در حال حاضر متاورس به یکی از مباحث پرطرفدار در تمام دنیا تبدیل شده و فیس بوک و مایکروسافت هر دو ادعاهایی در این باره مطرح کرده اند. اما متاورس چیست و چه زمانی به اینجا می رسد؟
در سال 1992، نیل استفنسون در رمان علمی تخیلی خود به نام «سقوط برف» کلمه متاورس را به کار برد؛ که در آن ملاقات آواتارهای واقعی در ساختمان های سه بعدی و سایر محیط های واقعیت مجازی به تصویر کشیده شده بود.
از آن زمان به بعد، پیشرفت های بسیاری برای رسیدن به یک متاورس واقعی حاصل شده؛ یعنی یک دنیای مجازی آنلاین که واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، آواتارهای هولوگرافیکی سه بعدی، ویدئوها و سایر وسایل ارتباطی را در خود جای داده است. در واقع متاورس یک جایگزین بسیار واقعی برای شما ارائه می دهد تا تجربه زندگی در دنیای دیگری را هم داشته باشید.
در حال حاضر نشانه هایی از متاورس در دنیای بازی های آنلاین مانند Fortnite، Minecraft و Roblox وجود دارد و کمپانی های سازنده این بازی ها به این طریق، می خواهند بخشی از تکامل متاورس باشند. اما اینکه دقیقا متاورس چیست و چرا این روزها زیاد درباره این جهان جذاب می شنویم، موضوعی است که در این مقاله مفصلا به آن می پردازیم. تا انتها همراه ما باشید.
متاورس چیست؟
متاورس ترکیبی از چند عنصر فناوری از جمله واقعیت افزوده، واقعیت مجازی و ویدئو است که در آن کاربران در یک جهان دیجیتال زندگی می کنند. طرفداران متاورس بر این باورند که کاربران آن می توانند همه چیز از کنسرت ها و کنفرانس ها گرفته تا سفرهای مجازی به سراسر جهان، کار، بازی و ارتباط با دوستان خود را حفظ کنند.
متیو بال، شریک مدیر شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر Epyllion Industries، در مقاله ای در فوریه 2021 گفته بود که: در حال حاضر ما در آستانه نسل بعد از اینترنت هستیم.
چه زمانی می توانیم در دنیای دیجیتال زندگی کنیم؟
مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا (فیس بوک سابق) تخمین زده که 5 تا 10 سال طول می کشد تا ویژگی های کلیدی متاورس به یک جریان اصلی و کاربردی تبدیل شود. اما در حال حاضر هم جنبه هایی از متاورس وجود دارد. برای مثال پهنای باند فوق العاده سریع و هدست های واقعیت مجازی، حتی اگر در دسترس همه نباشند، همیشه فعال هستند.
مخترع متاورس چیست و چه شرکت هایی برای آن رقابت می کنند؟
در این بخش به معرفی شرکت هایی می پردازیم که می توانند در آینده ای نه چندان دور، رویای متاورس را واقعی کنند.
متا
این غول فناوری که قبلا فیس بوک نام داشت، سرمایه گذاری قابل توجهی در دنیای مجازی انجام داده است؛ از جمله خرید Oculus در سال 2014. متا دنیای مجازی و دیجیتالی را در نظر دارد که در آن آواتارهای دیجیتال از طریق کار، مسافرت یا سرگرمی با استفاده از هدست های VR به هم متصل می شوند. زاکربرگ درباره متاورس خوش بین بوده و معتقد است که می تواند جایگزین اینترنت، آن گونه که ما می شناسیم، شود.
مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا ماه گذشته پس از افشای تغییر نام تجاری شرکت متا در پاسخ به این سوال که متاورس چیست، گفت: پلتفرم و رسانه بعد حتی از اینترنتی که تجربه می کنید، بسیار چشمگیر و پیشرفته تر خواهد بود و ما آن را متاورس می نامیم.
مایکروسافت
در حال حاضر این غول نرم افزاری از انواع هولوگرام ها استفاده می کند و در تلاش است تا با توسعه برنامه های واقعیت ترکیبی و توسعه یافته با پلتفرم Microsoft Mesh به متاورس دست یابد و از این طریق دنیای واقعی را با واقعیت افزوده و واقعیت مجازی ترکیب کند.
در اوایل این ماه، مایکروسافت برنامه های خود را برای آوردن ترکیبی واقعیات از جمله هولوگرام ها و آواتارهای مجازی به تیم های مایکروسافت در سال 2022 ارائه کرد. همچنین برنامه این کمپانی برای سال آینده، توسعه فضاهای متصل به واقعیت سه بعدی قابل کاوش برای فضاهای کاری است. گفتنی است ارتش ایالات متحده در حال حاضر با مایکروسافت در حال کار بر روی هدست واقعیت افزوده Hololens 2 است که در آن سربازان آموزش ببینند و تمرین و مبارزه کنند. فراتر از آن، هم اکنون Xbox Live میلیون ها بازیکن بازی ویدیویی را در سراسر جهان به هم متصل کرده است.
اپیک گیمز
تیم سویینی، مدیر عامل شرکت Fortnite، گفته است: برکسی پوشیده نیست که اپیک برای ساخت متاورس سرمایه گذاری کرده است. این کمپانی کنسرت هایی را با افرادی مانند آریانا گرانده و تراویس اسکات برگزار کرده و در حال توسعه انسان های دیجیتالی فوتورئالیستیک (واقع گرایی عکس وار) با MetaHuman Creator خود است؛ که می تواند همزاد دیجیتالی شما را به صورت سفارشی بسازد.
روبلاکس
اما ارتباط روبلاکس با متاورس چیست؟ این پلتفرم که در سال 2004 تاسیس شد، بازی های زیادی از جمله نقش آفرینی هایی مانند Bloxburg و Brookhaven ارائه کرده که در آن کاربران می توانند خانه بسازند، کار کنند و سناریوهایی را اجرا کنند. ارزش روبلاکس بعد از سهام عام شدن در سال جاری به بیش از 45 میلیارد دلار رسیده است. دیوید بازوکی، بنیانگذار و مدیرعامل روبلاکس در روز عرضه اولیه سهام خود در ماه مارس، در صفحه توئیتر خود از همه کسانی که به این پلتفرم کمک کردند تا یک قدم به تحقق چشم انداز ما یعنی متاورس نزدیک تر شود، تشکر کرد.
بعد از آن زمان، روبلاکس با همکاری شرکت اسکیت برد Vans، دنیای مجازی Vans World را ابداع کرد؛ یک پارک اسکیت برد مجازی که در آن بازیکنان می توانند لباس های Vans را بپوشند. همچنین دنیای مجازی دیگری که کاربران در آن می توانند لباس و اکسسوری برای خود مجازی شان بخرند، ایده اجرا شده روبلاکس بود.
ماین کرافت
یکی دیگر از فضاهای مجازی مورد علاقه بچه ها، ماین کرافت است که متعلق به مایکروسافت بوده و اساسا معادل دیجیتالی لگو است؛ یعنی جایی که بازیکنان می توانند شخصیت دیجیتالی خود را ایجاد کنند و هر آنچه می خواهند بسازند. از ماه آگوست، ماین کرافت بیش از 140 میلیون کاربر فعال ماهانه دارد. در طول پاندمی کرونا نیز، محبوبیت آن بین بچه هایی که مجبور بودند بیشتر به ارتباطات مجازی تکیه کنند، افزایش یافته است.
دیگر شرکت های توسعه دهنده متاورس چیست؟
ناگفته نماند برخی شرکت های کمتر شناخته شده هم، مانند دنیای فانتزی و آنلاین Second Life که در سال 2003 تاسیس شد، دنیای آنلاین خود را راه اندازی کرده اند. همچنین Nowhere فضاهای مجازی دائمی و موقتی برای استفاده عمومی و خصوصی، برای برگزاری کنسرت، جشنواره، گردهمایی و کنفرانس دارد.
کمپانی نیویورکی Windmill Factory هم که توسعه این پلتفرم را بیش از یک سال پیش آغاز کرد، پروژه هایی برای لیدی گاگا و ناین اینچ نیلز انجام داده است. در اوایل سال جاری Sensorium Galaxy هم دو کهکشان برنامه ریزی شده خود را از جهان های مختلف برای کاوش با هدست های واقعیت مجازی افتتاح کرد.
سخن پایانی
در این مقاله توضیح دادیم که متاورس چیست و تقریبا تا چند سال بعد باید انتظار زندگی در یک فضای مجازی را داشته باشیم. همچنین شرکت های مدعی سازنده متاورس را معرفی کردیم. اگر سوالی در این باره دارید، خوشحال می شویم در بخش دیدگاه ها پاسخگوی شما باشیم.