سبد سرمایه گذاری یکی از مهم ترین اصطلاح هایی است که در بازار سهام وجود دارد. اگر شما روش های کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری را بدانید، می توانید سرمایه گذاری بهتری داشته باشید. اگر هم با این اصطلاح به درستی آشنا شوید، خطر کمتری سرمایه شما را تهدید می کند. ما در این مقاله، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. پس به این نوشتار دقت و از آن به بهترین شکل استفاده کنید.
بسیاری از سرمایه گذاران به دنبال این هستند که ریسک سبد سرمایه گذاری خود را کاهش دهند. این امر تا حد زیادی به سود سرمایه گذار است و به کسب سود بیشتر او کمک می کند. همچنین خوب است بدانید که با این کار، شما می توانید بازدهی سرمایه گذاری خود را هم افزایش دهید.
چطور می توان ریسک سبد سرمایه گذاری را کاهش داد؟
قبل از این که با روش های کاهش دادن میزان ریسک سرمایه گذاری در بازار سهام آشنا شوید، بهتر است مفهوم این سبدها را بدانید. اگر می خواهید بدانید که سبد سرمایه گذاری چیست، به این بخش توجه فرمایید. مهم ترین موضوعی که باید بدانید، این است که سبد سرمایه گذاری، از نوعی نظریه نشأت می گیرد. این تئوری، نظریه مدرن پرتفوی نام دارد که برای سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال و سهام ایجاد شده است.
این نظریه برای سرمایه گذاری بسیار مناسب بوده و به سرمایه گذاران این امکان را می دهد که دارایی خود را در یک سبد جمع آوری کنند. این امر موجب می شود که بازدهی سرمایه گذاری شما تا حد زیادی افزایش یابد و سود بیشتری کسب کنید. مهم ترین کاری که این نظریه انجام می دهد، کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری است. سرمایه گذاران هم برای این که به سطح قابل توجهی از سود برسند، استفاده از این نظریه و سبد را ترجیح می دهند.
سبد سرمایه گذاری چیست؟
حالا وقت آن رسیده که با سبد سرمایه گذاری بیشتر آشنا شوید. همان طور که پیش از این هم گفتیم، این اصطلاح با واژه پرتفوی هم شناخته می شود و بسیاری از افراد، از این کلمه برای اشاره به سبد سرمایه گذاری استفاده می کنند. برای این که بدانید این سبد به چه معناست، به این بخش توجه کنید.
سبد سرمایه گذاری یا پرتفوی، به مجموعه ای از دارایی ها و سهام مالی گفته می شود که افراد زیادی در آن ها سرمایه گذاری می کنند. این سبدها محبوبیت بسیاری در میان مردم دارند و اغلب سرمایه گذاران حرفه ای ترجیح می دهند که از آن برای سرمایه گذاری بهتر، استفاده کنند. نظریه مدرن پرتفوی به این سبد کمک می کند که سود سهام شما تا حد زیادی رشد کند. این امر موجب می شود که سود سهام شما به روند و شاخص بازار نزدیک تر شود.
بازار بورس و اوراق بهادار را می توان به عنوان یک مثال در نظر گرفت. در این بازار، شخص سرمایه گذار تلاش می کند که سهامی را که مطابق با روند و شاخص بازار بالا یا پایین رفته است، خریداری کند. اگر سهام خریداری شده شما با روند بازار همراه شود، احتمال سود شما بیشتر خواهد شد. درنتیجه، این موضوع منجر به کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری می شود.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید اغلب سرمایه گذاران حرفه ای برای این که بازار ارزها را تجزیه و تحلیل کنند، از این روش استفاده می نمایند. این روش به آن ها کمک می کند که از ریسک های احتمالی آگاه شوند و سرمایه خود را نجات دهند.
تنوع چه تأثیری بر کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری دارد؟
اگر با بازار ارزهای دیجیتال و سهام آشنا باشید، احتمالاً واژه تنوع هم به گوش شما خورده است. در این بخش، بیشتر به توضیح این واژه خواهیم پرداخت. تنوع را می توان یکی از مهم ترین بخش های یک راهبرد پرتفوی دانست. هدف این راهبرد، به حداقل رساندن ریسک احتمالی سهم سرمایه گذار است. تنوع همواره در تلاش است که از دارایی هایی که با یکدیگر همبستگی کاملی ندارند، نگهداری کند. این همبستگی با استفاده از فرمول خاصی تعیین می شود و سرمایه گذار می تواند از آن آگاه شود.
آیا تنوع ریسک سرمایه گذاری را از بین می برد؟
شاید برای بسیاری از افراد سؤال پیش بیاید که آیا تنوع موجب می شود که ریسک سرمایه گذاری کاهش یابد؟ در این بخش، به این سؤال مهم پاسخ خواهیم داد. برای این موضوع، خوب است بدانید که اگر پرتفوی سرمایه گذاری شما متنوع باشد، ریسک پرتفوی هم تا حد زیادی کاهش می یابد. این بدان معنی است که اگر دارایی شما با زیان مواجه شد، دارایی دیگری که درصد سود بیشتری دارد آن را جبران خواهد کرد.
از سوی دیگر، برای اطلاع از کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری خوب است بدانید که تنوع نمی تواند ریسک سیستماتیک را کاهش دهد. اگر با این ریسک آشنا نیستید، خوب است بدانید که ریسک سیستماتیک، به خطری گفته می شود که در تمام بازار آن را مشاهده می کنیم. شاید برای شما سؤال پیش بیاید که چرا تنوع نمی تواند این ریسک را کاهش دهد. دلیل آن هم این است که تقریباً تمام دارایی ها در بازار از این ریسک حمایت می کنند.
روش های کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری
اگر قصد سرمایه گذاری در بازار سهام را دارید یا از قبل در آن سرمایه گذاری می کنید، باید با موضوعات مهمی درباره این حوزه آشنا شوید. ممکن است شما برای کسب بازدهی بالا از سبد سرمایه گذاری، خطرات احتمالی را نسنجید. این امر باعث می شود که شما در مسیر درستی قرار نگیرید و با مشکلات زیادی روبرو شوید.
البته لازم به ذکر است که همه سرمایه گذاری ها، خطرات مخصوص به خود را دارند و شما همیشه در معرض خطر خواهید بود. اما در هر صورت، بهتر است با خطراتی که در مسیر شما قرار دارد، آشنا شوید. بزرگ ترین اشتباهی که ممکن است از یک سرمایه گذار سر بزند، این است که ریسک های موجود در مسیر خود را نادیده بگیرد.
برای اطلاع از کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری خوب است بدانید که تخصیص دارایی پرتفوی شما تا حد زیادی به صاحبان سهام، بدهی ها و همچین پول های نقد موجود در بازار بستگی دارد. به علاوه، این موضوع به عوامل دیگری مانند سن، میزان تحمل شما در برابر ریسک ها و خطرات احتمالی، پس انداز و همچنین اهداف مالی شما بستگی دارد؛ بنابراین، می توان این گونه گفت که تخصیص دارایی شما تنها به موضوعاتی مانند حقوق سهام داران و بدهی ها وابسته نیست.
به عنوان مثال، وقتی یک مشاور مالی قصد دارد درباره تخصیص دارایی ها با شخصی صحبت کند، باید مسائل و فاکتورهای زیادی را در نظر بگیرد. این مشاور هنگام مشورت دادن به یک فرد 25 ساله نسبت به یک شخص 50 ساله، توصیه های متفاوتی بیان می کند. علاوه بر این، اگر فردی متأهل باشد و بچه هم داشته باشد، شرایط متفاوتی با یک شخص مجرد و مستقل دارد. پس نمی توان از یک توصیه مالی برای همه افراد استفاده کرد و هر کس باید توصیه هایی متناسب با شخصیت و شرایط خود را دریافت کند.
تحلیل گران و مشاوران مالی می گویند که هر سرمایه گذار با دیگری تفاوت دارد و اهداف مالی آن ها هم با هم متفاوت هستند. هر سرمایه گذار قبل از انجام هر کاری باید تصمیم بگیرد که قصد دارد در کدام طبقه و تا چه میزان سرمایه گذاری کند. این موضوع در کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری هم تأثیر بسزایی دارد.
اگر شما قصد دارید برای مدت کوتاه تری (بین یک تا سه سال) سرمایه گذاری کنید، بهتر است پرتفوی بیشتری را نگهداری کنید. در ادامه، برخی از مهم ترین روش ها برای کاهش دادن ریسک سبد سرمایه گذاری خود را مشاهده می کنید. همان طور که در ابتدا هم گفتیم، این موضوع تأثیر زیادی بر میزان سود شما دارد.
در بخش های متنوعی سرمایه گذاری کنید
یکی از بهترین و رایج ترین راه ها برای کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری، این است که در بخش های مختلفی سرمایه گذاری کنید. هنگامی که شما سبد سرمایه گذاری خود را در قسمت های متنوعی قرار دهید، ریسک شما برای ضرر می تواند تا حد زیادی کاهش یابد. زیرا اگر یکی از سهام های شما ضرر داشته باشد، ممکن است سهام دیگری سود بدهد و ضرر دیگری را جبران کند.
به عنوان مثال، فرض کنید که شما 30 درصد در سهام، 20 درصد در بیمه، 30 درصد در سپرده های ثابت و درنهایت، 20 درصد هم در املاک و مستغلات سرمایه گذاری می کنید. در این روند، اگر قیمت سهام کاهش یابد، ضرر شما کمتر و محدودتر می شود؛ زیرا تقریباً 70 درصد از سرمایه گذاری شما در بخش های دیگر قرار دارد. این موضوع منجر به کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری شما می شود و افراد بسیاری از آن استفاده می کنند.
علاوه بر این، سرمایه گذاری باید بسته به اهداف مالی شما، تنوع داشته باشد. خوب است بدانید که تنوع به هموار کردن مسیر بازدهی کمک بسزایی می کند. با این حال، به یاد داشته باشید که سرمایه گذاری بیش از حد، می تواند باعث شود که تنوع سبد شما هم بیشتر از حد متعادل شود و بهتر است از انجام این کار دوری کنید.
سرمایه گذاری خود را مرتباً کنترل کنید
یکی دیگر از روش های کم کردن ریسک سبد سهام این است که سرمایه گذاری خود را در حوزه های مختلف مرتباً و به طور منظم چک کنید. به یاد داشته باشید که بعضی مواقع ممکن است دارایی که یک سال پیش خریداری کرده اید، با امروزه تفاوت هایی کرده باشد و مانند سال گذشته عمل نکند. در این موارد، اگر شما هر از چندگاهی بر سرمایه گذاری خود نظارت نداشته باشید، ریسک سرمایه گذاری در سبد شما افزایش پیدا می کند.
بدین ترتیب، بهتر است که حتماً دارایی ها را پیگیری و کنترل نمایید. به یاد داشته باشید که دارایی های خود را به موقع تحلیل و بررسی کنید؛ زیرا این امر موجب می شود که پرتفوی به دارایی شما بازگردد. درنتیجه این رویداد، شما با هر نوع خطر احتمالی آشنا خواهید شد و از بروز آن ها جلوگیری می کنید.
میزان تحمل ریسک خود را بسنجید
میزان تحمل، یکی از مهم ترین مواردی است که برای کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری بسیار مورد توجه افراد قرار می گیرد. البته در نظر داشته باشید که هر فردی که به بازار سهام و سرمایه گذاری وارد می شود، باید بداند که با خطراتی مواجه خواهد بود و ظرفیت آن ها را داشته باشد. فرد سرمایه گذار باید میزان ریسکی که ممکن است بر اساس سن، مقدار درآمد، افراد وابسته و سایر مواردی که ممکن است بر سرمایه گذاری تأثیر بگذارد را تعیین کند.
برخی از سرمایه گذاران، بسیار بیشتر از میزان ظرفیت خود، سرمایه گذاری می کنند. این موضوع هنگامی که بازار با رکود روبرو می شود، به نظر می رسد. اگر شما از میزان ظرفیت خود برای ریسک و همچنین خطرات موجود در راه خود آگاه باشید، می توانید در سرمایه گذاری خود موفق تر شوید. همچنین این موضوع به شما کمک می کند که در شرایط نامساعد بازار، از دارایی خود نگهداری کنید.
نقدینگی خود را نگه دارید
نقدینگی خود را به مدت 3 تا 12 روز در دسترس خود نگه دارید. توجه داشته باشید که اگر دارایی خود را با نوسانات بالا همچنان نگهداری کنید، ممکن است با ضررهای جبران ناپذیری روبرو شوید. شما می توانید نقدینگی خود را نگه داشته و هنگامی که وضعیت بازار نزولی شد، سهم های گوناگونی خریداری کنید. در دست داشتن دارایی نقدی به شما کمک می کند که هر زمان که سهامی با افت قیمت مواجه شد، آن را بخرید و برای بلندمدت سرمایه گذاری کنید. نتیجه این روند می تواند بی نظیر باشد.
از روش میانگین گیری هزینه سرمایه گذاری کنید
برای کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری شما می توانید از روش میانگین گیری هزینه ها استفاده و سرمایه گذاری خود را آغاز کنید. با استفاده از این روش، شما می توانید زمانی که قیمت ها روند نزولی پیدا کرد، تعداد سهام بیشتری خریداری کرده و بعد از روند صعودی بازار، آن ها را به فروش برسانید. این روش به شما کمک می کند که مقدار بیشتری سود کسب کنید.
برای استفاده از این روش، شما باید سرمایه گذاری خود را از طریق SIP یا برنامه سرمایه گذاری سیستماتیک آغاز کنید. علاوه بر این، SIP باعث می شود که ضریب نوسان تا حد زیادی کاهش یابد. درنتیجه این امر، سود سرمایه گذاری شما هم افزایش خواهد یافت.
کلام آخر
کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری یکی از مهم ترین موضوعاتی است که باید از آن آگاه باشید. این کار، روش های متنوعی دارد که ما در این نوشتار، به برخی از رایج ترین آن ها اشاره کردیم. اگر بدانید که در مسیر سرمایه گذاری با چه خطرهایی مواجه هستید، بهتر می توانید شرایط بد و بحران را مدیریت و کنترل کنید. پس از این اطلاعات استفاده کرده و سود سرمایه گذاری خود را افزایش دهید.