معاملات مارجین چیست، موضوع مهم و کاربردی مقاله امروز ماست که دانستن آن برای تمام علاقه مندان به ارزهای دیجیتال و کاربران این زمینه، ضروری به حساب می آید. همان طور که می دانید، ترید و معامله ارزهای دیجیتال یکی از محبوب ترین بخش های این حوزه به شمار می رود که عده بسیاری هم به آن مشغول هستند. اما در همین زمینه معاملات، از ابزارها و روش های بسیار زیادی بهره مند هستیم که دانستن آن ها ضروری است. امروز هم می خواهیم به یکی از همین معاملات به نام «مارجین» (Margin) بپردازیم و به شما توضیح دهیم که معاملات مارجین چیست.
اما قبل از هر چیز، چرا شناختن انواع روش های معاملاتی مختلف در ترید ارز دیجیتال ضروری است؟ در حقیقت دلیل این موضوع، سودآوری این روش هاست. تمام روش های معاملاتی همچون معاملات مارجین، می توانند سود شما را چندین برابر کنند. به همین دلیل عده بسیاری به یادگیری و استفاده از آن ها در معاملات خود رو آورده اند. البته باید بگوییم که در آن سوی قضیه، این نوع معاملات همان طور که می توانند سودهای بسیاری را برای شما به ارمغان آورند، می توانند به راحتی موجب ضرر کردن شما هم بشوند.
به همین دلیل ضروری است که در مقاله امروز با ما همراه باشید تا به خوبی بدانید که معاملات مارجین چیست و بتوانید از آن سود ببرید. برخلاف آنچه معامله کنندگان تازه کار باور دارند، معامله مارجین ارزهای دیجیتال آنقدرها هم پیچیده نیست که به نظر می رسد. بازار ارزهای دیجیتال در کل به نوسانات بسیار زیاد خود معروف بوده که در واقع ارزهای موجود در آن نوسانات قیمتی بسیاری دارند.
همین نوسانات هم کار را برای معامله کنندگان سخت می کند و نمی گذارد که به آسانی به سودهای سریع دست یابند؛ چرا که در چنین شرایطی قیمت ها می تواند به سرعت و کاملا غیرقابل پیش بینی تغییر کند. این در حالی است که با دانستن آنکه معاملات مارجین چیست، همین نوسانات قیمتی می تواند فرصت ایده آلی برای معامله کنندگان به وجود آورد و باعث شود که سودهای بسیاری از همین اتفاق ناگوار هم به دست آورند. اگر شما هم می خواهید جزو این دسته از معامله کنندگان باشید و حتی بدترین شرایط را هم به نفع خود تغییر دهید، با ما همراه باشید تا معاملات مارجین را به طور کامل خدمت شما توضیح دهیم.
معاملات مارجین چیست؟
با اینکه در مقدمه کم و بیش این نوع از معاملات را توضیح دادیم، اما معاملات مارجین دنیای گسترده ای است که برای درک کامل آن، باید با جزئیات بیشتر به آن پرداخت. دنیای این نوع از معاملات می تواند برای سرمایه گذاران و معامله کنندگان تازه کار، کاملا پیچیده به نظر برسد که با یک نگاه از دور، از آن فرار کنند و هرگز به سراغ یادگیری آن نروند.
این مفهوم تا پیش از این در بازارهایی رایج بود که نوسانات بسیار کم و فعالیت های آرامی داشتند. منظور ما بازارهایی همچون فارکس است. با وجود این، مفهوم اینکه معاملات مارجین چیست اخیرا به بازار ارزهای دیجیتال راه پیدا کرده که کاملا با بازار فارکس فرق دارد. این بازار پر از نوسان است و فعالیت های کاربران آن، یک لحظه هم متوقف نمی شود. پس جالب است که امروزه از این مفهوم در بازار ارزهای دیجیتال استفاده می کنیم.
در حقیقت مفاهیم پایه ای و اصلی معامله مارجین کاملا آسان است و می توان آن را به راحتی فهمید. مخصوصا اگر مستقیما برویم به سراغ فعالیت های معاملات لوریج، این مفهوم کاملا آسان می شود. اگر بخواهیم به زبان ساده به شما بگوییم که معاملات مارجین چیست، معامله ارز دیجیتال مارجین، توانایی قرض گرفتن سرمایه و افزایش قدرت خرید را به معامله کننده می دهد. سپس معامله کنندگان می توانند پوزیشن معاملاتی بزرگ تری را نسبت به دارایی های حقیقی حساب خود باز کنند. پس همین موضوع باز کردن پوزیشن های بزرگ تر، موجب به دست آوردن سودهای بیشتر هم می شود.
یک تریدر یا معامله کننده می تواند با قرض گرفتن سرمایه از طریق معاملات مارجین، بیشتر در معرض دارایی های مختلف یک صرافی قرار گیرد و دارایی های بیشتری را معامله کند. همان طور که به شما توضیح دادیم معاملات مارجین چیست، پس قطعا می دانید که این معامله با معاملات عادی و معمولی فرق دارد. معامله کنندگان در معاملات عادی، به سادگی تنها سرمایه های خود را برای انجام فعالیت های معاملاتی در صرافی سپرده گذاری می کنند.
اما در عوض معامله مارجین، تریدر را قادر می سازد تا سرمایه ای را که می خواهد با آن معامله کند، به بیشتر از آن مقداری تبدیل نماید که در حال حاضر دارد. همین نکته، اساسی ترین تفاوت معامله مارجین با یک معامله معمولی است. به علاوه همین نکته، میزان سوددهی چند برابری معامله مارجین را هم به شما نشان می دهد که می تواند انگیزه اصلی برای یادگیری آن باشد که بدانید معاملات مارجین چیست.
زمانی که عبارت معامله مارجین را جستجو می کنید، به اصطلاح دیگری به نام معاملات لوریج (Leverage trading) هم مواجه می شوید و یا شاید حتی آن ها را در کنار هم ببینید. لوریج یا اهرم در حقیقت فاکتوری است که یک معامله کننده می تواند با استفاده از آن، پوزیشن معاملاتی خود را چندین برابر کند. برای مثال، اگر معامله کننده ای پوزیشن معاملاتی خود را با لوریج 100X باز کند، مقدار پول و سود او هم 100 برابر بیشتر می شود.
بدین ترتیب حالا می دانید که دقیقا معاملات مارجین چیست و از به کار بردن این اصطلاح یا استفاده از آن در معاملات واقعی، دقیقا چه منظوری داریم. معاملات مارجین در نگاه اول، گزینه بسیار جذابی به حساب می آید. چه کسی دوست ندارد که سود خود را 100 برابر کند؟ افزایش چندین برابری سود برای هر معامله کننده ای، بسیار جذاب به نظر می رسد9. اما باید پیش از آنکه عجله کنید، بدانید که این تمام ماجرا نیست.
با وجود تمام ویژگی های جذاب و مزایای معاملات مارجین، اما این نوع از معاملات نیز همچون تمام انواع دیگر معاملات، نکات منفی زیادی هم دارد. این معاملات همان طور که می تواند سود شما را تا میزان زیادی افزایش دهد، اما از طرف دیگر می تواند به همان میزان موجب افزایش ریسک و ضررهای شما هم بشود. پس این نکته را هم در نظر بگیرید. با ما همراه باشید تا در ادامه با ارائه مثالی به شما بیشتر توضیح دهیم که معاملات مارجین چیست.
مثالی از معامله مارجین
بیایید فرض کنیم که «باب» 25 دلار را در یک صرافی ارز دیجیتال سرمایه گذاری و در این میان از لوریجی با نسبت 4:1 هم استفاده کرده است. در این حالت همان طور که پیش تر هم این قضیه را در توضیح معاملات مارجین چیست به شما گفتیم، صرافی به او اجازه می دهد تا 75 دلار اضافه هم قرض بگیرد. پس حالا او مجموعا 100 دلار برای تکمیل معامله خود دارد.
وقتی که «باب» این معامله را قبول کند، این بدان معناست که او باید 75 دلار قرض گرفته شده خود را فارغ از میزان سود و ضرری که در معامله خود به دست می آورد، به صرافی برگرداند. در این صورت حتی اگر هیچ سودی هم به دست نیاورید و ضرر کنید، باز هم باید مبلغ قرض گرفته شده خود را تسویه کنید.
البته باید در توضیح معاملات مارجین چیست این را هم یادآوری کنیم که صرافی ها معمولا مکانیسم هایی هم دارند که تضمین کنند افراد، پول گرفته شده را باز می گردانند. صرافی زمانی که قیمت دارایی موردنظر کاربر شروع به افت کند تا حدی که فرد پول قرض گرفته شده را هم از دست بدهد، از چیزی به نام مارجین کال (Margin call) استفاده می کند. واژه کال به معنای فراخوان است و در حقیقت مارجین کال هم نوعی هشدار است که صرافی برای افراد ارسال می کند تا بدانند که در چه موقعیتی قرار دارند و تصمیم بگیرند.
در این حال «باب» می تواند برای جلوگیری از مارجین کال، پول بیشتری از سرمایه های خود را در پوزیشن معاملاتی خود سرمایه گذاری کند. این هم از نکات ضروری بود که باید در توضیح آنکه معاملات مارجین چیست به شما عزیزان ارائه می دادیم.
به علاوه باید گفت که انواع صرافی های ارز دیجیتال از پوزیشن های معاملاتی مختلفی برخوردار هستند که می توانید از میان آن ها هر کدام را که می خواهید انتخاب کنید. برای مثال یکی از پوزیشن ها و گزینه های رایجی که بیشتر صرافی ها به شما ارائه می دهند، شورتینگ (shorting) ارزهاست. در این گزینه، یک معامله کننده بر روی آن شرط می بندد که ارز دیجیتال قیمت خود را از دست بدهد.
اجزای اصلی معاملات مارجین چیست؟
همان طور که مثال بالا هم به خوبی نشان می دهد، معاملات مارجین می تواند برای سرمایه گذارانی که دانش و مقدار پول لازم برای مدیریت وام های مارجین خود را ندارند، خطرناک باشد و حتی گران تمام شود. از طرفی شاید سرمایه گذاران زیادی وجود نداشته باشند که کاملا از معاملات مارجین و نحوه کارکرد آن ها باخبر باشند.
بسیاری از افراد به همین دلیل از این معاملات و آشنایی با آنکه معاملات مارجین چیست دوری می کنند. اما عده ای دیگر با وجود آنکه اطلاعات زیادی ندارند با طمع سودهای هنگفت، وارد آن می شوند و پول بسیاری را از دست می دهند. اگر شما هم از آن دسته از سرمایه گذارانی هستید که دوست دارید به طور عمیقی وارد این نوع از معاملات شوید و آن ها را یاد بگیرید، با ما همراه باشید تا در این بخش برخی از جزئیات وام های مارجین را به طور کامل بررسی کنیم. این بخش را با اجزای اصلی این وام ها آغاز می کنیم.
وام مارجین؛ وامی مطمئن
وام مارجین هم همچون هر وام مطمئن دیگری نیازمند آن است که سرمایه گذار حتما وثیقه ای را ارائه دهد. اما این وثیقه در معاملات مارجین چیست و باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ این وثیقه، همچون سپرده ایمن افراد عمل می کند. ارزش دارایی هایی که در حساب یک سرمایه گذار نگهداری می شود، از جمله پول نقد و هر سرمایه دیگری همچون سهام و یا صندوق های سرمایه گذاری مشترک، این کار را برای افراد انجام می دهد.
یعنی همان مقدار پول یا سرمایه ای که یک معامله کننده در حساب خود دارد، درست به عنوان وثیقه وی برای وامی که از صرافی می گیرد، عمل می کند. بدین ترتیب می تواند به راحتی تضمین کند که وام تسویه می شود. کمترین مقدار وام برای معاملات مارجین چیست؟ در حقیقت باید گفت که حداقل مقداری که باید افراد در حساب خود داشته باشند برای بیشتر صرافی ها یا پلتفرم های واسطه، 2,000 دلار است. حتما برای قرض گرفتن مارجین در بیشتر پلتفرم ها به این مقدار حداقلی نیاز دارید.
محدودیت اعتبار وام مارجین
محدودیت اعتبار همان طور که از نام آن پیداست، مقدار پولی است که یک سرمایه گذار اجازه دارد قرض بگیرد. این مقدار هم به خودی خود بر اساس قیمت دارایی خریداری شده و همچنین ارزش وثیقه افراد مختلف است و ممکن است مقادیر مختلفی بر همین اساس داشته باشد. اما نحوه کار صرافی ها در این بخش از معاملات مارجین چیست؟ معمولا صرافی ها به سرمایه گذار اجازه می دهند که از 50% قیمت خرید یک سهام تا مقدار وثیقه ای را که در حساب او وجود دارد، قرض بگیرد.
برای مثال، اگر شما بخواهید 5,000 دلار سهام بخرید و نصف آن را به صورت مارجین خریداری کنید، باید مقدار کافی پول نقد در حساب خود داشته باشید که معمولا به آن مارجین اولیه (initial margin) می گویند. از مقدار کافی هم منظور ما آن است که باید حداقل آنقدری در حساب خود داشته باشید که 2,500 دلار را تحت پوشش قرار داده و بتوانید 2,500 دلار دیگر را هم به صورت مارجین خریداری کنید.
بهره وام در معاملات مارجین چیست؟
وام دهنده معاملات مارجین هم همچون هر وام دیگری، باید بهره وام خود را بپردازد. در حقیقت صرافی یا پلتفرم مذکور، نرخ بهره ای را برای تمام وام ها تعیین می کند. این نرخ هم توسط گذاشتن نرخ پایه ای و سپس اضافه کردن یا کم کردن درصدهایی از نرخ پایه بر اساس مقدار وام، ثبت می شود. اما معنای این در معاملات مارجین چیست؟
در حقیقت این یعنی هرچه وام مارجین شما بزرگ تر باشد، پس نرخ بهره شما کمتر است. بگذارید مثالی هم از یک صرافی حقیقی به شما ارائه دهیم. در سال 2020، سرمایه گذاری که می خواست 10,000 تا 24,999 دلار را قرض بگیرد، باید یک نرخ بهره 8.70 درصدی برای وام خود می پرداخت. در صورتی که در همین تاریخ، سرمایه گذاری که 100,000 تا 249,999 دلار را قرض می گرفت، تنها 7.45% نرخ بهره را پرداخت می کرد.
نکته دیگر وام معاملات مارجین چیست؟ نکته مهم دیگر هم این است که بهره ها به صورت ماهانه بر تراز حساب مارجین شما اعمال می شوند. زمانی که دارایی به فروش رسید، درآمد حاصله پیش از هر چیز برای پرداخت و تسویه وام مارجین مورد استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر باید گفت که شاید وام مارجین شباهت هایی با وام سنتی بانک ها داشته باشد، اما از تفاوت هایی هم برخوردار است که همین تفاوت ها می توانند منجر به ضررهای زیاد شما بشوند و باید حتما به آن ها توجه داشته باشید.
روش کار معاملات مارجین
در بخش پیشین، شما را با مهم ترین جزئیات معاملات مارجین آشنا کردیم که بدون دانستن آن ها شاید نتوانید معاملات مارجین را به درستی متوجه شوید. حالا در این بخش قصد داریم به شما توضیح دهیم که روش کار معاملات مارجین چیست؟
زمانی که معامله مارجینی آغاز می شود، معامله کننده ملزم است که متعهد به پرداخت درصدی از ارزش سفارش کلی شود. سرمایه گذاری اولیه به نام مارجین شناخته می شود و ارتباط تنگاتنگی با مفهوم لوریج تنها دارد. به بیان دیگر، حساب های معاملات مارجین برای آن مورد استفاده قرار می گیرند که بتوان با آن ها معاملات لوریج شده ای را ساخت. خود لوریج هم نسبت سرمایه های قرض گرفته شده مارجین را توصیف می کند.
برای مثال، برای باز کردن معامله 100,000 دلاری با لوریج 10:1، معامله کننده باید 10,000 دلار از سرمایه خود را وعده داده و به صورت وثیقه بگذارد. اما قانون پلتفرم های معاملاتی و بازارها در معاملات مارجین چیست؟ معمولا پلتفرم ها و بازارهای معاملاتی مختلف، مجموعه ای از قوانین و نرخ های لوریج مختلف را هم به شما ارائه می دهند که شما می توانید تحقیق و بهترین آن ها را انتخاب کنید.
برای مثال در بازار سهام، نسبت 2:1، نسبتی معمولی است. در حالی که قراردادهای فیوچرز معمولا با لوریج 15:1 معامله می شوند. در کارگزاری های فارکس نوع معاملات مارجین چیست؟ در این کارگزاری ها هم معاملات مارجین معمولا با نسبت 50:1 انجام می شوند و نسبت های 100:1 و 200:1 هم در برخی موارد مورد استفاده قرار می گیرند. وقتی به بازارهای ارز دیجیتال می رسیم، نسبت ها معمولا از 2:1 تا 100:1 متغیر هستند و جامعه معاملاتی بیشتر اوقات از اصطلاح «X» یا ضریب استفاده می کند. مثلا ضریب 2، 5، 10 و به همین ترتیب.
معاملات مارجین را می توان هم برای پوزیشن های بلند و هم کوتاه استفاده کرد. پوزیشن بلند نشان دهنده آن است که قیمت دارایی بالا خواهد رفت و پوزیشن کوتاه بیانگر چیزی دقیقا برعکس آن است. دیگر نکته مهم معاملات مارجین چیست؟ نکته مهم دیگر آن است که با وجود باز بودن پوزیشن مارجین، دارایی یک معامله کننده درست مانند وثیقه ای برای وجوه قرض گرفته شده از طرف وی عمل می کند.
این نکته بسیار مهمی است که معامله کنندگان باید حتما آن را درک کنند؛ چرا که بیشتر کارگزاری ها اگر بازار برخلاف پوزیشن معامله کنندگان حرکت کرد، حال فرقی ندارد بالاتر یا پایین تر از یک حد قیمتی، کاملا حق آن را دارند که دارایی های معامله کننده را به فروش بگذارند تا وام وی را تسویه کنند. برای نمونه، اگر معامله کننده ای پوزیشن لوریج بلندی را باز کند، آن ها زمانی که قیمت به طور مشخصی افت کند، مارجین کال خود را دریافت می کنند. پیش تر خدمت شما توضیح دادیم که مارجین کال در معاملات مارجین چیست و در حقیقت هشداری از طرف پلتفرم محسوب می شود.
مارجین کال زمانی رخ می دهد که معامله کننده ملزم به سپرده گذاری مبالغ بیشتری در حساب مارجین خود باشد تا بتواند به مقدار مورد نیاز حداقلی معامله مارجین برسد. چرا که پیش تر به شما گفتیم که نقش سپرده معامله کننده در معاملات مارجین چیست و این مقدار درست مانند وثیقه وی عمل می کند که حتما باید در حساب وی وجود داشته باشد.
اگر معامله کننده نتواند سپرده بیشتری را به حساب وارد کند، دارایی هایی که تاکنون داشته به صورت کاملا خودکار از طرف کارگزاری یا صرافی، نقد می شود تا ضررهای آن ها را جبران کند. معمولا این هم زمانی رخ می دهد که ارزش کلی تمام سهام موجود در حساب مارجین که به عنوان مارجین لیکوئیدیشن شناخته می شود، تا زیر قیمت مورد نیاز مارجین صرافی یا کارگزاری مورد نظر افت کند. در چنین حالتی دارایی های شما به صورت خودکار، نقد می شود.
مزایای معاملات مارجین چیست؟
تاکنون به بخش های بسیاری از معاملات مارجین پرداختیم و مهم ترین نکات آن را به همراه توضیح کامل این نوع از معاملات خدمت شما عزیزان ارائه دادیم. اما شاید با وجود این هنوز هم ندانید که این نوع از معاملات چه مزایایی دارند و اصولا راه درستی برای معامله ارزهای دیجیتال به شمار می روند یا خیر؟
پیش از هر چیز باید گفت که این نوع از روش های معاملاتی هم مانند بقیه انواع موجود، نکات مثبت و منفی بسیاری دارد که باید به آن ها بپردازیم. پس از پرداختن کامل به هر کدام از آن ها، آن وقت خود شما می توانید تصمیم بگیرید که به استفاده از این نوع از روش های معاملاتی علاقه دارید یا خیر. پس اگر شما هم می خواهید بدانید که مزایای معاملات مارجین چیست، با این بخش همراه باشید.
معاملات مارجین، استرس بیشتری نسبت به معاملات عادی دارد. مخصوصا زمانی که بحث از ارزهای دیجیتال و استفاده از این معاملات در این زمینه می شود، استرس آن به مراتب بیشتر هم خواهد شد. بازار ارزهای دیجیتال بسیار پرنوسان است. این بدان معناست که معامله کنندگانی که از مارجین استفاده می کنند، باید کاملا زمانی که پوزیشنی را برعهده می گیرند مراقب باشند. پس عوامل دخیل در موفق شدن در معاملات مارجین چیست؟
به دلیل همین نوسانات زیاد، معامله مارجین در وهله اول به معامله کنندگان تازه کار توصیه نمی شود؛ چرا که به دانش، تجربه و استراتژی های مدیریت ریسک پیشرفته ای نیاز دارد که معمولا معامله کنندگان تازه کار با آن آشنایی ندارند و باید زمان زیادی را برای یادگیری آن صرف کنند.
اما به هر صورت این بدان معنا نیست که معامله مارجین هیچ مزیتی ندارد! اگر بخواهیم بگوییم که اولین مزیت معاملات مارجین چیست، باید به چند برابر شدن سود اشاره کرد که پیش تر هم در رابطه با آن توضیح دادیم. یک معامله کننده کاملا قادر است که از طریق استراتژی معامله مارجین، پوزیشنی را باز کند که او را در معرض سود بیشتری نسبت به زمانی قرار دهد که با سرمایه های اصلی خود به معامله می پرداخت.
همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم و حتی برای آن چندین مثال ارائه دادیم، یک معامله موفقیت آمیز با لوریج 100X می تواند به معامله کننده سود بیشتری نسبت به حالت عادی ارائه دهد. سودی که خیلی بیشتر از مقدار عادی بوده و می تواند نظر هر کسی را به خود جلب کند. پس اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم مزایای معاملات مارجین چیست، عبارتند از:
فرصتی ایده آل برای به دست آوردن سود کوتاه مدت
معامله مارجین بیشتر برای سرمایه گذارانی سودآور است که به دنبال به دست آوردن سود از طریق نوسانات قیمتی کوتاه مدت هستند. به خصوص آن هایی که با کمبود بودجه برای سرمایه گذاری مد نظر خود رو به رو شده اند، می توانند معاملات مارجین برای آن ها فرصت مناسبی است.
پوزیشن بازار لوریج
اگر بخواهیم بگوییم که دیگر مزیت معاملات مارجین چیست، این نوع از معاملات به سرمایه گذار، توانایی خرید حجم بزرگی از سهام و ارزها را با مقدار پول کمتری می دهند. به همین ترتیب هم لوریج آن ها را چندین برابر می کنند. لوریج هم آن ها را در پوزیشن مطلوبی قرار می دهد که هر کسی می تواند با استفاده از آن، حتی از حرکات کوچک بازار هم سود کسب کند.
اما خب این نکته را هم همان طور که بارها و بارها گفتیم در نظر داشته باشید که همان طور که این معاملات می توانند سود شما را چند برابر کنند، معایبی هم دارند. بزرگ ترین نکته منفی معاملات مارجین چیست؟ این که از طرف دیگر، حرکات قیمتی منفی هم می توانند به تناسب مقداری که دارند، ضررهای شما را چند برابر کنند.
در حقیقت معامله مارجین تنها زمانی پر از سود و مزیت است که نرخ بازگشت سرمایه شما از بهره وام، بالاتر باشد. پس حتما پیش از آغاز هرگونه معامله مارجین، به این نکته مهم توجه داشته باشید. در ادامه به ریسک ها یا همان معایب معاملات مارجین می پردازیم.
ریسک های معاملات مارجین چیست؟
معاملات مارجین، سرمایه گذاری بسیار خطرپذیر و ریسکی است. همان طور که پیش تر هم گفتیم، شما حتما باید پیش از انجام این معامله، تحقیقات لازم را انجام دهید. البته چندین ریسک هم وجود دارد که از دیگر ریسک ها مهم تر است و حتما باید پیش از گرفتن پوزیشن، آن را در نظر بگیرید.
اولین ریسک این است که بازار ارزهای دیجیتال در مقایسه با دیگر بازارهای مرسوم و سنتی، اصلا قانون گذاری نشده و شاید شاهد هر چیزی در آن باشید. همین امر هم بازار را در معرض دستکاری شدن و تغییرات قیمتی قرار می دهد. این قضیه در معامله مارجین ارز دیجیتال بیشتر از هر بازار دیگری رخ می دهد.
اگر بخواهیم بگوییم دیگر نکته مهم در ریسک های معاملات مارجین چیست، باید به آن اشاره کرد که حرکت دهندگان بازار در حقیقت همان معامله کنندگان هستند. مخصوصا معامله کنندگانی که می توانند به دلیل دارایی ها و سرمایه های بسیار بزرگ خود، بر این بازار تاثیر زیادی بگذارند. آن ها می توانند به راحتی در جایگاهی قرار بگیرند که بر پوزیشن های معامله مارجین دیگر هم تاثیر داشته باشند. در چنین حالتی آن ها بر روی معاملات همه افراد تاثیر می گذارند؛ مخصوصا معامله کنندگان مارجین و تاثیر آن ها هم ریسک بسیار زیادی دارد.
نکته مهم دیگر در رابطه با ریسک معاملات مارجین چیست؟ در واقع معامله کننده ای که لوریج بالایی در پوزیشن ارز دیجیتال خود دارد، در چارچوب نقدینگی کوتاه تری کار می کند. هر کسی باید حرکات قیمتی بالقوه ای را محاسبه کند که منجر به نقدینگی پوزیشن معامله او می شود. نقدینگی پوزیشن را هم که پیش تر خدمت شما توضیح دادیم و در حقیقت همان فروش دارایی ها و نقد کردن آن ها برای تسویه وام مارجین است. پس به طور کلی می توان ریسک های معاملات مارجین را به صورت زیر دسته بندی کرد:
چند برابر شدن ضررها
اگر بخواهیم بگوییم که مهم ترین ریسک معاملات مارجین چیست، باید به این مورد اشاره کرد. معاملات مارجین همان طور که پیش تر هم گفتیم، اگر چه موجب افزایش سود شما می شوند، اما به همان میزان ضررهای شما را هم چند برابر می کنند. این معاملات می توانند حتی منجر به آن شوند که کل مبلغ سرمایه گذاری شده را هم از دست بدهید.
حداقل تراز حساب
سرمایه گذاران ارز دیجیتال باید تراز حساب حداقلی را در حساب معامله مارجین خود حفظ کنند تا بتوانند از این روش معاملاتی استفاده نمایند. این بدان معناست که همیشه بخشی از سرمایه شما در حساب مارجین شما قفل می شود. اما مشکل قفل شدن حساب در معاملات مارجین چیست؟ در این صورت اگر تراز حساب شما تا زیر مقدار مورد نیاز افت کند، کارگزاری از شما خواهد خواست که مقداری حداقلی را در آن نگه دارید. تنها راه شما هم برای نگه داشتن چنین مقداری، یا اضافه کردن مقادیر پول دیگری است و یا فروش بخشی از دارایی های خود.
ریسک نقدینگی
سرمایه گذاران باید به قوانین مربوط به استفاده از تسهیلات معامله مارجین پایبند باشند. اما منظور ما از پایبندی به قوانین معاملات مارجین چیست؟ بگذارید با یک مثال بیان کنیم.
برای مثال اگر سرمایه گذاری پوزیشنی را از طریق معامله مارجین بگیرد و معامله آن بد پیش برود یا هیچ سودی برایش نداشته باشد، با مشکل مواجه خواهد شد. این معامله منجر به آن می شود که تراز حساب تا زیر مقدار حداقلی مارجین برسد. به همین دلیل مارجین کال فعال می شود. اگر سرمایه گذار این مارجین کال را جدی نگیرد، کارگزار می تواند او را از پوزیشن خارج کند و دارایی هایش را نقد نماید.
نکاتی برای مدیریت بهتر ریسک مارجین
حالا که به خوبی دانستید که ریسک های معاملات مارجین چیست، در این بخش می خواهیم نکاتی را برای مدیریت هر چه بهتر این ریسک ها به شما ارائه دهیم. بدین ترتیب می توانید ریسک کمتری کرده و پول کمتری را از دست بدهید. البته نکات بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد اما برخی از مهم ترین های آن ها را در این بخش مورد بررسی قرار می دهیم.
آغاز کار با پوزیشن کوچک تر
معامله کنندگان باید کار خود را با پوزیشن کوچکی از معاملات و لوریج کمتر آغاز کنند. آن ها می توانند اندازه معاملات خود را به راحتی در گذر زمان و هر چه که بیشتر و بهتر بازار و خود پوزیشن را درک می کنند، افزایش دهند. پس بهتر است در آغاز با کمترین مقدار شروع کنید تا در صورت اشتباه، چیز زیادی را از دست ندهید.
استفاده از نسخه های نمایشی در ابتدا
نکته مهم بعدی در مدیریت ریسک معاملات مارجین چیست؟ همیشه توصیه می شود تا با نسخه نمایشی معاملات، کار خود را آغاز کنید. معامله نمایشی، اکوسیستم معامله مصنوعی و جالبی را برای شما می سازد. این اکوسیستم به معامله کنندگان تازه کار اجازه می دهد تا دید بهتری در رابطه با فعالیت های معاملاتی و به دنبال آن، استراتژی های معاملاتی جدید به دست آورند.
پخش کردن پوزیشن در معاملات مارجین
اگر بخواهیم بگوییم که روش بعدی برای کاهش ریسک معاملات مارجین چیست، باید به پخش کردن پوزیشن اشاره کنیم. معامله کنندگان می توانند به راحتی با پخش کردن پوزیشن خود، ریسک ها را به حداقل برسانند. داشتن چندین سطح از حد سود به معامله کنندگان اجازه می دهد که فرصت های خود برای به دست آوردن سود را افزایش داده و هر چه کمتر ریسک کنند.
محاسبه هزینه و بهره در معاملات مارجین
محاسبه هزینه و بهره هم از دیگر راه های مهم برای کاهش ریسک معاملات مارجین است. معامله کنندگان باید زمانی که مقادیر قرض گرفته شده خود را تسویه می کنند، بهره را هم بپردازند. پس در نظر گرفتن این بهره پیش از قرض گرفتن سرمایه، همیشه یکی از استراتژی های بسیار خوب محسوب می شود.
مراقب تمام عوامل بیرونی باشید!
اگر بخواهیم بگوییم که آخرین نکته برای کاهش ریسک های معاملات مارجین چیست، در حقیقت شما باید همیشه مراقب آن باشید که چطور عوامل بیرونی تأثیرگذار بر بازار ارزهای دیجیتال می تواند ایده روشنی از آن به معامله کننده دهد که کدام پوزیشن را بگیرد. بنابراین معامله کنندگان همیشه تلاش می کنند که هر تغییر نظارتی و قانونگذاری، عملکرد بازار و دیگر عواملی که ممکن است بر قیمت ها تأثیر بگذارند را دنبال کنند.
الزامات نگهداری سپرده در حساب و مارجین کال
در این بخش قصد داریم خدمت شما توضیح دهیم دو تا از نکات مهم دیگر در معاملات مارجین چیست. این دو نکته هم که تا پیش از این به آن ها اشاره کرده بودیم عبارتند از الزامات نگهداری و مارجین کال که از بخش های ضروری این نوع معاملات محسوب می شوند.
در وام های مرسوم، برای مثال وام رهن، ارزش دارایی خریداری شده با پول قرضی پس از آنکه تشریفات اداری خرید شما انجام شد، دیگر هیچ تأثیری بر شرایط وام ندارد. برای مثال اگر فروش خانه در مجاورت شما کساد است و الگوریتم موتور جستجوی املاک موردعلاقه شما هم خبر از آن می دهد که قیمت خانه شما کمتر از مقداری است که آن را خریده اید، این فقط و فقط ضرر بر روی کاغذ است و تأثیری بر شرایط حال حاضر ندارد.
اما فرق آن با معاملات مارجین چیست؟ تفاوت اصلی این است که در این حالت بانک هرگز نرخ بهره شما را بالا نمی برد. به علاوه هرگز از شما نمی خواهد که دوباره برای وام اقدام کنید. از طرف دیگر، وام دهنده هم شما را مجبور به فروش خانه نمی کند. یا اینکه اگر این کار را نکنید، باز هم شما را مجبور به فروش ماشین خود برای پول نقد نمی کند.
اما اگر وام های مرسوم هم مانند وام های مارجین عمل می کردند، صاحبین خانه دقیقا با همچین موقعیتی و فروش خانه و ماشین خود رو به رو می شدند. اما دیگر تفاوت های وام معمولی و معاملات مارجین چیست؟ در حقیقت وام های مارجین برخلاف وام های معمولی، کاملا به سطح نوسان پول های نقد و سهام موجود در حساب کارگزاری شما متصل هستند و با آن ها تغییر می کنند.
سرمایه گذاران باید برای مطابقت با قوانین و شرایط وام مارجین، سطحی حداکثری از پول نقد یا سهام را در حساب خود نگه دارند که به آن «سطح نگهداری» کارگزاری هم می گویند. با ما باشید تا بیشتر برای شما توضیح دهیم که سطح نگهداری در معاملات مارجین چیست.
این سطح بیشتر شبیه به وثیقه شما عمل می کند و با وجود آن، صرافی یا کارگزاری می تواند مطمئن شود که شما مبلغ وام گرفته شده خود را پس می دهید. پس اگر ارزش سهام شما افت کند و وثیقه شما تا زیر سطح نگهداری پایین بیاید، کارگزاری یک مارجین کال یا همان فراخوان مارجین را برای شما صادر خواهد کرد. این اتفاق هم زمانی می افتد که هر کدام از سهام موجود در پورتفولیوی شما از جمله آن هایی که بر روی مارجین خریداری شده اند، افت کنند. اما ببینیم مارجین کال در معاملات مارجین چیست؟
مارجین کال یا فراخوان مارجین چیست؟
اگرچه پیش تر هم به مارجین کال اشاره کرده بودیم اما از آنجایی که این مفهوم در معاملات مارجین بسیار مهم است، پس در این بخش آن را با جزئیات کامل بررسی می کنیم. زمانی که وام مارجینی را از شرکت کارگزاری می گیرید تا بتوانید سهام یا دیگر سرمایه گذاری ها را خریداری کنید، با چیزی به نام سطح حداقلی موردنیاز سهام مواجه می شوید که در بخش قبل به آن پرداختیم.
این سطح بدان معناست که شما باید مقدار مشخصی از پول نقد را همیشه در حساب خود داشته باشید. حالا اگر سهام شما پایین تر از آن سطح برسد، در این صورت ممکن است مارجین کال فعال شود. اما مارجین کال در معاملات مارجین چیست؟
مارجین کال در حقیقت زمانی است که شرکت کارگزاری از شما بخواهد که پول بیشتری را در حساب خود سپرده گذاری کنید تا بتوانید به مقدار حداقلی مورد نیاز برسید. اگر به هر دلیلی نتوانید حساب خود را بیشتر کنید، پس کارگزاری بدون اجازه شما تمام سهامی را که دارید، می فروشد و شما را بدون هیچ سهمی رها می کند. تازه همچنان شما به کارگزاری بدهکار هم هستید. البته این بدترین سناریویی بود که می توانست در صورت گرفتن وام مارجین پیش بیاید. اما با ما باشید تا با یک مثال برای شما توضیح بدهیم که مارجین کال در معاملات مارجین چیست.
بیایید از «جری» به عنوان مثال خود استفاده کنیم. فرض کنید که او 10,000 دلار سهام خریده است. او نصف آن را با پول قرضی خریداری کرده است. پس این بدان معناست که جری 50% از پول نقد را در آغاز معامله مارجین خود در دست داشته است. اما روش محاسبه مقدار وجه موجود در حساب در معاملات مارجین چیست؟
شما می توانید به راحتی مقدار وجه نقد موجود در حساب خود را با استفاده از این فرمول محاسبه کنید: ارزش کنونی سهام منهای مقدار اصلی وام مارجین تقسیم بر ارزش کنونی سهام. پس بدین ترتیب می توانید متوجه شوید که هنوز چه مقدار پول در حساب خود دارید.
بیشتر کارگزاری ها مقدار حداقلی مورد نیازی بین 30 تا 35 درصد دارند. پس اگر کارگزاری که جری از آن وام گرفته 30% حداقل مقدار مورد نیاز را داشته باشد و ارزش کلی سهام جری تا زیر 6,000 دلار افت کند، جری در دردسر بزرگی می افتد. اما دلیل این امر در معاملات مارجین چیست؟ در حقیقت این بدان دلیل اتفاق می افتد که وقتی مقدار وام مارجین مثلا 5,000 دلار را از ارزش کنونی سهام جری که 6,000 دلار است کم می کنید، جری فقط 1,000 دلار پول نقد یا همان 17% پول را خواهد داشت. این مقدار، زیر مقدار حداقلی موردنیاز کارگزاری است.
حالا چون حساب وی زیر مقدار حداقل موردنیاز است، پس او یک مارجین کال برای 800 دلار را از کارگزاری دریافت می کند که در حقیقت 30% از 6,000 برابر با 1,800 دلار است و با 800 دلار، جری مجددا به مقدار موردنیاز کارگزاری دست پیدا می کند. این بدان معناست که او باید 800 دلار دیگر را به 1,000 دلار خود بیافزاید تا بتواند الزامات حداقلی کارگزاری را رعایت کند.
اما اگر جری نتواند مارجین کال را برطرف کند، آن وقت اتفاق بعدی در معاملات مارجین چیست؟ در حقیقت بدین ترتیب حتی ممکن است که کارگزاری بدون مشورت با شما سهامی را که دارید بفروشد. بعد از آن همچنان هم جری به کارگزاری بدهکار است و باید بدهی خود را بپردازد. شاید با خواندن این بخش ترسیده باشید. اما بهتر است بدانید که این بدترین اتفاق است و معمولا برای افرادی می افتد که ناآگاهانه وارد معاملات می شوند. اما اگر با ما همراه باشید و به درستی بدانید که معاملات مارجین چیست، هرگز چنین چیزی برای شما رخ نمی دهد.
چطور مارجین را در حساب معاملاتی خود داشته باشیم؟
اگر بتوانید از پس الزامات حداقل سرمایه موجود در حساب بر بیایید، دسترسی به حساب مارجین کاملا آسان است. سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA)، سطح پایه این مقدار حداقلی را 2,000 دلار تعیین کرده است که بیشتر صرافی ها و کارگزاری ها هم از آن پیروی می کنند.
زمانی که بتوانید این مقدار حداقلی را رعایت کنید، دیگر هیچ مشکلی نیست. تنها کافی است فرمی را برای درخواست حساب مارجین پر کنید. اما روش افزودن معاملات مارجین چیست؟ شما به راحتی می توانید حساب مارجین جدیدی را باز کنید یا توانایی معامله مارجین را به حساب کنونی کارگزاری خود اضافه نمایید. در هر دو صورت، روند کار به یک شکل است و تفاوتی ندارد.
فرق حساب مارجین و حساب نقدی
در این بخش قصد داریم به شما عزیزان توضیح دهیم که تفاوت های موجود میان حساب های پول نقد عادی و حساب های مخصوص معاملات مارجین چیست. پس با ما همراه باشید تا در این بخش به تمام این تفاوت ها با جزئیات کامل بپردازیم.
قدرت خرید در معاملات مارجین
قدرت خرید در حقیقت همان مقدار سرمایه ای است که برای معامله، جمع آوری می کنید. برای مثال اگر 50,000 دلار قدرت خرید داشته باشید، پس می توانید به ارزش 50,000 دلار هم سهام خریداری کنید. حالا ببینیم تفاوت این قدرت در هر کدام از معاملات به چه صورت است.
در حساب نقدی، معامله کنندگان به مقدار پول نقد موجود در حساب خود محدود هستند. مقدار نقد هم همان قدرت خرید است و شما باید قدرت خرید کافی را داشته باشید تا بتوانید پوزیشنی را باز کنید. برای مثال اگر 25,000 دلار پول نقد داشته باشید، در حقیقت 25,000 دلار قدرت خرید دارید که به شما اجازه می دهد تا ارزش 25,000 دلار از سهام را خریداری کنید. اما ببینیم روش کار چنین مثالی در معاملات مارجین چیست؟
در حساب مارجین، شما می توانید سرمایه خود را لوریج کرده و در حقیقت قدرت خرید خود را افزایش دهید. برای مثال پول نقد 25,000 دلار ممکن است در روز، 100,000 دلار قدرت خرید و در طول شب 50,000 دلار از چنین قدرتی را به شما ارائه دهد.
دوره های تسویه معاملات مارجین
در حساب های نقدی عادی، درآمد شما باید پیش از استفاده مجدد تسویه شود. اگر می خواهید بهتر بدانید که تفاوت آن با معاملات مارجین چیست، باید بیشتر در رابطه با آن توضیح دهیم. زمانی که بخشی از یک پوزیشن یا کل آن به طور کامل بسته می شود، در حقیقت دو روز طول می کشد تا بتوان دوباره از آن وجه نقد برای انجام معامله دیگری استفاده کرد.
هر معامله ای به این مدت دو روزه نیاز دارد تا بتواند تسویه شود و دوباره قدرت خرید را به شما ارائه دهد. معامله با مبالغ تسویه نشده نیز می تواند منجر به بسته شدن حساب شما شود و کاملا غیرعقلانی است. اما تفاوت آن با دوره تسویه معاملات مارجین چیست؟
در حساب مارجین، شما نیازی نیست که برای استفاده مجدد از سرمایه، منتظر بمانید تا حساب کاملا تسویه شود. همین نکته، نکته ای بسیار مثبت برای معامله کنندگان محسوب می شود و حتی برای آنان ضروری نیز است؛ چرا که به آن ها اجازه می دهد تا بدون هیچ تأخیری به استفاده از سرمایه خود ادامه دهند.
فروش استقراضی
چنین فروشی در حساب نقدی و معمولی، اصلا جایز نیست. معمولا در چنین حساب هایی به معامله کنندگان اجازه نمی دهند که سهام خود را به صورت استقراضی بفروشند.
از آنجایی که فروش استقراضی شامل سهام «قرضی» است، پس حتما برای انجام آن به حساب مارجین نیاز دارید. پس اگر بخواهیم بگوییم که تفاوت این فروش در حساب نقدی و معاملات مارجین چیست، می توان گفت که این فروش تنها با داشتن حساب مارجین ممکن است.
جمع بندی
معاملات مارجین چیست، سوال مهمی در زمینه ارزهای دیجیتال که دانستن آن برای تمام علاقه مندان به این زمینه ضروری بوده و در مقاله امروز به آن پرداختیم. همان طور که مشخص است، معامله مارجین، ابزاری مفید برای آن هایی است که به دنبال چند برابر کردن سود معاملات موفقیت آمیز خود هستند.
اگر بخواهیم بگوییم که مزیت اصلی معاملات مارجین چیست، باید به نکته جالبی اشاره کنیم. در صورتی که از این معاملات به درستی استفاده کنید، معامله لوریج شده ای که از سوی حساب مارجین به شما ارائه می شود می تواند هم در به دست آوردن سود و هم در تنوع بخشی به پورتفولیوی شما بسیار کمک کننده باشد.
همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم، این روش معاملاتی می تواند از طرفی ضررهای شما را هم چند برابر کند و دارای ریسک بسیار بیشتری نسبت به معاملات عادی است. پس تنها معامله کنندگان ماهر و باتجربه می توانند از آن استفاده کنند و این معامله به مراتب کمتر به معامله کنندگان بی تجربه و تازه کار، پیشنهاد می شود.
از آنجایی که معاملات مارجین به ارزهای دیجیتال مربوط است، پس باید حتی با احتیاط بسیار بیشتری آن را به کار بگیرید؛ چرا که بازار ارزهای دیجیتال به خودی خود بازاری پر از نوسان است. ما در مقاله امروز به طور کامل بررسی کردیم که معاملات مارجین چیست، چه مزایا و معایبی دارد، چطور انجام می شود و در هنگام استفاده از آن باید چه نکاتی را رعایت کرد. امیدواریم که بتوانید بیشترین سود را از معاملات خود به دست آورید.