چیست؟
- پاسخ به سوال نحوه عملکرد ارز دیجیتال سولانا چیست؟
تاریخچه ارز دیجیتال سولانا چیست؟
اصلیترین نکات در زمینه شبکه بلاک چین، نامتمرکز بودن آن است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بلاک چین به مقاله ( همه چیز در مورد بلاک چین) مراجعه کنید. بنابراین هر ارزی که در جهت این نامتمرکز بودن گام بردارد، باعث جلب توجه و سرمایهگذار میشود. یاکوفنکو (مهندس مخابرات و علاقمند به بازارهای ارز دیجیتال)، در سال 2017 اقدام به ساخت ارز دیجیتال جدید کرد. بررسی پروژه دیپ لرنینگ باعث شد تا ارز دیجیتالی جدید وارد بازار شود ،یاکوفنکو با بررسی موضوعی به نام برچسب زمانی باعث شد تا ارز دیجیتال سولانا با امنیت بالا وارد بازار شود. در ادامه در مورد برچسب زمانی توضیحات ارائه میشود.
برچسب زمانی در ارز دیجیتال سولانا چیست؟
زمان موضوع مهمی در بررسی ارزهای دیجیتال است. برچسب زمانی به خصوص در بیت کوین به معنای مدت زمان ارائه ارز است. یعنی از اولین ثانیهای که ارز تولید شده تا زمان حال. بنابراین بیت کوین را میتوان به عنوان اولین مبدا تاریخ ارزهای دیجیتال در نظر گرفت. سولانا به عنوان نسل سوم از بلاک چینها، یک ویژگی مهم دارد. این ارز بر بستر بسیار جالب بنا شده است. در واقع بستر بدون نیاز به اعتماد به زمان نامی است که سولانا بر سیستم خود گذاشته است.. در این شرایط تراکنشها، با بالاترین سرعت انجام میشوند.
همچنین ارز دیجیتال سولانا توانست مشکل مقیاس پذیری را تا حد زیادی برطرف کند.
در نهایت یاکوفنکو با استفاده از همین برچسب زمانی توانست سولانا را بسازد و انقلابی در زمینه ارزهای دیجیتال ایجاد کند. سولانا از قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن غیرمتمرکز استفاده میکند.
در مارس 2020 این ارز برای اولین بار توسط صرافی کوین لیست، عرضه شد. ارز سولانا دارای تعداد ثابت 500 میلیون است که 40 درصد این میزان، به عنوان پاداش برای سهامداران در نظر گرفته شده است. 33 درصد نیز مربوط به بنیاد سولانا و تیم سازنده است. باقی این میزان برای خرید در دسترس عموم است
نقش فناوری بلاک چین در ارز دیجیتال سولانا چیست؟
سولانا از نسل سوم بلاک چین است و از فناوری PROOF OF HISTORY یا همان اثبات تاریخچه استفاده میکند. روش کار به این صورت است که سولانا از خروجی هر معامله، به عنوان ورودی معامله هش بعدی استفاده میکند. این بدان معناست که در همین لحظه نیز ترتیب معاملات در هش مشخص است.
اثبات تاریخچه، راهی برای بهبود زمان تائید معاملات است
روش کار به این صورت است که سولانا از خروجی هر معامله، به عنوان ورودی معامله هش بعدی استفاده میکند. این بدان معناست که در همین لحظه نیز ترتیب معاملات در هش مشخص است.
سولانا با حذف کردن موضوعی مثل زمان، توانسته سرعت انجام واکنش را تا حد بسیار زیادی بالا ببرد.
دلیل استفاده از این روش چیست؟ ارز دیجیتال سولانا بر خلاف بیت کوین وابسته به زمان نیست، در واقع در استفاده از بیت کوین هر استخراج کننده، با در نظر گرفتن ساعت محلی خود، اقدام به استخراج ارز خواهد کرد. بنابراین، مواردی مثل تفاوتهای زمان محلی نقش مهمی در سرعت انجام واکنش دارد. فناوری بلاک چین در ارز دیجیتال سولانا نسبت به بقیه ارزها، پیشرفته تر است
تحلیل قیمت ارز دیجیتال سولانا، آینده این ارز چیست؟
ارز دیجیتال سولانا قابل استخراج مستقیم نیست و شما نمیتوانید از ماینر برای استخراج این ارز استفاده کنید. برای بررسی و تحلیل از مهم ترین نمودارهای تحلیل ارز دیجیتال استفاده میشود. در ادامه به بررسی تمام نکات و نمودارهای آن خواهیم پرداخت.
کارمزد شبکه سولانا
این ارز دیجیتال در مقایسه با سایر ارزهای شبکه بلاک چین، از کارمز کمتری برخوردار است. کارمزد تراکنش در این پلتفرم،1 دلار در مقابل هر 4000 تراکنش است. این موضوع سبب شده تا سولانا به یک رقیب سرسخت برای اتریوم تبدیل شود. سولانا از NFT ها نیز پشتیبانی میکند، تمامی این مزایا باعث شده تا سولانا به عنوان رقیب سرسختی برای اتریوم قلمداد شود. یک مجموعه NFT در اگوست امسال، در کمتر از 8 دقیقه چیزی در حدود 1000 توکن را از طریق شبکه سولانا به فروش رساند.
تحلیل قیمت سولانا
سولانا پس از عرضه اولیه در کوین لیست، به سرعت توسط صرافیهای بزرگ دیگر نظیر بایننس، در لیست قرار گرفت. این موضوع باعث شد تا قیمت این ارز دیجیتال تا حد خیلی زیادی بالا رود. به طور کلی، لیست شدن یک کوین در صرافیهای بزرگ، باعث افزایش اعتبار و قیمت آن میشود.
لیست شدن سولانا در صرافیها باعث کسب سقف تاریخی 1 دلار در مدت زمان کوتاه شد.
در مدت زمان 24 ساعت، این ارز در مارکت کپ نیز لیست شد. پس از مدتی با جذب سرمایهگذار برای این ارز، قیمت تا حدود 4 دلار زیاد شد. اما روند رو به رشد سولانا ادامه نداشت و قیمت تا 1.5 دلار دچار کاهش شد.
سال 2021 برای سولانا، سال بسیار خوبی بود. با افزایش قیمت بیت کوین تقریبا تمامی ارزهای دیگر نیز افزایش قیمت بی سابقهای را تجربه کردند. این موضوع سبب شد تا سقف تاریخی سولانا شکسته شود و قیمت 18 دلار را تجربه کند.
سولانا اکنون در کانال صعودی است و افزایش قیمت را تجربه میکند. نمودار بالا نشانگر آن است که پس از رسیدن کانال به انتهاییترین نقطه، صعودی تا 5.3 برابر دیده شده. در ادامه مشاهده میشود که این ارز با تقریب بالا و در طولانی مدت با توجه به تحلیل فیبوناچی و تکنیکال میتواند به قیمتهای بالایی دست پیدا کند. سطح مقاومت سولانا 170 دلار است اما اگر این سطح مقاومت شکسته شود هرف بعدی ارز دیجیتال سولانا چیست؟ سولانا در ادامه و پس از گذشتن از این مقاومت، هدف اولیه 280 دلار را در پیش رو دارد، پس از رسیدن به تارگت اولیه و تثبیت قیمت سولانا در این نقطه، نوبت به سطح بعدی میررسد، سولانا در ادامه با توجه به تحلیلهای مختلف، میتواند به قیمت 500 دلار برسد.
پروژههای ساخته شده روی سولانا
سولانا نیز مانند اتریوم تنها یک ارز نیست و یک شبکه وسیع است و پروژههای زیادی روی این ارز ساخته شده است. اپلیکیشن ها و پروژههای مبنی بر دیفای بسیاری در این پلتفرم رشد داده شدهاند. از جمله مطرحترین انها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
O3Swap:
این یک پروژه فرا زنجیرهای است که در واقع پشتیبان پروژههای بسیار زیادی نظیر پروژههایی مثل بایننس چین، اتریوم، نئو و اکو است. این پروژه یکی از بهترین بسترهای تبادل ارز در صرافیهای غیر متمرکز است.
SolStar:
یکی از پروژههای صرافیهای غیرمتمرکز که در بازه زمانی خیلی کوتاه روی پلتفرم سولانا منتشر خواهد شد
Arweave:
ذخیرهسازی کاملا دائم تمام دادهها، به خصوص دادههای حجیم که امکان پشتیبانی در هر شرایطی را ایجاد میکند. این مورد یکی از بهترین دپهای سولانا است.
Oxygen:
استخراج دائمی ارز از دارائیهای راکد با استفاده از این بروکر در دیفای کاملا امکانپذیر است.
نحوه عمل کرد سولانا
بلاک چین دارای ویژگیهای مختلفی است. یکی از مهم ترین ویزگیهای پلتفرم های مبتنی بر بلاک چین، این است که سریع، غیر متمرکز و امن باشند. در حال حاضر هیچ ارزی وجود ندارد که همه این ویژگیها را با هم داشته باشد و برآورده شدن سه شرط با هم، کار بسیار دشواری است. بیت کوین بیشتر غیرمتمرکز و امن است و ارزهایی مثل اتریوم و سولانا در تلاش برای رفع این مشکل هستند.
مقیاس پذیری در ارز دیجیتال سولانا
پس از معرفی بلاک چین و استفاده روز افزون از آن، ایراداتی در نسلهای مختلف مشاهده شد. بررسی این ایرادات منجر به معرفی نسلهای بعدی ارز دیجیتال شد. بیت کوین، مونرو، دوج کوین و لایت کوین از ارزهای نسل اول هستند که دارای سیتسم خیلی پیچیده( در مقایسه با ارزهای نسلهای بعدی) نیستند . مصرف انرژی در ماینرهای این ارزها بسیار زیاد است و آلودگی زیست محیطی زیادی دارند.
نسل دوم شامل ارزهایی نظیر اتریوم است که علاوه بر استفاده از بستر بلاک چین، از نوع غیرمتمرکز نیز هستند و بر این بستر تمرکز زیادی دارند.
مهم ترین مشکل ارزهای دیجیتال نسل اول و دوم، تمرکز بیش از حد بر غیرمتمرکز بودن و امنیت ببیش از حد بالا یا مواردی مثل مشکلات زیست محیطی و دفتر کل توزیع شده است. در مقابل ارزهای دیجیتال نسل سوم نظیر کاردانو و ارز دیجیتال سولانا، این مشکل را تا حد زیادی بر طرف کردهاند. در ادامه در مورد شبکه بلاک چین سولانا اطلاعات کافی ارائه خواهد شد. ارائه فناوری جدید با مقیاس پذیری و امنیت بالا از ویژگی ارزهای نسل سوم است.
الگوریتم اثبات تاریخچه در ارز دیجیتال سولانا
سولانا با ارایه روش اثبات تاریخچه باعث شد یک شبکه وسیع و مهم با بالاترین سرعت ایجاد شود. نکته جالب توجه در مورد سولانا این است که این ارز بر پایه عدم نیاز به اعتماد ساخته شده است.
بلاک چین سولانا از الگوریتم SHA256 برای پروسه هش استفاده می کند. این الگوریتم به آن معناست که در سولانا به جای اینکه فرایند ماینینگ در بلاکهای زمانی دستهبندی شوند، بر حسب مکان دسته بندی میشوند و عامل زمان حذف میشود. نتیجه این امر برخورداری از سرعت بسیار بالاتر در انجام تراکنشها است.
سولانا به جای حل کردن توابع هش، از یک خروجی ثابت استفاده میکند. استفاده از خروجی ثابت میتواند باعث شود در هر 400 میلی ثانیه، یک دیتا ساخته شود. در حالیکه این میزان در ارزهای دیگر 1 ثانیه است. در بخش بلاک چین و ارزدیجیتال سولانا، به طور کامل به این مسئله خواهیم پرداخت
سرعت بالا در ارز دیجیتال سولانا
تراکنشهای سولانا با مکانیسم توافق جمعی انجام میشود. در نتیجه این ارز میتواند در هر ثانیه، چیزی در حدود 50 تا 65 هزار تراکنش انجام دهد. یکی از مهمترین تفاوتهای سولانا با بیت کوین و اتریوم در همین نکته است، ارز دیجیتال سولانا در هر ثانیه میتواند حداکثر 70 هزار تراکنش انجام دهد، این مقدار در بیت کوین، 7 تراکنش و در اتریوم 15 تراکنش در واحد ثانیه است.
سولانا جز سریع ترین ارزهای دیجیتال است و میتواند 70 هزار تراکنش را در 1 ثانیه انجام دهد
توکن ارز دیجیتال سولانا
توکن مربوط به ارزدیجیتال سولانا، SOL است که برای پرداخت کارمزهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. احتمالا سولانا به عنوان یک ارز غیر تورمی به زودی دچار تغییرات زیادی شود. باید بدانید که داشتن این ارز پس از مدتی به شما این امکان را میدهد که از طریق شرکت سولانا، پاداش دریافت کنید.
سولانا نیز دارای فرآیند توکن سوزی است در نتیجه عرصه آن در مدت زمان کاهش می یابد.
کاربردهای توکن SOL
- این توکن سه کاربرد کلی دارد
با نگهداری تعدادی از این توکنها میتوانید با سهام گذاری، پاداشهای دورهای دریافت کنید. این فرآیند در اصطلاح، استیکینگ نامیده میشود. - پرداخت کارمزد تراکنشها که از ابتدایی ترین دلایل تشکیل این ارز است.
- رای دهی در شبکه سولانا از مدتی دیگر فقط از طریقاین توکن امکان پذیر است.
ذخیره توکن SOL
برای ذخیره این توکن، بسته به نوع استفاده میتوان از دو نوع کیف پول استفاده کرد. اگر شما قصد سهام گذاری دارید، باید از کیف پولهایی نظیر سولفلیر یا کیف پولهای توسعه یافته توسط سولانا استفاده کنید که قابلیت سهامگذاری و استیکینگ داشته باشند. اما اگر صرفا قصد ترید دارید، میتوان از کیف پولهای دیگر نظیر تراست ولت استفاده کنید. ضمن آنکه باید بدانید تمامی کیف پولهای پشتیبان از SPL ، به شما امکان استیکینگ در این ارز را میدهند.
سایر ویژگیهای کلیدی ارز دیجیتال سولانا
طبق گفته سازندگان، سولانا، 7 ویژگی اصلی و کلیدی دارد که باعث تمایز آن از سایر ارزها میشود. این هشت ویژگی عبارتند از:
اثبات تاریخچه که مهمترین ویژگی این ارز است
در مورد این موضوع در قسمتهای گذشته به تفضیل توضیح داده شده است.
پروتکل انتشار بلاک
با در نظر گرفتن استفاده از این پروتکل در فرآیند انتشار بلاک، امکان تاخیر به حداقل میرسد، همچنین این موضوع باعث میشود، امکان همپوشانی بین تراکنشهای مختلف به حداقلترین میزان ممکن برسد. در واقع این نسخه جلوی ورود ناگهانی دیتای زیاد و امکان اختلال در شبکه را به حداقل میرساند.
پروتکل انتقال و تراکنش بدون زمان توقف( Mempool)
ارز دیجیتال سولانا در پاسخ به سوال لزوم استفاده از mempool چیست، پاسخ جالبی دارد. وجود این پروتکل، انتقال دادهها به صورت گره به گره در زنجیره بلاک چین با سرعت بیشتری انجام میشود. این موضوع سبب میشود تا 50 هزار تراکنش در واحد ثانیه انجام شود. این موضوع باعث افزایش اهمیت این ارز میشود.
قراردادهای هوشمند که موازی هستند و سرعت را بالا میبرند
سیستم قراردادهای موازی، باعث میشود تا قراردادهایی که در بلاک چین وضعیت نسبتا یکسانی دارند با سرعت و به طور همزمان انجام شوند. این موضوع نیز در افزایش سرعت ارز سولانا بسیار با اهمیت است.
پردازش معاملات با افزایش سرعت اعتبارسنجی
افزایش سرعت اعتبارسنجی که نقش مهمی در تسریع روند خرید این ارز دارد.
بانک اطلاعاتی وسیع
کلاد بریک در ارز دیجیتال سولانا چیست؟ در پاسخ باید گفت استفاده از کلاد بریک یا همان دیتابیس، ساختاری ایجاد میکند تا تراکنشها با سرعت بالا مورد پردازش قرار گیرند. این موضوع فارغ از جنس سخت افزار مورد استفاده است
استفاده از دفتر کل توزیع شده برای بایگانی اطلاعات
استفاده از دفتر توزیع کل، باعث میشود تا تمامی خریداران بتوانند نسخههای مورد نظر خود را از بلاک چین دانلود کنند و چرخه اطلاعات به صورت آزاد و در دسترس همه وجود داشته باشد. این موضوع نقش مهمی در حفظ غیرمتمرکز بودن و دوری از اعمال قدرت توسط دولتها بر ارزهای دیجیتال است.
نقطه ضعف سولانا
بزرگترین نقطه ضعف ارز دیجیتال سولانا چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت عدم شفافیت در نحوه عرضه توکنهای مختلف است. همانطور که در قسمتهای قبلی گفته شد از 100 درصد سولانا موجود در جهان چیزی در حدود 30 درصد برای برنامه نویسان و 40 درصد به عنوان پاداش در نظر گرفته شده است. این موضوع باعث شده تا سهم خریدار از ارز مقدار کمی باشد و این موضوع خریداران را در جهت خرید این توکن دچار تردید می کند، چون این موضوع باعث میشود تا غیرمتمرکز بودن این ارز زیر سوال باشد و عدهای بتوانند با خرید و فروش، تغییرات گستردهای در بازار ایجاد کنند.
سخن پایانی
پروژه ارز دیجیتال سولانا، یک پروژه جدید است که باعث ایجاد امیدهای تازهای در جهت داشتن ارزهایی با سرعت خیلی زیاد و زمان انجام تراکنش خیلی کم شده است. در این مقاله تمامی نکات مربوط به سولانا ارائه شده است. این موضوعات شامل: تاریخچه سولانا، نحوه عملکرد این ارز، تمامی نکات مربوط به بلاک چین سولانا، نمودارهای تحلیل قیمت و سرانجام امکان جایگزینی سولانا با مسترکارت مورد بررسی قرار گرفت. اما نکته مهم آن است که هنوز ترافیک سنگین و زیادی روی این ارز ایجاد نشده است بنابراین باید مدتی صبر کرد تا نتیجه نهایی در مورد کاربردهای این ارز مشخص شود.
منابع